Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κουνήστε καλά την πένα πριν τη χορήγηση της ινσουλίνης συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι ασθενείς με διαβήτη που δεν ανακινούν την πένα πριν την χορήγηση της ινσουλίνης ενδεχομένως να έχουν ευρείες διακυμάνσεις στα επίπεδα της ινσουλίνης και του ελέγχου του σακχάρου, προειδοποιούν Ιταλοί ερευνητές.

Οι ασθενείς με διαβήτη που δεν ανακινούν την πένα πριν την χορήγηση της ινσουλίνης ενδεχομένως να έχουν ευρείες διακυμάνσεις στα επίπεδα της ινσουλίνης και του ελέγχου του σακχάρου, προειδοποιούν Ιταλοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Περούτζια θέλησαν να μελετήσει τυχόν διαφορές στους ασθενείς που χρησιμοποιούν προγεμισμένες πένες χορήγησης ινσουλίνης, σε περίπτωση που τις ανακινούσαν (20 φορές πριν τη χρήση) ή όχι και τι ρόλο έπαιζε ο τρόπος που κρατούσαν την πένα κατά την χορήγηση.

Και όπως απεδείχθη τελικά όλα παίζουν ρόλο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ιερεμία Μπόλι, «εντοπίσαμε μεγάλη διακύμανση επιδράσεων στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης ανάλογα με το αν ο ασθενής κουνούσε την πένα για ανακατευθεί σωστά το μίγμα ή όχι, ενώ ρόλο έπαιζε και η θέση της πένας, οριζόντια, κάθετη, ανασηκωμένη ή όχι. Εν τέλει η ίδια πένα μπορούσε να κάνει την ίδια ινσουλίνη να συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα τον τρόπο χρήσης της».

Η μη ανακίνηση της πένας πριν τη χρήση μπορούσε να συντελέσει σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (αν η ένεση γινόταν επίπεδα ή προς τα πάνω) ή σε υψηλότερα (αν η ένεση κοιτούσε προς τα κάτω).

Επίσης, το σώμα αντιλαμβανόταν αμεσότερα την επίδραση της ινσουλίνης αν η ένεση γινόταν με την βελόνα προς τα κάτω και χωρίς η πένα να έχει αναταραχθεί πριν τη χρήση ή χρειαζόταν περισσότερο χρόνο αν η ένεση γινόταν επίπεδα ή με την βελόνα να κοιτά προς τα επάνω και χωρίς προηγούμενος να έχει αναταραχθεί για να ανακατευθεί το μίγμα.

Αυτό μπορεί να συντελέσει σε αύξηση των επιπέδων του σακχάρου πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα σε συντομότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης ποίκιλαν έως και κατά 23%, καθώς και ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος έως και 62%, ανάλογα με το αν η πένα ινσουλίνης είχε ανακινηθεί πριν την χορήγηση ή όχι.

«Για τους ασθενείς που κάνουν χορήγηση ινσουλίνης με προγεμισμένες πένες θα πρέπει να κάνουν την χρήση της σωστά και όπως τους έχει δείξει ο θεράπων ιατρός. Βέβαια, το πρόβλημα έρχονται να λύσουν οι νέας γενιάς ινσουλίνης, όπως η glargine και η detemir, που έρχονται να καλύψουν πολλά από τα κενά στην θεραπευτική συμμόρφωση των ασθενών» εξηγεί ο Δρ Μπόλι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024