Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ανάστημα και το σωματικό βάρος επηρεάζουν την κοινωνική εξέλιξη

Το ανάστημα και το σωματικό βάρος επηρεάζουν την κοινωνική εξέλιξη

Ένας κοντός άνδρας και μια παχύσαρκη γυναίκα έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής εξέλιξης στη ζωή τους, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ένας κοντός άνδρας και μια παχύσαρκη γυναίκα έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής εξέλιξης στη ζωή τους, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ύψος και το βάρος με το εισόδημα του ατόμου, το επάγγελμά του, τον τόπο διαμονής του, το μορφωτικό επίπεδό του και άλλες παραμέτρους της ζωής του. Είναι επίσης ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι από φτωχότερες οικογένειες και περιοχές είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο ύψος και μεγαλύτερο βάρος, εν μέρει λόγω χαμηλότερης μόρφωσης και κακής διατροφής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Μ. Βρετανία, συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το MIT στις ΗΠΑ, και ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank που αφορούσαν 120.000 άτομα, 40-70 ετών. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους.

Οι ειδικοί εστίασαν σε πέντε δείκτες κοινωνικοοικονομικής κατάστασης: το μορφωτικό επίπεδο, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, την θέση εργασίας, την ολοκλήρωση της βασικής σχολικής εκπαίδευσης και έναν δείκτη που αφορούσε τις κοινωνικές δυσχέρειες.

Ο Δρ Τιμ Φρέϊλινγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αν για καθαρά γενετικούς λόγους ένας άνδρας είναι επτά εκατοστά πιο κοντός από τον μέσο άνδρα, τότε κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά του είναι σχεδόν 2.000 ευρώ μικρότερο. Αν μία γυναίκα έχει βάρος έξι κιλά περισσότερα από μία άλλη ίδιου ύψους γυναίκα, τότε το ετήσιο εισόδημά της είναι επίσης 2.000 ευρώ μικρότερο.

«Η έρευνά μας είναι η καλύτερη έως τώρα απόδειξη ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα κάποιου, καθώς και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της ζωής του. Έως τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι το χαμηλό ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ήταν συνέπειες χειρότερης διατροφής και λιγότερων ευκαιριών στη ζωή. Τώρα αποδείξαμε ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το χαμηλό ανάστημα και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο εισόδημα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής.

Φυσικά, οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτό δεν ισχύει για κάθε κοντό άνδρα και για κάθε παχύσαρκη γυναίκα, εφόσον αρκετοί είναι πετυχημένοι οικονομικά, όμως πρόκειται για μια γενική τάση που είναι αναμφισβήτητη.

Το γιατί συμβαίνει αυτό επιδέχεται πολλών εξηγήσεων, ιδίως σε μια κοινωνία που αποδίδει υπερβολική αξία στην εξωτερική εμφάνιση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024