Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αθήνα το 12ο Ετήσιο Συνέδριο «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία»

Στην Αθήνα το 12ο Ετήσιο Συνέδριο «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία»

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Καρδιολογία θα συζητηθούν στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία» που θα διεξαχθεί 2-4 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και τη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Καρδιολογία θα συζητηθούν στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία» που θα διεξαχθεί 2-4 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και τη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αττικόν.

«Οι εξελίξεις στο χώρο της Καρδιολογίας είναι σημαντικές και η ανασκόπησή τους αποτελεί ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να εμβαπτισθούν στη σύγχρονη γνώση, ακούγοντας και συζητώντας με σημαντικούς καρδιολόγους, πολλοί από τους οποίους έχουν πρωτογενή εμπειρία στα θέματα που παρουσιάζουν. Το Συνέδριο παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους νέους και παλαιότερους καρδιολόγους, τους ειδικευόμενους στην Καρδιολογία, τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τους φοιτητές της Ιατρικής και τους νοσηλευτές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της χρονιάς που ολοκληρώνεται, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για το 2017», εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Λεκάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αττικόν και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον Δρ Λεκάκη, στην Προληπτική Καρδιολογία δεσπόζουν οι εξελίξεις στην Λιπιδιολογία όπου η εισαγωγή στη θεραπευτική μίας νέας οικογένειας φαρμάκων, των αναστολέων της PCSK9, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης ασθενών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συνήθη υπολιπιδαιμική αγωγή. Πολύ σημαντική πρόοδος αναμένεται και στον τομέα της αρτηριακής υπέρτασης, καθώς ως φαίνεται οι απονευρώσεις όχι μόνο στις νεφρικές αρτηρίες αλλά και σε άλλα τμήματα του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να συνδράμουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στην Επεμβατική Καρδιολογία ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η διάνοιξη των ολικών αποφράξεων των στεφανιαίων αρτηριών με ειδικές τεχνικές, η οποία μπορεί να βελτιώσει την αιμάτωση του μυοκαρδίου και την πρόγνωση ασθενών οι οποίοι μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Έχουν επίσης αναπτυχθεί μέθοδοι για την επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας, στην οποία δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τώρα. Η επιδιόρθωσή της με διάφορες μεθόδους Επεμβατικής Καρδιολογίας που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, επίσης μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην καρδιαγγειακή απεικόνιση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απεικονίσεις της αθηρωματικής πλάκας μέσα από τη στεφανιαία αρτηρία με διάφορες τεχνικές όπως η οπτική συνεκτική τομογραφία, που μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την ύπαρξη θρόμβων για τους οποίους απαιτείται πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, όσο και για τα αποτελέσματα μίας επεμβατικής πράξης.

Στον τομέα των καρδιακών αρρυθμιών, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι νεότερες εξελίξεις στους απινιδωτές, οι οποίοι μπορούν πλέον να τοποθετηθούν έξω από το σώμα ή υποδόρια, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς όπως μικρότερος κίνδυνος εν τω βάθει λοιμώξεων.

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στην καρδιακή ανεπάρκεια και στην πνευμονική υπέρταση. Ένας τομέας που αναπτύσσεται είναι η Καρδιο-ογκολογία που διερευνά την επίπτωση των διαφόρων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στη λειτουργία της αριστερής κοιλίας.

Για την αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, εξάλλου, εφαρμόζονται νεότερες αντιαιμοπεταλιακές και αντιπηκτικές αγωγές με αποτέλεσμα την βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών, ενώ στις συγγενείς καρδιοπάθειες μεγάλη πρόοδος παρατηρείται με τις διαδερμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στον τομέα των βαλβιδοπαθειών θα αναφερθούν οι νεότερες μέθοδοι για την σύγκλιση των παραβαλβιδικών διαφυγών με επεμβατικές, μη χειρουργικές μεθόδους που μειώνουν την ανάγκη για νέα και πολλές φορές πιο επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, στην Καρδιολογική Νοσηλευτική θα συζητηθεί η συμμετοχή της οικογένειας στη φροντίδα των καρδιολογικών ασθενών.

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συνεδρίου, το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αττικόν θα τιμήσουν δύο διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες: τον καθηγητή Γενετικής Στυλιανό Αντωναράκη, πρόεδρο του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής iGE3 στη Γενεύη, και τον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, πρόεδρο του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Κλινικής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν, στην Ουάσινγκτον, και διακεκριμένο επισκέπτη ερευνητή στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης (NICHHD) των ΗΠΑ.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024