Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κλάμα βοηθά στη συναισθηματική αποφόρτιση

Το κλάμα βοηθά στη συναισθηματική αποφόρτιση

«Εμπρός λοιπόν κλάψτε να ξεθυμάνετε» μας προτρέπουν ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζοντας ότι μόνο αν εκτονωθούμε συναισθηματικά θα αισθανθούμε καλύτερα.

«Εμπρός λοιπόν κλάψτε να ξεθυμάνετε» μας προτρέπουν ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζοντας ότι μόνο αν εκτονωθούμε συναισθηματικά θα αισθανθούμε καλύτερα.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Motivation and Emotion, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τιλμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ Ασμιρ Γκρακανιν, ζήτησε από 60 εθελοντές να παρακολουθήσουν δύο δακρύβρεχτες ταινίες. Σχεδόν οι μισοί έκλαψαν βλέποντας τες. Στη συνέχεια όλοι ερωτήθηκαν πως ένιωσαν αμέσως μετά το τέλος των ταινιών και πάλι μετά από 20 και 90 λεπτά, αργότερα.

Αμέσως μετά το τέλος των ταινιών, η διάθεση των εθελοντών που δεν είχαν κλάψει ήταν απαράλλακτη, ενώ όσο είχαν κλάψει ήταν πεσμένη. Όμως, εντός 20 λεπτών η διάθεση των τελευταίων είχε επανέλθει και μετά από 90 λεπτά αισθάνονταν πολύ καλύτερα, απ’ ότι πριν δουν τις ταινίες.

«Η πτώση και επαναφορά των συναισθημάτων στα αρχικά επίπεδα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, λοιπόν», εξηγεί ο ερευνητής.

«Ο μηχανισμός του κλάματος δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος να προσελκύσουμε την υποστήριξη και τη φροντίδα των άλλων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρόλος του είναι η έκκριση συναισθημάτων» καταλήγει ο Δρ Γκρακανιν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024