Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφαρμογή του ΑΠΘ βοηθά ηλικιωμένους να κλείσουν ραντεβού στον γιατρό

Εφαρμογή του ΑΠΘ βοηθά ηλικιωμένους να κλείσουν ραντεβού στον γιατρό

Μέσω μίας απλής και εύχρηστης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα θα μπορούν οι ηλικιωμένοι στην Κεντρική Μακεδονία να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, να βρίσκουν φαρμακεία για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους και να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τις υπερβάσεις αιωρουμένων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Μέσω μίας απλής και εύχρηστης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα θα μπορούν οι ηλικιωμένοι στην Κεντρική Μακεδονία να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, να βρίσκουν φαρμακεία για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους και να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τις υπερβάσεις αιωρουμένων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν έξω και έτσι να προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόκειται για την εφαρμογή προσωποποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας MyOpenMacedonia, που αναπτύσσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Mobile Age, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των ηλικιωμένων σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, να βοηθήσει την ένταξή τους στις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

«Η ιδέα είναι να σχεδιάζουμε λογισμικό, για να βοηθήσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια εξοικείωση με τις κινητές συσκευές, σε σχέση με νεότερες ηλικιακές ομάδες, που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές καθημερινά, για να βρίσκουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται από μία πόλη», εξηγεί ο συντονιστής του έργου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης.

Η εφαρμογή MyOpenMacedonia θα είναι είναι διαθέσιμη διαπλατφορμικά σε android και IOS περί τα τέλη του 2017. Προκειμένου η εξοικείωση με το περιβάλλον της να επιτυγχάνεται άμεσα ο σχεδιασμός του λογισμικού θα γίνει με την συνδρομή των ίδιων των δυνητικών χρηστών του.

«Θέλουμε τη συμμετοχή ηλικιωμένων και σύντομα θα ανοίξουμε πρόσκληση και θα απευθυνθούμε μέσω της Περιφέρειας στους συλλόγους και τα ΚΑΠΗ, για να δημιουργήσουμε δύο ομάδες εργασίας των 20 ατόμων, που θα συμμετάσχουν στη σχεδίαση του λογισμικού. Στην πιλοτική φάση επίδειξης της εφαρμογής ένα δείγμα 100 ηλικιωμένων θα είναι αρκετά αξιόπιστο για να δούμε πώς λειτουργεί», διευκρινίζει ο καθηγητής.

«Πάρα πολλά παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό και οι πιο μεγάλοι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν πώς να επικοινωνούν μαζί τους μέσω skype και viber, όμως, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίζεις μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, να την εισάγεις τόσο απότομα σε έναν χώρο με τον οποίο δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη. Είναι μία διαδικασία μάθησης και κατανόησης μίας άλλης φιλοσοφίας», προσθέτει.

Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Συμεωνίδης, είναι στην ίδια λογική της συσχεδίασης και εκμάθησης να μπορέσουν σιγά- σιγά να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά, άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και άτομα με αναπηρίες, ώστε να έλθουν πιο κοντά οι κοινωνικές επιστήμες και οι επιστήμες υπολογιστών.

Το Mobile Age, έχει χρονική διάρκεια τριών ετών και επικεντρώνεται στους Ευρωπαίους ηλικιωμένους πολίτες, μια ομάδα πολιτών, που σύμφωνα με το σκεπτικό του προγράμματος «παρόλο που διαρκώς μεγαλώνει σε μέγεθος και προσδοκίες, συχνά βρίσκεται στο περιθώριο όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις».

Εκτός από την εφαρμογή προσωποποιημένης υγείας στην Κεντρική Μακεδονία το Mobile Age αναπτύσσει από τον Φεβρουάριο του 2016 τρεις ακόμη πιλοτικές εφαρμογές, στη Βρέμη της Γερμανίας για την κοινωνική ένταξη, Νότιο Λέικλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανεξάρτητη διαβίωση και στη Σαραγόσα της Ισπανίας για την ασφάλεια και προσβασιμότητα.

Στο πλαίσιο του έργου, το ΑΠΘ θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει μια τεχνικά πρωτοποριακή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud computing), πάνω στην οποία θα χτίζονται οι εφαρμογές. Βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η εύκολη επαναχρησιμοποίηση και προσαρμογή της, ώστε να υποστηρίζονται εφαρμογές που προσανατολίζονται σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας των ηλικιωμένων και καλύπτουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες.

«Ενώ οι κρατικοί φορείς προσφέρουν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες και τα δεδομένα τους μέσω του διαδικτύου, οι ηλικιωμένοι πολίτες σπάνια μπορούν να τα προσπελάσουν και να τα εκμεταλλευτούν, δεδομένης της μικρής εξοικείωσής τους με τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και της μειωμένης πρόσβασής τους στο διαδίκτυο. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση το Mobile Age βασίζεται στην από κοινού δημιουργία εφαρμογών για κινητά με τη συμμετοχή ηλικιωμένων, δημοσίων φορέων, ερευνητών και μηχανικών λογισμικού», λέει ο κ.Συμεωνίδης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024