Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολλές γυναίκες πάσχουν από κολπική ατροφία ελάχιστες ζητούν βοήθεια

Πολλές γυναίκες πάσχουν από κολπική ατροφία ελάχιστες ζητούν βοήθεια

Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας παρουσιάζεται στο 65% - 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ωστόσο μόνο το το 5% - 10 % γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια, λόγω κοινωνικών και θρησκευτικών ταμπού, σύμφωνα με τον Νικόλαο Γουμαλάτσο, μαιευτήρα - γυναικολόγο, διευθυντή ΕΣΥ στην Α' Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας παρουσιάζεται στο 65% – 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ωστόσο μόνο το το 5% – 10 % γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια, λόγω κοινωνικών και θρησκευτικών ταμπού, σύμφωνα με τον Νικόλαο Γουμαλάτσο, μαιευτήρα – γυναικολόγο, διευθυντή ΕΣΥ στην Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2020 οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα είναι 2.800.000 (26,6% του πληθυσμού). Σύμφωνα με μεγάλες στατιστικές μελέτες το 50% περίπου (1.400.000) θα παρουσιάσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα ουρογεννητικού συνδρόμου. Από τις συμπτωματικές γυναίκες θα επισκεφθεί για βοήθεια και θεραπεία το 5% -10%, δηλαδή, περίπου 140.000 – 210.000 γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το εμπιστημονικό συμπόσιο «Πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία της Κολπικής Ατροφίας σε Μετα-Εμμηνοπαυσιακές Γυναίκες. Νέες εξελίξεις στη θεραπεία ασθενών με πολυκυστικές ωοθήκες», ο κ. Γουμαλάτσος εξήγησε ότι «τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας ή πιο σωστά ουρογεννητικού συνδρόμου παρουσιάζεται στο 65% – 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα αυτά επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, στην καθημερινή ενασχόληση και στην ποιότητα ζωής της. Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης μόνο το 5% – 10 % γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια. Τα αίτια αυτής της χαμηλής προσέλευσης είναι κοινωνικά, θρησκευτικά ταμπού για τη φροντίδα του ‘μήλου της Εύας’ στην τρίτη ηλικία, η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης, ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά, θεωρεί η γυναίκα ότι είναι δικό της ‘κρυφό’ θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με το γιατρό, να το κοινοποιήσει».

Ο κόλπος, το κατώτερο τμήμα της ουροδόχου κύστης και η ουρήθρα είναι δείκτες των επιπέδων των οιστρογόνων, και αντανακλούν την ορμονική κατάσταση της γυναίκας. Στην αναπαραγωγική ηλικία υπό την επίδραση των ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) διατηρεί τη σπαργή, την εφύγρανση και την αισθητικότητα του. Όμως, φυσιολογικές καταστάσεις, όπως η λοχεία και ο θηλασμός, παθολογικές, όπως η χορήγηση αντιοιστρογόνων για την αντιμετώπιση ενδομητρίωσης ή καρκίνου του μαστού, η ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αμηνόρροια που προκαλείται από έντονη άσκηση ή από μεγάλη απώλεια βάρους, ελαττώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και προκαλούνται ατροφικές αλλοιώσεις στο κατώτερο ουροποιογεννητικό σύστημα της γυναίκας. Στην εμμηνόπαυση, επίσης, η ανεπάρκεια των οιστρογόνων προκαλεί ατροφία του κολπικού βλεννογόνου, του κολπικού τοιχώματος και των έξω γεννητικών οργάνων. Η ουρήθρα, το τρίγωνο της ουροδόχου κύστεως μεταξύ της εκβολής των ουρητήρων, οι λειτουργικοί μύες της ούρησης, λόγω της κοινής εμβρυολογικής προέλευσης με τον κόλπο, υφίστανται τις ίδιες ατροφικές μεταβολές.

Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων (όπως ξηρότητα, δυσουρικά ενοχλήματα, αίσθημα καύσου στο αιδοίο, συχνουρία, πόνος στην σεξουαλική επαφή, νυκτουρία, κνησμός στο αιδοίο, ακράτεια ούρων, τοπικός ερεθισμός, συχνές ουρολοιμώξεις, δύσοσμη έκκριση), ήδη από την περιεμμηνόπαυση, περίπου στο 45ο έτος της ηλικίας.

Τα συμπτώματα αυτά συνεπώς επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και ενώ δεν είναι απειλητικά για τη ζωή της γυναίκας, εν τούτοις διαταράσσουν σοβαρά την προσωπική, οικογενειακή της ζωή και κατ’ επέκταση τις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επειδή η πορεία του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι εξελικτική αλλά αναστρέψιμη.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το ουρογεννητικό σύστημα είναι η θεραπεία με ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων (με αλοιφές, κολπικά δισκία, δακτύλιους σιλικόνης). Τα οιστρογόνα με μικρή δοσολογία αποκαθιστούν σε 3-4 εβδομάδες το κολπικό επιθήλιο (αύξηση των εκκρίσεων), σταδιακά όλες τις ανατομικές δομές με βελτίωση της εναλλαγής του κολλαγόνου, του συνδετικού ιστού και του μυών με αποτέλεσμα αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου και της ουρήθρας και καλλίτερη ρύθμιση των διαταραχών της ούρησης» υπογράμμισε ο κ. Γουμαλάτσος.

Στη θεραπευτική φαρέτρα προστέθηκε πρόσφατα και η κολπική οιστριόλη, ένα ασθενές οιστρογόνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ξηρότητα και την παροδική ατροφία του κολπικού βλεννογόνου σε θηλάζουσες γυναίκες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στο νεογνό, όπως προκύπτει από τη φαρμακοκινητική σε διακολπική χορήγηση σε χαμηλές δόσεις.

Στην ατροφία μετά από ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου για μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο ή για αιματολογικές κακοήθειες, η δράση της οιστριόλης με τη φαρμακοτεχνική μορφή της ζέλης φαίνεται να υπόσχεται πολλά, ενώ για το κλασσικό ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα θεωρείται η καλύτερη λύση.

Στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα αναπαραγωγικής ηλικίας, δεν είναι δυνατή η χορήγηση κολπικής οιστριόλης ή άλλων οιστρογόνων και η χρήση των ενυδατικών – λιπαντικών είναι ανεπαρκής. Τα σκευάσματα τα οποία ενυδατώνουν το κολπικό επιθήλιο, ελαττώνουν τη ξηρότητα και τη δυσπαρεύνεια, αλλά πρέπει να τοποθετούνται πολλές φορές την εβδομάδα και δεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι και η εξαιρετικά χαμηλής δοσολογίας χορήγηση οιστριόλης κολπικά είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ουρογεννητικού συνδρόμου, με βελτίωση της ποιότητας ζωής των, χωρίς παρενέργειες.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024