Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καλός ύπνος μας προστατεύει από κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις

Ο καλός ύπνος μας προστατεύει από κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις

Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος μπορεί να διατηρήσει τον οργανισμό του ανθρώπου υγιή, προστατεύοντας τον από το κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.

Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος μπορεί να διατηρήσει τον οργανισμό του ανθρώπου υγιή, προστατεύοντας τον από το κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι πιθανότητες κάποιος να κοιμάται πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ και να έχει νοσήσει από κοινό κρυολόγημα τον προηγούμενο μήνα είναι 28% περισσότερες σε σχέση με κάποιον που κοιμάται τακτικά περισσότερες ώρες.

Και σε ότι αφορά άλλες λοιμώξεις, όπως γρίπη, πνευμονία ή λοιμώξεις του αφτιού, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν πάνω από 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν νοσήσει τον τελευταίο μήνα, συγκριτικά με όσους κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Ο Δρ Αρικ Πραθερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησε στοιχεία από τις μεγάλες πληθυσμιακές αμερικανικές μελέτες NHANES, της περιόδου 2005-2012. Εστίασε σε ιατρικά αρχεία σχεδόν 23.000 ανδρών και γυναικών, κατά μέσο όρο 46 ετών. Οι εθελοντές είχαν αναφέρει την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τους, τυχόν διαταραχές ύπνου και αν είχαν εκδηλώσει κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη, όπως γρίπη, πνευμονία ή ωτίτιδα, τον περασμένο μήνα.

«Τα άτομα που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες τόσο κοινού κρυολογήματος όσο και άλλων λοιμώξεων, συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες ώρες» σχολιάζει ο Δρ Πραθερ.

Αν και προς το παρόν δεν είναι κατανοητό πως η έλλειψη ύπνου ευνοεί τις λοιμώξεις, ο ερευνητής υπενθυμίζει ότι είναι ήδη γνωστό ότι τα Τ-κύτταρα του οργανισμού δεν είναι εξίσου λειτουργικά όταν ο άνθρωπος έχει έλλειψη ύπνου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024