Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλες οι νέες θεραπείες για τις καρδιοπάθειες στο συνέδριο Heart Vessels & Stroke

Όλες οι νέες θεραπείες για τις καρδιοπάθειες στο συνέδριο Heart Vessels & Stroke

Όλε οι νέες θεραπείες για καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Heart Vessels & Stroke, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 22-24 Ιανουαρίου.

Όλε οι νέες θεραπείες για καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Heart Vessels & Stroke, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 22-24 Ιανουαρίου.

Το 2015 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την κυκλοφορία πολλών νέων φαρμάκων καθώς και τεχνικών που βελτιώνουν κατά πολύ την αντιμετώπιση των σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιακή ανεπάρκεια και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πάνος Βάρδας, και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Κωνσταντίνος Βέμμος, αναφέρθηκαν σε μερικές από τις ιατρικές καινοτομίες που σημάδεψαν την χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με τον κ. Βάρδα το 2015 εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μια νέα κατηγορία φαρμάκων για την υψηλή χοληστερόλη, οι αναστολείς της πρωτεΐνης proprotein convertase subtilisin/kexintype 9 (PCSK9). Η πρωτεΐνη αυτή βρέθηκε ότι είναι κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού της χοληστερόλης και έγινε στόχος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα evolocumab και alirocumab δρουν αποτελεσματικά στην PCKS9 και έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό ότι χορηγούνται μία φορά το μήνα εν αντιθέσει με την καθημερινη χρήση των στατίνων, χωρίς ωστόσο αμελητέο κόστος.

Στον τομέα της αντιπηκτικής αγωγής, για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν νέα αντιπηκτικά φάρμακα (NOACs), όπως η ετεξιλική δαβιγατράνη. Ωστόσο, ένα από τα σοβαρά μειονεκτήματά τους ήταν ότι δεν υπήρχουν ειδικά αντίδοτα ώστε να χορηγηθούν άμεσα σε περιπτώσεις αιμορραγιών. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η idarucizumab, η οποία είναι αντίδοτο της δαβιγατράνης και ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με δαβιγατράνη, όταν απαιτείται ταχεία αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης της, δηλαδή για επείγον χειρουργείο/επείγουσες επεμβατικές πράξεις ή σε απειλητική για τη ζωή ή ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Επίσης, η ουσία edoxaban έλαβε έγκριση για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η νέα θεραπεία έχει ήδη λάβει έγκριση για τη θεραπεία της εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε αγωγή με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη για 5 έως 10 ημέρες.

Τέλος, τον Νοέμβριο του 2015 εγκρίθηκε το φάρμακο lCZ696, για την αντιμετώπιση ασθενών με συμπτωματική χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF). Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μία πάθηση που είναι απειλητική για τη ζωή και προσβάλει σχεδόν 15 εκατομμύρια Ευρωπαίους, από τους οποίους οι μισοί περίπου πάσχουν από τη μορφή του μειωμένου κλάσματος εξώθησης. Το νέο φάρμακο είναι ένα χάπι που χορηγείται δύο φορές την ημέρα και διαθέτει ένα μοναδικό τρόπο δράσης: συνδυάζει το μηχανισμό δράσης ενός αναστολέα των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης και ενός αναστολέα της νεπριλυσίνης, που μειώνει το φορτίο της ανεπαρκούσας καρδιάς.

«Το 2015 ήταν μια επιστημονικά παραγωγική χρονιά στο χώρο της καρδιοαγγειακής ιατρικής, με σημαντικές μελέτες που σίγουρα θα επηρεάσουν την κλινική πρακτική μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Κωνσταντίνος Βέμμος, αναφερόμενος στην πρώιμη ενδοαυλική απομάκρυνση του θρόμβου σε σοβαρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, μία μέθοδος που πλέον καθιερώνεται στην κλινική πρακτική.

Σχολιάζοντας ο κ. Βέμμος την διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων μονάδων στα νοσοκομεία, κατά το πρότυπο των καρδιολογικών κλινικών. Ενώ απαντώντας σε σχόλια για τη φροντίδα των ασθενών τόνισε ότι τα περιστατικά φτάνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς ενδονοσοκομειακά δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση ώστε να γίνει έγκαιρα η θρομβόλυση και να σωθούν περισσότερες ζωές.

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024