Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιο στοχευμένες δράσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος ζητούν οι ασθενείς

Πιο στοχευμένες δράσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος ζητούν οι ασθενείς

Στοχευμένες δράσεις και περισσότερη ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος ζητούν οι έλληνες ασθενείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο. Παρά το ότι ο παγκρεατικός καρκίνος είναι σήμερα ο μόνος καρκίνος με αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του υποστηρίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών.

Στοχευμένες δράσεις και περισσότερη ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος ζητούν οι έλληνες ασθενείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο. Παρά το ότι ο παγκρεατικός καρκίνος είναι σήμερα ο μόνος καρκίνος με αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του υποστηρίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε ο σύλλογος, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο», η πρόεδρος Ζωή Γραμματόγλου, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ενημέρωσης, η καθυστερημένη διάγνωση, η υποχρηματοδότηση της έρευνας είναι προβλήματα κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος συνέταξε μια Διακήρυξη με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη να αναλάβουν δράση για την υλοποίηση πέντε στόχων μέχρι το 2020. Οι ίδιοι και περισσότεροι στόχοι είναι απαραίτητο να αναληφθούν και στη χώρα μας:
1. Προώθηση εκστρατειών για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
2. Ανάπτυξη ειδικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και ενσωμάτωσή τους στις ευρύτερες πολιτικές ελέγχου του καρκίνου, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου.
3. Βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης μέσω της προώθησης εθνικής εκστρατείας προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
4. Βελτίωση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και προσπάθεια δημιουργίας ειδικών μητρώων ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος στη χώρα μας, σε κάθε χώρα μέλος και συνολικά στην Ευρώπη.
5. Αύξηση του αριθμού των πανευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του παγκρέατος με τη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα για το καρκίνο του παγκρέατος».

Ο σύλλογος ΚΕΦΙ σε συνεργασία με την ογκολογική κοινότητα θα εξειδικεύσει τους πέντε στόχους για τη χώρα μας και θα τους υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας για μελέτη και υλοποίηση. Επίσης, ο σύλλογος έχει ξεκινήσει στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις με τη διανομή έντυπου υλικού σε συλλόγους ασθενών με καρκίνο σε όλη τη χώρα. Ενώ έχει συσταθεί και Ομάδα Ασθενών και Περιθαλπόντων Καρκίνου του Παγκρέατος κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΦΙ, που βοηθά άλλους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουγεί η νόσος.

Η Καίτη Αποστολίδου, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), πρόεδρος της Διασωματειακής Επιτροπής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο (ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ.) και αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. του συλλόγου «ΚΕΦΙ» Αθηνών αναφέρθηκε στη ανάγκη κατάρτισης των ασθενών και των οργανώσεων τους σχετικά με την βιο-ιατρική έρευνα και τη συμμετοχή τους σε αυτή.

«Η έρευνα για φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι βασικής σημασίας για την αναχαίτιση και τη θεραπεία της ασθένειας. Επειδή η ασθένεια δεν εμφανίζεται με σαφή συμπτώματα και η επίδραση των φαρμάκων στους ασθενείς έχει διαφορές από το ένα άτομο στο άλλο, η ενεργοποίηση των ασθενών και των περιθαλπόντων τους για ενημέρωση των φορέων ιατροβιολογικής έρευνας για θέματα που θεωρούν σημαντικά να καλύψει η έρευνα μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στους ερευνητές. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της σημαντικής υστέρησης της χώρας σε χρηματοδότηση της έρευνας, οι ασθενείς, οι οργανώσεις τους και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να ασκήσουν πίεση στη κυβέρνηση για ενεργοποίηση του νομικού πλαισίου για διεξαγωγή κλινικών μελετών στη χώρας. Διαθέτουμε άριστο επιστημονικό προσωπικό που διαπρέπει στις λίγες έρευνες που γίνονται στη χώρα μας και κυρίως στο εξωτερικό, αντί να προσπαθούμε να φέρουμε την έρευνα και τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας» εξήγησε η κ. Αποστολίδου.

Η συμμετοχή των ασθενών στην βιο-ιατρική έρευνα είναι πολύ ευρύ θέμα για το οποίο δεν έχει αρχίσει η συζήτηση στη χώρα μας, και δεν θα αρχίσει αν οι ασθενείς και οι οργανώσεις ασθενών, οι κλινικοί γιατροί και άλλοι εταίροι στην υγεία δεν φροντίσουν να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, σε συνέδρια, ημερίδες, αν δεν απαιτήσουν την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου κλινικών μελετών, αν δεν συναντηθούν μεταξύ τους για να εξετάσουν ποια είναι τα εμπόδια για τη συμμετοχή των ασθενών και πως μπορούν να αρθούν.

