Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δύσκολη η επαγγελματική αποκατάσταση για τους καπνιστές

Αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι καπνιστές παραμένουν χωρίς δουλειά περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ενώ ακόμα και όταν καταφέρνουν να βρουν εργασία, κινδυνεύουν να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα, από εκείνους που δεν καπνίζουν.

Αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι καπνιστές παραμένουν χωρίς δουλειά περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ενώ ακόμα και όταν καταφέρνουν να βρουν εργασία, κινδυνεύουν να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα, από εκείνους που δεν καπνίζουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπουJAMA Internal Medicine, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζούντιθ Προχάσκα, μελέτησαν 251 ανέργους κατά μέσο όρο 48 ετών, από τους οποίους οι 131 ήταν καπνιστές (κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα).

Μετά από 12 μήνες, μόνο το 27% των καπνιστών είχαν βρει νέα απασχόληση, έναντι 56% των μη καπνιστών. Επιπλέον, ανάμεσα σε όσους βρήκαν δουλειά, οι καπνιστές ήταν πιο κακοπληρωμένοι, αφού έπαιρναν κατά μέσο όρο πέντε δολάρια την ώρα λιγότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό για έναν μέσο εργαζόμενο ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 8.300 δολαρίων (7.300 ευρώ) ετησίως.

Επίσης μετά από έναν χρόνο, η μέση πιθανότητα να έχει βρει δουλειά ένας άνεργος καπνιστής ήταν 30% μικρότερη έναντι ενός μη καπνιστή. Ενώ σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μετά το έτος, το ποσοστό εύρεσης απασχόλησης ήταν ακόμη 24% μικρότερο μεταξύ των καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι άνεργοι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι και με χειρότερη υγεία σε σχέση με τους μη καπνιστές ανέργους. Όλα αυτά, ενδεχομένως να επηρεάζουν την ικανότητα κάποιου να βρει δουλειά.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην ανεργία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Παρέμενε όμως ασαφές κατά πόσο το κάπνισμα ήταν αιτία ή συνέπεια της ανεργίας.

«Η νέα μελέτη γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της πρώτης άποψης, δηλαδή ότι το κάπνισμα πράγματι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας» σχολιάζει η Δρ Προχάσκα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024