Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μυστική συνάντηση για τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου DNA

Μυστική συνάντηση για τη δημιουργία συνθετικού ανθρώπινου DNA

Κεκλεισμένων των θυρών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συναντήθηκαν 150 περίπου επιστήμονες, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εκ του μηδενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Κεκλεισμένων των θυρών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συναντήθηκαν 150 περίπου επιστήμονες, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εκ του μηδενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Βοστόνη, και σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times της Νέας Υόρκης και της Washington Post, από τους συμμετέχοντες επιστήμονες είχε ζητηθεί να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο Twitter κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν, το σχέδιό τους είναι μια προέκταση του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι’ αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.

Στόχος είναι να προχωρήσουν πέρα από την ανάγνωση του γενετικού υλικού του ανθρώπου, και να συνθέσουν νέο DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχθηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής Γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η συνθετική βιολογία έχει αρχίσει ήδη να κάνει προόδους σε επίπεδο μικροοργανισμών, όμως φιλοδοξία της είναι να συντεθούν ολοκληρωμένα μεγαλύτερα γονιδιώματα ζώων και φυτών, τα οποία αρχικά θα εισαχθούν σε κύτταρα για ερευνητικούς σκοπούς.

Αν και προς το παρόν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρωπίνων όντων, η πρόσκληση που εστάλη για την συνάντηση έγραφε ότι αποσκοπεί «στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Πάντως επιστήμονες, όπως από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ήδη εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής, ενώ ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική.

«Είναι σκόπιμο να ‘διαβάσει’ κανείς το DNA ενός Αϊνστάιν και μετά να επιχειρήσει να το συνθέσει εξαρχής; Αν ναι, πόσα τέτοια γονιδιώματα θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ποιός θα είχε δικαίωμα να το κάνει; Γενικότερα, επειδή κάτι μπορεί να γίνει εφικτό κάποια στιγμή, πρέπει και να γίνει πραγματικότητα οπωσδήποτε;» είναι τα ερωτήματα που τίθενται από τους πολέμιους της πρωτοβουλίας HPG-Write.

Ο Δρ Τσερτς, ο οποίος επέκρινε τους σκεπτικιστές ότι «σκιαγραφούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει την πρωτοβουλία μας», δικαιολογήθηκε ότι αρχικά η συνάντηση είχε σχεδιαστεί να είναι ανοικτή στον Τύπο και μάλιστα να μεταδοθεί live. Επειδή όμως θα συνοδευόταν από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία καθυστέρησε, τελικά αποφασίστηκε η εκδήλωση να γίνει κλειστή. Υποσχέθηκε όμως ότι το σχετικό βίντεο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, μόλις γίνει η επιστημονική δημοσίευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει χρηματοδότηση. «Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα», σύμφωνα με τον Δρ Τσερτς.

Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων, του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.

Αν και μέχρι σήμερα, αποτελεί ρουτίνα η τροποποίηση του DNA, με την προσθήκη, αφαίρεση ή επεξεργασία γονιδίων, η σύνθεση ενός ολόκληρου γονιδιώματος είναι άλλης τάξης εγχείρημα. Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι δύσκολη και γεμάτη λάθη, ενώ έχει εφαρμοστεί σχετικά αξιόπιστα σε μικρά μόνο τμήματα του DNA, μήκους έως 200 ζευγών βάσεων (τα ζεύγη βάσεων είναι οι χημικές μονάδες του γενετικού υλικού). Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος σύνθεσης ενός πλήρους γονιδιώματος που περιέχει τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσειων, όσα περίπου το ανθρώπινο, είναι γύρω στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Ο γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Φέτος, ο Δρ Βέντερ παρουσίασε ένα συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024