Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «Δείπνο στο σκοτάδι» μας καλούν τα άτομα με προβλήματα όρασης

Σε «Δείπνο στο σκοτάδι» μας καλούν τα άτομα με προβλήματα όρασης

Ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, που καταργεί την όραση και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για το «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.

Ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, που καταργεί την όραση και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για το «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα. Η επιτυχία της δράσης οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής, αλλά καταργεί την όραση. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπάρχει καμία πηγή φωτός. Το εστιατόριο θα κλείσει όλα τα φώτα, κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, άτομα με ή χωρίς προβλήματα όρασης, θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία.

Η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων. Για το σκοπό, αυτό το μενού θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Κλειδί για την επιτυχία της βραδιάς θα αποτελέσει μια οδηγία-κανόνας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης: τα αντικείμενα και τα πιάτα θα τοποθετούνται στο τραπέζι με τη μέθοδο του ρολογιού (για παράδειγμα το κρέας τοποθετημένο στη θέση της ώρας 12, το ποτήρι του κρασιού στη θέση της ώρας 3, ενώ οι πατάτες στη θέση της ώρας 6), ώστε να διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.

Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι. Όνειρό τους είναι, επίσης, να λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση δείπνα στο σκοτάδι.

Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 21:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι). Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο είναι 20 ευρώ με πλήρες μενού.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται από άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, με στόχο να στείλει και αυτή ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στο e-mail: meallamatia@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-2627385.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024