Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια έξυπνη εφαρμογή αλλάζει το τοπίο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μια έξυπνη εφαρμογή αλλάζει το τοπίο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει καταξιωθεί στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, χάρη στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των ελληνικών κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Προσφάτως, η «Εμβρυογένεσις» παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή (app) για smartphones και tablets για ζευγάρια που υποβάλλονται σε IVF.

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει καταξιωθεί στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, χάρη στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των ελληνικών κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Προσφάτως, η «Εμβρυογένεσις» παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή (app) για smartphones και tablets για ζευγάρια που υποβάλλονται σε IVF.

Ο Δρ Μηνάς Μαστρομηνάς, ιδρυτής και διευθυντής της Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις» μας εξηγεί την χρησιμότητα του app και τις αλλαγές που φέρνει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Κύριε Μαστρομηνά, η Ελλάδα είναι χώρα-προορισμός για τα υπογόνιμα ζευγάρια. Πόσοι κύκλοι IVF πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας και τι ποσοστά επιτυχίας έχουμε;

Προ κρίσης, οι κύκλοι εξωσωματικής ήταν 14.000 – 15.000 κάθε χρόνο. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει περίπου στις 8.000. Τα ποσοστά επιτυχίας των κέντρων εξωσωματικής της Ελλάδας είναι από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα ποσοστά χωρών της Βόρειας Ευρώπης ή της Αμερικής. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό επιτυχίας είναι γύρω στο 45% -50%, και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το αίτιο υπογονιμότητας. Τα δε επιστημονικά άλματα που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μας κάνουν να ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας στο μέλλον. Εξάλλου, οι νέες τεχνικές προεμφυτευτικής διάγνωσης μας επιτρέπουν πλέον να ελέγχουμε ταυτόχρονα γονιδιακές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα (karyomapping). Με τη χρήση ειδικών κλίβανων και μικροκάμερας μπορούμε να ελέγχουμε τη πορεία εξέλιξης των εμβρύων και να επιλέγουμε το ιδανικότερο για εμβρυομεταφορα (time-lapse), ενώ στο εργαστήριο πλέον χρησιμοποιούνται εξελιγμένα καλλιεργητικά υλικά νέας γενιάς. Τέλος, τα πρωτόκολλα διέγερσης έχουν γίνει πιο φιλικά προς τη γυναίκα, ενώ η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει απλουστευτεί.

Προσφάτως, η «Εμβρυογένεσις» έγινε η πρώτη ελληνική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δημιούργησε μια έξυπνη εφαρμογή (app) για την IVF, την Embryogenesis. Περί τίνος πρόκειται;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι, η εφαρμογή Embryogenesis απευθύνεται σε υπογόνιμα ζευγάρια που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν ιατρικό ραντεβού. Μέσω αυτής προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα να έχουν τις πληροφορίες που αφορούν στο δικό τους κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαθέσιμες απευθείας από την φορητή τους συσκευή (smartphone ή tablet). Έτσι, είναι, για πρώτη φορά, σε θέση να παρακολουθούν όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσα από την κινητή τους συσκευή, έχοντας πρόσβαση σε φωτογραφίες του εμβρύου σε όλες τις φάσεις της γονιμοποίησης, ενώ μπορούν να αποθηκεύουν και φωτογραφίες από τους υπερήχους που πραγματοποιούνται στα τελευταία στάδια της συγκεκριμένης διαδικασίας. Επίσης, θα μπορούν να βλέπουν το ιστορικό εξετάσεων ή προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης του παρελθόντος. Επιπρόσθετα, μέσω της εφαρμογής, εύκολα και γρήγορα, μπορούν να προγραμματίσουν το επόμενο ραντεβού με το γιατρό τους ή κάποια εξέταση, ενώ λαμβάνουν και σχετική ειδοποίηση όταν η μέρα και η ώρα του ραντεβού πλησιάζει.

Πρόκειται δηλαδή για έναν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, σωστά; Πρόσβαση στα δεδομένα αυτού του φακέλου ποιος έχει και ποιος είναι ο διαχειριστής των ευαίσθητων αυτών προσωπικών δεδομένων;

Ναι, πράγματι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος. Στον οποίο έχει πρόσβαση το ζευγάρι, αλλά όχι ως μια οντότητα. Κάθε μέλος, ξεχωριστά, και αντίστοιχα, έχει πρόσβαση στα ατομικά του ιατρικά στοιχεία και δεδομένα. Η διαχείριση των στοιχείων αυτών γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την «Εμβρυογένεσις».

