Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο δημιουργική σκέψη έχουν τα άτομα με αυτισμό

Πιο δημιουργική σκέψη έχουν τα άτομα με αυτισμό

Τα άτομα με αυτισμό είναι πιθανότερο να σκέφτονται πιο δημιουργικά από άτομα χωρίς την εν λόγω διαταραχή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Τα άτομα με αυτισμό είναι πιθανότερο να σκέφτονται πιο δημιουργικά από άτομα χωρίς την εν λόγω διαταραχή, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής την Δρ Καθριν Μπεστ, ρώτησαν 312 άτομα αν έπασχαν από αυτισμό και κατέγραψαν τυχόν χαρακτηριστικά της διαταραχής, τα οποία μπορεί να έχει κάποιος ακόμα και αν δεν έχει επισήμως διαγνωστεί να πάσχει απ’ αυτήν.

Οι ερευνητές έλεγξαν την δημιουργικότητα των εθελοντών ζητώντας τους να ερμηνεύσουν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί ώστε να έχουν πολλαπλές ερμηνείες. Στη συνέχεια έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα λεπτό για να αναφέρουν όσες περισσότερες χρήσεις μπορούσαν για συνηθισμένα αντικείμενα, όπως ένα τούβλο ή ένας συνδετήρας.

Συγκριτικά με άτομα χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη αυτισμού, τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό, καθώς και εκείνα χωρίς τη διάγνωση αλλά με πολλά χαρακτηριστικά της διαταραχής, γενικά, είχαν λιγότερες αντιδράσεις στα ερεθίσματα που του δόθηκαν, αλλά έτειναν να δίνουν πιο ασυνήθιστες απαντήσεις.

«Πιστεύουμε ότι ίσως τα άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να παράγουν απαντήσεις, όχι πολλές, αλλά σίγουρα καλύτερες» σχολιάζει η Δρ Μπεστ.

«Ο ήπιας μορφής αυτισμό παρέχει πράγματι κάποια πνευματικά πλεονεκτήματα, εν αντιθέσει με τον σοβαρής μορφής αυτισμό. Εξάλλου, η Ιστορία έχει δείξει ότι πολλά μεγάλα ταλέντα στη μουσική, τις τέχνες, τα μαθηματικά και την επιστήμη, είχαν αυτιστικά χαρακτηριστικά» προσθέτει ο Τεμπλ Γκαντιν ερευνητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι ειδικοί πιστεύουν εξάλλου ότι, επειδή τα άτομα με αυτισμό έχουν την τάση να απομονώνονται και να «βυθίζονται» στις σκέψεις τους, αυτό συμβάλλει στον να μην επηρεάζονται από τον περίγυρο και έτσι να «παράγουν» ασυνήθιστες λύσεις και ιδέες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024