Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φίλοι μας βοηθούν να αντέχουμε περισσότερο τον σωματικό πόνο

Οι φίλοι μας βοηθούν να αντέχουμε περισσότερο τον σωματικό πόνο

Η φιλία μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό, καθώς οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους φίλους, συνήθως εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στο σωματικό πόνο, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Η φιλία μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό, καθώς οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους φίλους, συνήθως εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στο σωματικό πόνο, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι άνθρωποι που διαθέτουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, παράγουν περισσότερες ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικό αναλγητικό και εμπλέκονται στο κύκλωμα απόλαυσης-πόνου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας Ρόμπιν Ντένμπαρ και την Κατερίνα Τζόνσον του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν πειράματα αντοχής στον πόνο σε 101 εθελοντές, 18 έως 34 ετών.

Όσο μεγαλύτερο κύκλο φίλων είχε κάποιος, τόσο περισσότερο άντεχε τον πόνο. Αυτό που φαινόταν να μετράει κυρίως, ήταν ο αριθμός των επαφών με φίλους σε μηνιαία και όχι εβδομαδιαία βάση. Κάποιος που είχε επτά έως 12 περισσότερους φίλους, τους οποίους συναντούσε έστω μια φορά το μήνα, άντεχε τον ίδιο πόνο για ένα έως τέσσερα λεπτά περισσότερα σε σχέση με κάποιον που είχε λιγότερους φίλους.

«Σε ισοδύναμη δόση, οι ενδορφίνες είναι ισχυρότερες και από την μορφίνη», σημειώνει η Δρ Τζόνσον.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, τα υψηλά επίπεδα ενδορφίνων διευκολύνουν τη σύναψη κοινωνικών δεσμών σε ανθρώπους και ζώα.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη σωματική κατάσταση, αντέχουν περισσότερο τον πόνο, παρόλο που τείνουν να έχουν λιγότερους φίλους και μικρότερα δίκτυα κοινωνικών σχέσεων.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι όσοι ασκούνται τακτικά, χρησιμοποιούν την άσκηση -αντί για τη φιλία- ως εναλλακτικό μέσο ενεργοποίησης των ενδορφινών και της ευχαρίστησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή και η δράση των ενδορφινών διαταράσσεται από ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, με συνέπεια οι πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις να μη νιώθουν ευχαρίστηση και επιπλέον να ρέπουν στην κοινωνική απομόνωση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024