Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσική έλξη και συναισθηματική ταύτιση συνυπάρχουν

Φυσική έλξη και συναισθηματική ταύτιση συνυπάρχουν

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική κατανόηση και η έλξη ταυτίζονται και αυτό αντανακλάται στα νευρωνικά κυκλώματα και ιδίως στο κέντρο ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική κατανόηση και η έλξη ταυτίζονται και αυτό αντανακλάται στα νευρωνικά κυκλώματα και ιδίως στο κέντρο ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λίμπεκ, με επικεφαλής την Δρ Σιλκε Αντερς, πειραματίστηκαν με 92 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η μελέτη περιλάμβανε τόσο συμπεριφορικά πειράματα, όσο και ανάλυση του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI).

Όπως παρατήρησαν, όσο πιο έντονα κατανοούσαν συναισθηματικά οι εθελοντές τον άλλον, τόσο πιο βαθιά ικανοποιητική ήταν και η εμπειρία της επαφής μαζί του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπροσωπική έλξη. Αυτό ενισχύει τόσο έναν ερωτικό δεσμό, όσο και άλλες σχέσεις, όπως φιλίες, συνεταιρισμούς, συνεργασίες ή και επαφές με ξένους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ο εγκέφαλος διαθέτει ένα νευροβιολογικό μηχανισμό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συντρόφους και συνεργάτες, των οποίων τις προθέσεις και τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να διακρίνουν και να καταλάβουν. Έτσι ένας άνθρωπος δεν έλκεται μόνο από ένα όμορφο πρόσωπο, αλλά και από ένα πρόσωπο που μπορεί να νιώσει εύκολα, άμεσα και χωρίς καν να χρειαστεί λεκτική επικοινωνία. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της εξωτερικής ομορφιάς, όσο και της συναισθηματικής κατανόησης, εμπλέκεται το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής-απόλαυσης, που ενισχύει την έλξη για τον άλλο.

Ουσιαστικά, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα νευροβιολογικό υπόβαθρο σε μια διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στην επιτυχία των ανθρωπίνων κοινωνικών σχέσεων. Οι άνθρωποι, ερχόμενοι σε επαφή με άλλους, έλκονται από αυτούς περισσότερο, όταν είναι σε θέση -ή έτσι έστω πιστεύουν- να κατανοήσουν τα κίνητρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, πράγμα που τους δίνει μια εσωτερική ευχαρίστηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024