Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη υπόσχεται νέα αντλία ινσουλίνης

Καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη υπόσχεται νέα αντλία ινσουλίνης

Καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπόσχεται το σύστημα MiniMed 640G, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και πρόκειται να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπόσχεται το σύστημα MiniMed 640G, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και πρόκειται να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Με την εισαγωγή της τεχνολογίας SmartGuard, η αντλία MiniMed 640G έχει σχεδιαστεί να βοηθάει ανθρώπους με διαβήτη να επιτύχουν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση μέσω της προηγμένης προστασίας από την υπογλυκαιμία.

Το MiniMed 640G σταματά αυτόματα τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα γλυκόζης προβλέπονται ότι πλησιάζουν ένα χαμηλό όριο και συνεχίζει τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα γλυκόζης ανακάμψουν. Η συνεχής και ακριβή καταγραφή των επιπέδων γλυκόζης επιτυγχάνεται μέσω ενός νέου πομπού και του αισθητήρα Enlite νέας γενιάς. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης μία νέα αντλία ινσουλίνης, η οποία επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη και διαθέτει εύχρηστο μενού, έγχρωμη οθόνη, αδιάβροχο σχεδιασμό, ενώ παρέχει στον ασθενή τη δυνατότητα χορήγησης δόσης με τηλεχειριστήριο.

Σχολιάζοντας την κυκλοφορία του προηγμένου αυτού συστήματος ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη εκφράζει την ικανοποίηση του για την εισαγωγή στην ελληνική αγορά του MiniMed 640G, «το οποίο αποτελεί ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει ως στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και φέρνει πιο κοντά το πολυπόθητο, τεχνητό πάγκρεας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη και τη συμμετοχή εξειδικευμένων γιατρών πραγματοποιεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2 και Λ. Βασιλίσσης Σοφίας), ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Δρ Χρήστος Ζούπας, ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος σημειώνει την ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος πλέον εμφανίζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η εμφάνιση του παιδικού διαβήτη αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο.

«Η επαρκής ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει ή και αναστέλλει τις χρόνιες επιπλοκές. Οι σύγχρονες αντλίες ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική, εναλλακτική μέθοδο θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης. Μέσω των μοντέρνων αντλιών ινσουλίνης είναι δυνατή η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος, ενώ η συστηματική τους χρήση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας» υπογραμμίζει.

Η Δρ Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας-Νεανικού Διαβήτη, της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» συμπληρώνει ότι «οι νεότερες αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης μπορούν να επιτύχουν ομαλότερες τιμές σακχάρου αίματος με σημαντική αποφυγή των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν φραγμό στη δυνατότητα επιτυχίας της μακροχρόνιας ρύθμισης. Κυρίως η δυνατότητα διακοπής της παροχής της ινσουλίνης με τις νεότερες αντλίες και με τα νέα τεχνολογικά συστήματα συνεχούς καταγραφής σακχάρου επιτρέπει να αποφευχθεί ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, όταν ήδη υπάρχει η τάση έντονης μείωσης του σακχάρου αίματος προτού επέλθει η σοβαρή υπογλυκαιμία. Με τις νέες αυτές δυνατότητες μπορούν και οι γονείς των μικρών παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη και οι ίδιοι οι ασθενείς να κοιμηθούν την νύχτα χωρίς την αγωνία μίας βαρειάς υπογλυκαιμίας που δεν θα γίνει αντιληπτή».

Τέλος, η Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου, της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού», επισημαίνει τη σημασία της έρευνας σχετικά με το κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας,

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει μια αντλία ινσουλίνης, έναν αισθητήρα σακχάρου, ο οποίος μετράει το σάκχαρο συνεχώς στον υποδόριο χώρο, την περιοχή δηλαδή στην οποία γίνονται οι ενέσεις ινσουλίνης και οποίος στη συνέχεια στέλνει την πληροφορία αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου (ενός πολύπλοκου μαθηματικού συστήματος) υπολογίζεται η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη. Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία ινσουλίνης η οποία χορηγεί την απαραίτητη δόση ινσουλίνης χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του ατόμου με διαβήτη, εκτός του ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την όλη διαδικασία μέσω ενός μόντεμ, δηλαδή μιας οθόνης.

Η νέα αντλία G640 δεν αποτελεί ένα πλήρες κλειστό κύκλωμα, έρχεται, όμως, ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, υιοθετώντας ειδικό αλγόριθμο πρόβλεψης της υπογλυκαιμίας. Εφόσον η αντλία συνεργάζεται με τον αισθητήρα σακχάρου, έχει τη δυνατότητα, μέσω του συστήματος πρόβλεψης που αναφέρθηκε παραπάνω, να δίνει εντολή για διακοπή της λειτουργίας της αντλίας και επομένως, της χορήγησης ινσουλίνης σε περίπτωση κατά την οποία προβλέπεται ότι θα παρουσιασθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο στα επόμενα τριάντα λεπτά της ώρας (και όχι όταν το σάκχαρο έχει ήδη φθάσει σε χαμηλά επίπεδα). Κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πτώση του σακχάρου σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα και επιτυγχάνονται επίπεδα πλησιέστερα στα φυσιολογικά. Η αντλία ξεκινά να λειτουργεί, όταν τα επίπεδα του σακχάρου φθάσουν το όριο ασφαλείας, το οποίο έχει δηλώσει ο ίδιος ο χρήστης. Η διακοπή της αντλίας διαρκεί από μισή μέχρι δύο ώρες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, ιδίως των νυκτερινών και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα άτομα με διαβήτη.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024