Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμες ιδέες αναζητά το ερευνητικό πρόγραμμα INHERIT

Καινοτόμες ιδέες αναζητά το ερευνητικό πρόγραμμα INHERIT

Το ερευνητικό πρόγραμμα INHERIT αναζητεί καινοτόμες ιδέες που αποσκοπούν να πετύχουν τριπλό όφελος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ειδικότερα, πρωτοβουλίες οι οποίες ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον, βελτιώνουν την υγεία μας και συνεισφέρουν στη δημιουργία πιο δίκαιων κοινωνιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα INHERIT αναζητεί καινοτόμες ιδέες που αποσκοπούν να πετύχουν τριπλό όφελος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ειδικότερα, πρωτοβουλίες οι οποίες ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον, βελτιώνουν την υγεία μας και συνεισφέρουν στη δημιουργία πιο δίκαιων κοινωνιών.

Το πρόγραμμα INHERIT (Intersectoral Health and Environment Research for Innovation) εξετάζει τον ρόλο που παίζει ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, μετακίνησης και κατανάλωσης στην ποιότητα του περιβάλλοντος, την υγεία και την ισότητα. Σε αυτή την ευρείας κλίμακας πρωτοβουλία, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και συντονίζεται από τη EuroHealthNet, συνεργάζονται εμπειρογνώμονες από τον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας. Σκοπός είναι να εντοπιστούν πολιτικές, πρακτικές και καινοτομίες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο τριπλό όφελος.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν, τα οποία προέρχονται από την αρχική έρευνα του INHERIT, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και μπορούν άμεσα ή έμμεσα να βελτιώσουν την υγεία και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγείας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επιδιωκόμενο τριπλό όφελος.

Ειδικότερα, τέτοια παραδείγματα είναι:

  • Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη αστικών κήπων, όπως αυτοί που δημιουργήθηκαν μέσω του προγράμματος Urban Gardens Otesha και έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της ΕΕ, Grudvig Multilateral. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση, την τοπική παραγωγή και τη συνετή κατανάλωση.
  • Το δίκτυο “RREUSE”, το οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επαναχρησιμοποίηση, την επιδιόρθωση και την ανακύκλωση. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βοηθούν στην ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, καθώς και στην κυκλοφορία των προϊόντων στην αγορά σε προσιτές τιμές, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος βασικά είδη οικιακής χρήσης.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως στο Ταλίν της Εσθονίας, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της υγείας.
  • Το πρόγραμμα “Beat the Street”, το οποίο προωθεί τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στις μετακινήσεις και παροτρύνει γονείς και παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια.
  • Το πρόγραμμα “Energiesparservice” (υπηρεσία εξοικονόμησης ενέργειας), το οποίο υλοποιείται από την Caritas στη Φρανκφούρτη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκπαίδευσε και απασχολεί πρώην ανέργους, με σκοπό να βοηθήσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να κάνουν το σπίτι τους ενεργειακά αποδοτικότερο. Όσοι επωφελήθηκαν από τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες μείωσαν τα ίχνη άνθρακα και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, χρησιμοποιώντας λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και συσκευές εξοικονόμησης νερού. Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόζεται πλέον σε εθνικό επίπεδο.

Το INHERIT συλλέγει πληροφορίες και προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα παραπάνω οφέλη.

Στείλτε τις δικές σας ιδέες ή και άλλες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα: www.inherit.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα INHERIT μπορείτε να επικοινωνήσετε:

  1. Στην Ελλάδα με την κα Πάνια Καρνάκη, ΜΑ (p.karnaki@prolepsis.gr) και την κα Ντίνα Ζώτα, Υπ. Διδάκτωρ (d.zota@prolepsis.gr) στο 210-6255700
  2. Στις Βρυξέλλες:
Savina Cenuse
Revolve Media
Rue d’Arlon 63-67
B-1040 Brussels
Tηλ: +32 2 318 3984
Κιν: +32 478 611 999
email: savina@revolve.media
David Hargitt
EuroHealthNet
Rue de la Loi 67
B-1050 Brussels
Τηλ: + 32 2 235 0320
Κιν: +32 476 660 719
email: D.Hargitt@eurohealthnet.eu

health.in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024