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι χωρίσει, τι γίνεται με την πρόσβαση στο app;

Με αφορμή την ερώτησή σας, να διευκρινίσουμε ότι, όταν το ζευγάρι αποφασίσει να κάνει χρήση της εφαρμογής, υπογράφει το κάθε μέλος ξεχωριστά μια αίτηση έκδοσης κωδικών πρόσβασης. Στην ειδική αυτή αίτηση, υπάρχει ενημερωτική παράγραφος που επισημαίνει ότι η κλινική μας πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης, ώστε να αρθεί η πρόσβαση σε κοινά στοιχεία που αφορούν μια προσπάθεια εξωσωματικής.

Η ασφάλεια των δεδομένων πως προστατεύεται από τυχόν επιθέσεις από hackers;

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα στοιχεία να αποθηκεύονται με ασφάλεια, χωρίς πιθανότητα υποκλοπής. Άλλωστε η Globo, η ελληνική πολυεθνική εταιρία λογισμικού που συνεργαστήκαμε για την ανάπτυξη του app, σχεδιάζει επίσης λογισμικά προστασίας προσωπικών δεδομένων και έχει πάρει έγκριση καλής λειτουργίας από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), των ΗΠΑ. Επίσης, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του smartphone ή του tablet, έχουμε τη δυνατότητα να απεγκαταστήσουμε άμεσα την εφαρμογή και να διακόψουμε την σύνδεση της με το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης των δεδομένων.

Πόσα ζευγάρια κάνουν επί του παρόντος χρήση του app και ποιες οι εντυπώσεις τους;

Κάθε μέρα που περνά ο αριθμός αυξάνεται γεωμετρικά. Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή πάνω από 350 ζευγάρια. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ζευγάρια από όλη την Ευρώπη που, ζητώντας πληροφορίες για την εξωσωματική στη Ελλάδα, κάνουν χρήση της εφαρμογής για καθαρά ενημερωτικούς λόγους.

Πόσο κόστισε η ανάπτυξη της εφαρμογής;

Η ανάπτυξη της εφαρμογής, η ενσωμάτωση της στο ήδη υπάρχων πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην «Εμβρυογένεσις», καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού ώστε να παρέχει όλες αυτές τις καινοτόμες δυνατότητες κόστισε πάνω από 100.000 ευρώ.

Αρκετά μεγάλο ποσό. Πως θα κάνετε απόσβεση της επένδυσης σας; Υπάρχει κάποια χρέωση για την χρήση του app από τα ζευγάρια που απευθύνονται σε σας και θέλουν να το «κατεβάσουν»;

Σκοπός της εφαρμογής δεν είναι το κέρδος, δεν στοχεύουμε λοιπόν στην απόσβεση του ποσού που επενδύσαμε. Αυτό που θέλουμε είναι να μένουμε διαρκώς στο πλευρό των ασθενών μας και να τους προσφέρουμε με κάθε διαφάνεια όλες τις πληροφορίες της θεραπείες τους και ανακουφίζοντας έτσι τις όποιες τους ανησυχίες και όχι το κέρδος. Η ανταπόδοση, λοιπόν, έρχεται εφόσον συνεχίζουμε να ικανοποιούμε τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται, γι΄ αυτό και παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Εν τέλει οι προσωπικές σας προσδοκίες από την εφαρμογή αυτή ποιες είναι;

Οι προσδοκίες μου θα έλεγα πως είναι τρεις: α) Βελτιστοποίηση της επικοινωνίας με τα ζευγάρια, β) ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ζευγαριού, και γ) η διαφάνεια.

Πως πιστεύετε ότι, θα σας διαφοροποιήσει από τις υπόλοιπες κλινικές IVF;

Με όλα όσα σας ανέφερα μόλις τώρα. Είναι πεποίθηση μας ότι επενδύοντας σε νέες υπηρεσίες κρατώντας πάντα ψηλά την ποιότητα έρχεται η επιτυχία. Τα αποτελέσματα της «Εμβρυογένεσις» μετά από μια πορεία 23 σχεδόν χρονών στο χώρο μας το έχουν διδάξει αυτό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024