Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Aφιερωμένη στις γυναίκες η Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Aφιερωμένη στις γυναίκες η Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Aφιερωμένη στις γυναίκες είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, με στόχο να καταστεί σαφές ότι εν τέλει οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο απ' ό,τι οι άνδρες.

Aφιερωμένη στις γυναίκες είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, με στόχο να καταστεί σαφές ότι εν τέλει οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι οι άνδρες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 60% των γυναικών που εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνει εξ αυτού, εν αντιθέσει με το 40% των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι οι άνδρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κλινικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Σεν Τζορτζ» του Λονδίνου, Δρ Τζον Καμ, αναφερόμενος στις γυναίκες εξηγεί ότι κινδυνεύουν περισσότερο εκείνες που πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στις γυναίκες είναι η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία.

Συνεπώς, οι γυναίκες θα πρέπει να επισκέφτονται τον καρδιολόγο, όσο τακτικά πηγαίνουν στον γυναικολόγο. Όσες έχουν καρδιακή αρρυθμία και υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί το ιδανικό μέσο πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου και για τα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αποχή από το κάπνισμα, η τακτική σωματική άσκηση, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η υγιεινή διατροφή, η μείωση του στρες και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο συντελούν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη θεραπεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο οι ειδικοί επισημαίνουν τέλος την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναγνώρισης των συμπτωμάτων από ειδικούς και μη. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη.

Συμπτώματα που μπορούν να κινητοποιήσουν μη ειδικούς για το αν κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είναι:
– η δυσκολία στην ομιλία
– η αδυναμία άρσης του ενός εκ των δύο χεριών και
– η παράλυση μιας εκ των δύο πλευρών του προσώπου.

Το εγκεφαλικό συνήθως εκδηλώνεται, όταν μπλοκάρεται η κυκλοφορία του αίματος σε μια εκ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Εξαιτίας αυτού, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ή υφίστανται ζημιά, με αποτέλεσμα ο ασθενής -ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται- να έχει κινητικά προβλήματα, δυσκολία ομιλίας, διαταραχές σκέψης και συναισθήματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024