Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας

Τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας

Τα νεαρά άτομα που περνάνε πολύ χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα ενδεχομένως να έχουν κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ.

Τα νεαρά άτομα που περνάνε πολύ χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα ενδεχομένως να έχουν κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ.

Η Δρ Τζέσικα Λέβενσον και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την χρήση των κοινωνικών δικτύων και τα προβλήματα ύπνου σε δείγμα σχεδόν 1.800 αμερικανών, 19-32 ετών.

Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες περνούσαν τουλάχιστον 61 λεπτά την ημέρα σε κοινωνικά δίκτυα και επισκέπτονταν σελίδες κοινωνικών δικτύων 30 φορές την εβδομάδα. Σχεδόν το 30% των ατόμων είχαν επίσης διαταραχές ύπνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα σε καθημερινό επίπεδο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ύπνου εν συγκρίσει με όσους ασχολούνταν ελάχιστα με τα κοινωνικά μέσα.

Τα άτομα που βρίσκονταν συνεχώς συνδεδεμένα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα ύπνου, συγκριτικά με όσους συνδέονταν ελάχιστες φορές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που πρόκειται να δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine αναδεικνύουν την ανάγκη να διερευνάται η χρήση των κοινωνικών δικτύων σε προβλήματα ύπνου που αναφέρουν οι ασθενείς στον θεράποντα ιατρό τους.

Σχολιάζοντας ο Δρ Μπράιαν Πριμακ, συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι «η χρήση των κοινωνικών δικτύων γίνεται κατά κανόνα στον ελεύθερο χρόνο μας, άρα μάλλον στο τέλος της εργάσιμης ημέρας μας. Αυτό σημαίνει ότι στερεί χρόνο από την ξεκούραση του χρήση, ο οποίος όταν μάλιστα ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις με άλλους χρήστες στα chat-rooms ενδεχομένως να αναστατώνεται ψυχολογικά ή να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Επίσης, το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού μας».

Βέβαια, η σχέση είναι αμφίδρομη, διότι και ένα άτομο που έχει δυσκολία να κοιμηθεί ή ξυπνά στη μέση της νύχτας, μπορεί να βρίσκει διέξοδο στην χρήση των κοινωνικών δικτύων. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσωματική κατάσταση του ατόμου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024