Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου στο Cafe Scientifique

Το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου στο Cafe Scientifique

Με το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου ανοίγει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο τέταρτος κύκλος ομιλιών του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Cafe Scientifique, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου ανοίγει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο τέταρτος κύκλος ομιλιών του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Cafe Scientifique, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 19:00 μ.μ., στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, Μετρό Κεραμεικός).

Ειδικότερα, στην εκδήλωση θα μιλήσει η Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Τι γίνεται όταν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας πάψουν να επικοινωνούν μεταξύ τους; Είμαστε ένας άνθρωπος ή δύο; Γιατί το δεξί ημισφαίριο είναι τόσο σιωπηλο; Γιατί να μην είμαστε όλοι αριστερόχειρες;

Η ασυμμετρία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη φύση. Από τα μικροσκοπικά μόρια μέχρι και το ίδιο το σύμπαν. Οι άνθρωποι είναι και αυτοί ασύμμετροι -σκεφτείτε τη θέση της καρδιάς μας στην αριστερή μεριά, αλλά και τις μικρές διαφορές στις δύο πλευρές του προσώπου μας. Μάλιστα, δεν φαινόμαστε μόνο ασύμμετροι, συμπεριφερόμαστε και έτσι.

Εννιά στους δέκα από εμάς είμαστε δεξιόχειρες. Ασύμμετρος είναι και ο εγκέφαλος μας, το πολυπλοκότερο και πιο αξιοθαύμαστο όργανό μας. Τα δύο ημισφαίρια διαφέρουν τόσο ανατομικά όσο και ως προς τις λειτουργίες που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, το αριστερό μας ημισφαίριο είναι αυτό που μας επιτρέπει να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα.

Γιατί όμως το δεξί κερδίζει στα χέρια μας αλλά το αριστερό στους εγκεφάλους μας; Γιατί να μην είμαστε -αντίστροφα- αριστερόχειρες και να μη «μιλάμε» με το δεξί ημισφαίριο;

Η Δρ Παπαδάτου-Παστού σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια εκπόνησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα και τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και Επί Κεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Business College of Athens. Η έρευνά της άπτεται σε τομείς της νευροψυχολογίας, της πειραματικής ψυχολογίας, της γνωστικής νευροεπιστήμης και των νευροεπιστημών της συμπεριφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αναπτύξει ακόμα και για τη συνεισφορά των νευροεπιστημών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024