Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες;

Γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες;

Μπορεί μέχρι σήμερα να αποτελούσε κοινωνικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες, αλλά ολλανδοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Μπορεί μέχρι σήμερα να αποτελούσε κοινωνικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες, αλλά ολλανδοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Ο Δρ Αντ Βινγκερχοετς, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τιλμποργκ εξηγεί ότι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι ικανές να αιτιολογήσουν γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο. Ωστόσο, παραδέχεται ότι και οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο ερευνητής μίλησε με περισσότερα από 5.000 άτομα σε 37 χώρες και τους ρώτησε για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Συνολικά, οι γυναίκες έκλαιγαν από 30 έως 64 φορές τον χρόνο, ενώ οι άνδρες από έξι έως 17 φορές ετησίως.

Οι γυναίκες δεν έκλαιγαν μόνο συχνότερα αλλά και περισσότερο, κατά μέσο όρο έξι λεπτά, ενώ οι άνδρες δύο με τρία. Συγκεκριμένα, το 66% των ανδρών έκλαιγε λιγότερο από πέντε λεπτά και το 24% μεταξύ έξι και 15 λεπτά. Στις γυναίκες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 43% και 38%. Επίσης, το 11% των γυναικών έκλαιγε από 16 λεπτά έως και μισή ώρα, και το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 5%.

Τέλος, οι γυναίκες έκλαιγαν δυο φορές συχνότερα από τους άνδρες για περισσότερα από 31 λεπτά, καθώς και περισσότερο από μια ώρα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι τα δάκρυα περιέχουν προλακτική, μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και σχετίζεται με τα συναισθήματα. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης στο οργανισμό τους από τους άνδρες, γεγονός που εξηγεί γιατί κλαίνε και συχνότερα. Επίσης, επειδή οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους δακρυϊκούς πόρους στα μάτια, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παραχθούν τα δάκρυα.

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται τώρα να ενισχυθούν από τα συμπεράσματα της ολλανδικής μελέτης.

«Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων μπορούν, όμως, σε μεγάλο βαθμό να αποδοθούν στο γεγονός ότι οι γυναίκες βλέπουν συχνότερα δακρύβρεχτες ταινίες και διαβάζουν ρομαντικά αναγνώσματα» σημειώνει ο Δρ Βινγκερχοετς και συμβουλεύει τους άνδρες να είναι περισσότερο ανεκτικοί, αφού πολλές φορές στη θέα μιας γυναίκας που κλαίει, είτε ενοχλούνται, είτε τείνουν να την αγνοούν.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Esquire δεν κλαίνε μόνο οι γυναίκες με μια κινηματογραφική ταινία. Πολλοί ήταν οι άνδρες που παραδέχτηκαν ότι έκλαψαν βλέποντας την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιν», «Babe, το μικρό γουρουνάκι στην πόλη» και «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024