Σύμφω να με την κ. Αποστολίδου μερικά από τα σημεία που αξίζει να συζητηθούν είναι:
– Η γνώση εκ μέρους των ασθενών της ασθένειας τους και των θεραπευτικών επιλογών
– Η εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν την έρευνα και τις κλινικές μελέτες
– Η ενημέρωση των ερευνητών για την ένταξη ασθενών σε ερευνητικά προγράμματα
– Τα κριτήρια επιλογής ασθενών/οργανώσεων ασθενών ως εταίρων στη βιοιατρική έρευνα
– Η καταγραφή και αναφορά των αποτελεσμάτων των θεραπειών από τους ασθενείς
– Οι οργανώσεις ασθενών ως δεξαμενή βιωματικών εμπειριών
– Πως θα βελτιώσουν οι ασθενείς/οργανώσεων ασθενών τις δεξιότητες τους;

Η άποψη των ειδικών

Ο Δρ Χρήστος Δερβένης, Χειρουργός, συντονιστής διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο ΝΣΚ Νέας Ιωνίας «η Αγία Όλγα», αναφερόμενος στον καρκίνο του παγκρέατος εξήγησε ότι «η αντιμετώπισή του από ιατρικής άποψης δεν είναι καθόλου εύκολη και μπορεί να είναι ένας καρκίνος που συνδέεται με αρνητικά και απαισιόδοξα στατιστικά, όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως έχει σημειωθεί πρόοδος. Έχουμε καταφέρει, για παράδειγμα, να πραγματοποιούμε πλέον ένα δύσκολο χειρουργείο, με μεγάλη ασφάλεια, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο πολλές μέρες. Η έγκαιρη διάγνωση και η ύπαρξη μιας έμπειρης και σοβαρής διεπιστημονικής ομάδας, που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες πέραν του χειρουργού και του ογκολόγου, είναι κρίσιμα για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του». Επίσης, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Πολυσυμμετοχικής Πλατφόρμας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος τόνισε: «Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένα μεγάλο και σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν δεν αναλάβουμε συλλογική δράση, θα γίνει η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε».

Ο Δρ Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Ογκολόγος, συντονιστής διευθυντής της Γ’ Ογκολογικής Κλινικής, στο Γενικό Ογκολογικό ΝΣΚ Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» συμπλήρωσε ότι «Οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε σήμερα περιλαμβάνουν χειρουργική εξαίρεση του όγκου, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Δυστυχώς όμως, μόνο το 20% των ασθενών μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση του όγκου, ενώ πάνω από το 50% παρουσιάζεται με μεταστάσεις στην αρχική διάγνωση. Η επιβίωση της μεταστατικής νόσου είναι 6-9 μήνες, ενώ από το σύνολο των ασθενών που χειρουργούνται μόνο το 20% ζει πάνω από 5 χρόνια. Από τη δεκαετία του 1990, έχουν κατατεθεί 30 μελέτες οι οποίες έχουν αποτύχει να εξασφαλίσουν έγκριση στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό ανάπτυξη πάνω από 50 θεραπείες, αλλά λιγότερες από 10 διεξάγονται σε κλινικές μελέτες τελικής φάσης. Οι ενδεδειγμένες θεραπείες για μεταστατικό ή προχωρημένο καρκίνο παγκρέατος περιλαμβάνουν μονοθεραπεία με γεμσιταβίνη, γεμσιταβίνη και erlotinib, FOLFIRINOX. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στη θεραπεία, αφορά στο συνδυασμό nab-πακλιταξέλης με γεμσιταβίνη, που κυκλοφόρησε το 2013 και έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον προχωρημένο καρκίνο παγκρέατος. Το nab-paclitaxel αποτελεί προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων και σχεδιάστηκε να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, μιας πρωτεΐνη που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Υπάρχει άμεση ανάγκη για επικέντρωση της έρευνας σε νεότερους στοχευμένους παράγοντες που θα αποτελούν εξατομικευμένη θεραπεία για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Η δυσκολία στη θεραπευτική αντιμετώπιση οφείλεται στην όψιμη εμφάνιση συμπτωμάτων ενώ υπάρχει ήδη μεταστατική νόσος, στη θέση του οργάνου και στις ιδιαιτερότητες του καρκινικού κυττάρου και του στρώματος που το περιβάλλει».

Τέλος η Δρ Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου και τη σημασία της παρηγορικής φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

«Η θεραπεία πόνου είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε ασθενή που αντιμετωπίζει χρόνιο πόνο ή μια δύσκολη νόσο, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος στον οποίο ο πόνος είναι πρωταρχικό σύμπτωμα. Ένας τέτοιος μικτός πόνος, με νευροπαθητικά στοιχεία, πρέπει να θεραπεύεται σε ειδικά Κέντρα Πόνου, γιατί είναι πολυπαραγοντικός και επομένως χρειάζεται πολυπαραγοντική αντιμετώπιση. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο, χρειάζονται οπωσδήποτε και άλλες προσεγγίσεις όπως φυσιοθεραπεία, παρεμβατικές τεχνικές, εναλλακτικές θεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, που προϋποθέτουν συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Τα Κέντρα Πόνου στηρίζουν τον ασθενή με παγκρεατικό καρκίνο σε πολλά επίπεδα εκτός από τον πόνο, για τη ναυτία, τα εντερικά προβλήματα, την αϋπνία, ακόμη και ψυχολογικά. Δυστυχώς, τα Κέντρα Πόνου στην Ελλάδα λειτουργούν εθελοντικά, αν και έχουν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι, ενώ ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε, το 86% του κοινού δεν γνωρίζει πως υπάρχουν Ιατρεία Πόνου. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024