Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πλύσιμο των πιάτων προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Το πλύσιμο των πιάτων προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Μια νέα θεωρία για τις παιδικές αλλεργίες διατυπώνουν σουηδοί ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων στα χέρια, και όχι στο πλυντήριο πιάτων, μπορεί να μειώσει έως και κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά.

Μια νέα θεωρία για τις παιδικές αλλεργίες διατυπώνουν σουηδοί ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων στα χέρια, και όχι στο πλυντήριο πιάτων, μπορεί να μειώσει έως και κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά.

Όπως, αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Pediatrics, ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπιλ Χέσελμαρ, παρατήρησαν ότι, το πλύσιμο των πιάτων στα χέρια, μπορεί μεν να είναι κοπιαστικό και πολλές φορές να μην απομακρύνει κατά 100% τα υπολείμματα των τροφών, ωστόσο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.029 παιδιά, επτά και οκτώ ετών, καθώς και τους γονείς τους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την «υπόθεση της υγιεινής», σύμφωνα με την οποία αν τα παιδιά εκτεθούν από νωρίς σε μικρόβια, θα εκδηλώσουν πιο δύσκολα αλλεργίες στη ζωή τους. Αν, αντίθετα, μεγαλώνουν σε πλήρως αποστειρωμένα περιβάλλοντα, τότε δεν αναπτύσσεται σωστά το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κάθε οικογένειας, όπως αν αγόραζε προϊόντα απευθείας από παραγωγούς (αβγά, απαστερίωτο γάλα, κρέας) ή αν τα πιάτα του σπιτιού πλένονταν στο χέρι ή στο πλυντήριο. Τα παιδιά εξετάστηκαν σε ποιο βαθμό είχαν εμφανίσει άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργικές παθήσεις.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσα παιδιά είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριά όπου τα πιάτα πλένονταν πάντα στο χέρι, είχαν σχεδόν τις μισές αλλεργίες (23%) από ό,τι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων (38%). Άσθμα είχε εκδηλωθεί στο 1,7% των παιδιών που ζούσαν σε οικογένειες χωρίς πλυντήριο πιάτων, έναντι ποσοστού 7,3% μεταξύ των οικογενειών που έκαναν μηχανική πλύση.

Αν μάλιστα μια οικογένεια αγόραζε συστηματικά τρόφιμα απευθείας από αγροκτήματα ή κατανάλωνε τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, τότε οι παιδικές αλλεργίες ήταν ακόμη λιγότερες (19% έναντι 48%).

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μελέτη αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, συνεπώς δεν είναι σίγουροι κατά πόσο τέτοιες συνήθειες (πλύσιμο πιάτων στο χέρι, αγορές από φάρμες κ.α.) όντως συντελούν άμεσα στη μείωση των παιδικών αλλεργιών.

Όμως, όπως εκτιμούν, τέτοιες συμπεριφορές εκθέτουν τα παιδιά σε περισσότερα βακτήρια και άλλα μικρόβια, πράγμα που φαίνεται να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να απομακρύνει έτσι την πιθανότητα αλλεργίας.

«Ειδικά για το πλύσιμο των πιάτων, καθώς επίσης των ποτηριών, πιρουνιών, κουταλιών, μαχαιριών, όταν αυτά πλένονται στο χέρι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω τους κάποια βακτήρια, πράγμα που τελικά θα αποβεί σε όφελος των παιδιών, τα οποία μετά θα φάνε ή θα πιούν από αυτά. Όμως, ότι αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, προτού συστήσουμε την εγκατάλειψη του πλυντηρίου πιάτων ως μια εναλλακτική μέθοδο πρόληψης των αλλεργιών», σημειώνει ο Δρ Χέσελμαρ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση ή σε χειρότερες συνθήκες στέγασης στις πόλεις (π.χ. μετανάστες ή πολύ φτωχές οικογένειες), έχουν λιγότερες αλλεργίες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024