Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμέτωπα με κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρόωρα

Αντιμέτωπα με κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρόωρα

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα, συσχετίζοντας τον χρόνο γέννησης με την οικονομική κατάστασή τους στην ηλικία των 42 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, ενώ έχουν γενικά χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Γενικά, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι, συχνά καταλήγουν σε δουλειές με χαμηλότερο μισθό (π.χ. χειρωνακτικές) και επίσης είναι πιο πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, να μην έχουν ιδιόκτητο σπίτι και γενικά να μην είναι εξίσου ευκατάστατοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν γεννηθεί κανονικά.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα κύησης είχαν συχνότερα χειρότερες επιδόσεις στα μαθηματικά, κάτι που επηρέαζε στο μέλλον τόσο την επαγγελματική, όσο και την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο Δρ Βόλκε διευκρινίζει ότι, τα περισσότερα άτομα του δείγματος δεν είχαν γεννηθεί ιδιαίτερα πρόωρα (κατά μέσο όρο πέντε εβδομάδες νωρίτερα), παρ’ όλα αυτά οι επιπτώσεις ήταν μακρόχρονες.

«Οι συνέπειες του πρόωρου τοκετού είναι ορατές ακόμη και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου», εξηγεί ο ερευνητής και επισημαίνει την ανάγκη τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα να τυγχάνουν πρόσθετης υποστήριξης στο σχολείο, με δεδομένο ότι «οι βασικές μαθηματικές ικανότητες είναι όλο και πιο σημαντικές στις σύγχρονες δουλειές».

«Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πρόωρα παιδιά μπορεί (αν και όχι κατ’ ανάγκη) να έχουν ένα συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με τους συμμαθητές τους» καταλήγει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024