Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσο αφθονούν οι γυναίκες, τόσο πιο ανταγωνιστικοί και επιθετικοί οι άνδρες

Όσο αφθονούν οι γυναίκες, τόσο πιο ανταγωνιστικοί και επιθετικοί οι άνδρες

Οι άνδρες επιδεικνύουν πιο βίαιη και επιθετική συμπεριφορά όταν στο περιβάλλον υπάρχουν πολλές γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Nature.

Οι άνδρες επιδεικνύουν πιο βίαιη και επιθετική συμπεριφορά όταν στο περιβάλλον υπάρχουν πολλές γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Nature.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον Δρ Ράιαν Σαχτ, υποστηρίζουν ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες, τα κρούσματα επιθέσεων, βιασμών, φόνων κ.α. είναι παραδόξως λιγότερα, σε σχέση με τις περιοχές όπου υπερτερούν οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν στατιστικά στοιχεία από τις επίσημες απογραφές στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με στοιχεία εγκληματικότητας από το FBI. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο αυξάνεται σε μια περιοχή η αναλογία των ανδρών στον πληθυσμό σε σχέση με τις γυναίκες, τόσο μειώνονται τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, ακόμη κι αν σε αυτές τις περιοχές υπάρχει φτώχεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο πολύ αφθονούν οι γυναίκες, τόσο οι άνδρες γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και επιθετικοί, κάτι που πιθανώς έχει εξελικτικές ρίζες (απόκτηση συντρόφου, εκτοπισμός ανταγωνιστή κ.α.). Επιπλέον, όταν υπάρχει υπερεπάρκεια γυναικών, οι άνδρες τείνουν να κάνουν μονογαμικές σχέσεις πιο σπάνια και να αναζητούν πολλές γυναίκες συντρόφους, πράγμα που αναπόφευκτα υποδαυλίζει τον -όχι σπάνια βίαιο- ανταγωνισμό με άλλους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Δρ Σαχτ, οι άνδρες φαίνεται να αναπροσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους κατά περίσταση, ανάλογα με την «προσφορά και ζήτηση» των γυναικών και τονίζει ότι, από άποψη καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι Αρχές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους όχι τόσο στα μέρη όπου αφθονούν οι άνδρες, αλλά εκεί που υπάρχουν πολλές γυναίκες.

Παραμένει πάντως αβέβαιο κατά πόσο η διαπίστωση αυτή ισχύει και έχει γενική ισχύ για όλες τις χώρες. Όπως επισημαίνει η Τερέζα Χέσκεθ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μια έρευνα στην Κίνα, όπου οι άνδρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες σε αριθμό, ιδίως στα χωριά, δεν διαπίστωσε παρόμοια σχέση ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό ανδρών (σε σχέση με τις γυναίκες) και στη βία.

Ο Δρ Σαχτ πάντως επιμένει ότι τα ευρήματά του υποστηρίζονται από πρόσφατες έρευνες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες, αν τα θηλυκά αφθονούν και τα αρσενικά σπανίζουν, τότε τα τελευταία γίνονται πιο επιθετικά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024