Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσείς, πόσο συχνά πλένετε τις πιτζάμες σας;

Εσείς, πόσο συχνά πλένετε τις πιτζάμες σας;

Είτε πρόκειται για ένα σέξι νυχτικό από μεταξωτό ύφασμα, είτε μια χαλαρή βαμβακερή φόρμα, οι πιτζάμες που επιλέγετε για τον ύπνο κρύβουν «παγίδες» για την υγεία σας.

Είτε πρόκειται για ένα σέξι νυχτικό από μεταξωτό ύφασμα, είτε μια χαλαρή βαμβακερή φόρμα, οι πιτζάμες που επιλέγετε για τον ύπνο κρύβουν «παγίδες» για την υγεία σας.

Δημοσκόπηση που έγινε στην Μ. Βρετανία, αποκάλυψε ότι, η πλειοψηφία των ανδρών φορά έως και δύο συνεχόμενες εβδομάδες το ίδιο ζευγάρι πιτζάμες, ενώ οι γυναίκες έως και 17 ημέρες.

Ειδικοί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως δερματικές λοιμώξεις, κυστίτιδες, ακόμα και ανάπτυξη του υπερανθεκτικού στα αντιβιοτικά μικροβίου MRSA.

«Οι πιτζάμες έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα σας. Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται με ταχύ ρυθμό όλο το 24ωρο. Τα υφάσματα είναι το καλύτερο περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς. Κι ενώ, το δέρμα και το γαστρεντερικό μας σύστημα βρίθει μικροοργανισμών που δεν είναι απαραίτητα κακοί, αν βρεθούν στις λάθος συνθήκες, τότε πράγματι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας», εξηγεί η Δρ Σάλλι Μπλουμφιλντ.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, πολλοί εξ ημών είμαστε φορείς σταφυλόκοκκου, βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, αν βρει πεδίο να αναπτυχθεί, όπως μια αμυχή στο δέρμα.

Επίσης, όλοι είμαστε φορείς του Ε.coli, εντερικό βακτήριο που ενώ τα περισσότερα στελέχη του είναι άκακα, αν βρεθεί στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει κυστίτιδα.

Τέλος, η παρουσία του MRSA, βακτηρίου με ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί στον γενικό πληθυσμό, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η Δρ Μπλουμφιλντ επισημαίνει ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά όταν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.

«Αν φοράτε διαρκώς τις ίδιες πιτζάμες, μεταφέρετε τους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί στο ύφασμα και στα υπόλοιπα ρούχα σας. Ακόμα και αν τις πλύνετε, αυτό δεν διασφαλίζει ότι το μικροβιακό φορτίο θα εξαφανιστεί και έτσι κινδυνεύετε να μολύνετε και άλλα ρούχα», σημειώνει.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουμε τις πιτζάμες μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όπως και τα σεντόνια του κρεβατιού, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε ένα ποιοτικό ύπνο χωρίς κινδύνους για την υγεία μας.

Η δημοσκόπηση
Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 2.410 ζευγάρια βρετανών, 18-30 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν για τις συνήθειές τους ως προς την καθαριότητα και τι επέλεγαν για να κοιμηθούν.

Όλα τα ζευγάρια ήταν σε σταθερή σχέση, αλλά μόνο το 61% δήλωσε ότι μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι κάθε βράδυ.
Κι ενώ τα ζευγάρια που ήταν στην αρχή της σχέσης προσπαθούσαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλάζοντας τακτικά πιτζάμες, όταν ερωτήθηκαν τα ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση, το 84% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρονταν για το τι φορούσε ο σύντροφος τους στον ύπνο.

Οι δημοφιλέστερες επιλογές μεταξύ των γυναικών ήταν οι κλασσικές πιτζάμες (37%), μόνο τα εσώρουχα (28%) και η πιτζάμα του συντρόφου τους (26%).

Ομοίως, οι άνδρες επέλεγαν να κοιμηθούν μόνο με τα εσώρουχα (38%), με το παντελόνι της πιτζάμας ή το σορτς (35%) και με ένα κλασσικό σετ πιτζάμες (19%).

Κι ενώ έπεφταν για ύπνο με τις πιτζάμες, το 19% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τελικά ξυπνούσαν φορώντας λιγότερα. Οι κάλτσες (31%) και το άνω μέρος της πιτζάμας (14%) ήταν αυτά που συνήθως έβγαζαν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η πλειοψηφία των ανδρών φορούσε έως και δύο συνεχόμενες εβδομάδες το ίδιο ζευγάρι πιτζάμες, ενώ οι γυναίκες έως και 17 ημέρες.

Η κυριότερη δικαιολογία για το 54% των γυναικών ήταν ότι, φορούσε εναλλάξ δύο ζευγάρια πιτζάμες και έτσι ξεχνούσαν πόσο τις είχαν χρησιμοποιήσει. Το 51% των ανδρών δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν να πλένουν τακτικά τις πιτζάμες τους γιατί τις φορούσαν ελάχιστες ώρες κάθε βράδυ.

Επίσης, οι άνδρες το 73% των ανδρών κατηγόρησε τη σύντροφό τους που δεν έπλενε συχνά τις πιτζάμες και το 61% δήλωσε ότι δεν είχε πολλά ζευγάρια για να αλλάζει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024