Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κάνετε ασφαλή τα Χριστούγεννα για τα μικρά παιδιά

Πώς θα κάνετε ασφαλή τα Χριστούγεννα για τα μικρά παιδιά

Η περίοδος των Χριστουγέννων δίνει στα παιδιά χαρά, αλλά είναι επίσης γεμάτη παγίδες για την ασφάλεια τους, είτε είστε στο σπίτι, είτε αποφασίσετε να πάτε οικογενειακώς διακοπές σε χώρους ακατάλληλους για τις ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Η περίοδος των Χριστουγέννων δίνει στα παιδιά χαρά, αλλά είναι επίσης γεμάτη παγίδες για την ασφάλεια τους, είτε είστε στο σπίτι, είτε αποφασίσετε να πάτε οικογενειακώς διακοπές σε χώρους ακατάλληλους για τις ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Αν λοιπόν φέτος αποφασίσετε να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας, ή φιλοξενείτε οι ίδιοι στο σπίτι σας φίλους ή συγγενείς με μικρά παιδιά, τότε θα πρέπει να λάβετε εγκαίρως κάποια προληπτικά μέτρα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σ’ ένα σπίτι τα Χριστούγεννα είναι ο ίδιος ο εορταστικός στολισμός. Λαμπάκια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά τραβούν εύκολα την προσοχή των μικρών παιδιών, που μπορούν να τραυματιστούν, είτε προσπαθώντας να τα πιάσουν, είτε βάζοντάς τα στο στόμα τους. Στερεώστε όσο καλύτερα μπορείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ώστε ακόμα κι αν προσπαθήσουν να τραβήξουν κάποιο στολίδι, να μην πέσει και τα χτυπήσει.

Κρατήστε μακριά από τα παιδιά τα μικρά αντικείμενα που μπορούν να γίνουν αιτία πνιγμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ο πνιγμός είναι κύρια αιτία θανάτου παιδιών κάτω των τριών ετών. Ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά παιχνίδια, μπαλόνια, μαγνητάκια, κέρματα, ακόμα και στην τροφή των κατοικίδιων ζώων. Επίσης, μην αφήνετε πάνω σε τραπεζάκια σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, ποπ-κορν και καραμέλες. Το ίδιο ισχύει και για τα κάθε είδους φάρμακα.

Φυσικά, η παιδική περιέργεια είναι ανεξάντλητη και προκειμένου να εξερευνήσουν τον χώρο τα παιδιά, μπορούν να σκαρφαλώσουν σχεδόν παντού για να πιάσουν το «αντικείμενο του πόθου» τους. Βάλτε λοιπόν στις σκάλες, τα ειδικά πορτάκια ασφαλείας, καλύψτε τις πρίζες με τα ειδικά καπάκια, μη αφήνετε καρέκλες κοντά στον πάγκο της κουζίνας και βάλτε ασφάλειες στα ντουλάπια της κουζίνας.

Αν σκοπεύετε να παραθέσετε κάποιο εορταστικό γεύμα ή δείπνο στο σπίτι, ζητήστε από τους καλεσμένους να μην αφήνουν οπουδήποτε τα ποτήρια και τα πιάτα τους, καθώς εύκολα μπορούν να πιάσουν τα παιδιά και να καούν από το περιεχόμενο τους ή να πνιγούν προσπαθώντας να φάνε κάτι.

Το τζάκι, επίσης, μπορεί να προσφέρει ζεστασιά και θαλπωρή, όχι όμως για τα παιδιά. Όταν είναι αναμμένο, έχετε πάντα μπροστά την προστατευτική σίτα ή αν έχετε ενεργειακό τζάκι, η θερμοκρασία του τζαμιού μπορεί να είναι απειλή. Το καλύτερο είναι να αποφύγετε να έχετε αναμμένο τζάκι, αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι. Απολαύστε το όταν εκείνα έχουν κοιμηθεί.

Το σημαντικότερο, όμως, κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι να μην βγάζετε τα παιδιά από τη ρουτίνα τους. Είτε ταξιδεύετε, είτε μένετε σπίτι, προσπαθήστε να τηρείτε το πρόγραμμα του ύπνου τους. Όταν είναι ξεκούραστα, είναι πιο συνεργάσιμα και υπάκουα.

Αν δε μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών μικροσυσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεόραση, θέστε όρια στη χρήση τους. Και κυρίως, όταν πρόκειται για τις βραδινές ώρες. Κρατήστε τα μακριά από οθόνες, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουν για ύπνο. Το φως των ηλεκτρονικών οθονών διαταράσσει τον κύκλο ύπνου αφύπνισης και προκαλεί υπερδιέγερση στον εγκέφαλο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024