Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις στους τέσσερις αγνοούν ότι πάσχουν από υπέρταση

Τρεις στους τέσσερις αγνοούν ότι πάσχουν από υπέρταση

Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες από υπέρταση, είτε δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο 18ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (19-20 Δεκεμβρίου, Αθήνα).

Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες από υπέρταση, είτε δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο 18ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (19-20 Δεκεμβρίου, Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με αφορμή το συνέδριο, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, καθώς και στην επίδραση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στην επίπτωση της νόσου.

Ο κ. Τσίουφης επεσήμανε τη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης κατ’ οίκον καθώς το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος ιατρού τους» εξήγησε.

Εξάλλου, ο αριθμός των επισκέψεων στο θεράποντα ιατρό είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τον σωστότερο έλεγχο της υπέρτασης. Φαίνεται ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.

Αναφερόμενος στην επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, ο κ. Τσίουφης υπενθύμισε ότι σύμφωνα με μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο κοντά είναι η κατοικία ενός ανθρώπου στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι υπερτασικός. Συγκεκριμένα, σε σχέση με αυτόν που μένει >1000 μέτρα από την εθνική οδό, αυτός που μένει στα 100 μέτρα και λιγότερο έχει 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει υπέρταση.

Στο συμπόσιο θα παρουσιαστούν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την θεραπεία της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, από τις τροφές ή με τη μορφή συμπληρωμάτων αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό. Η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Συνδυαστική θεραπεία προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσίαση της μελέτης IMPROVE-IT κατά τη διάρκεια του συμποσίου, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών Δημήτρης Ρίχτερ, στη μελέτη IMPROVE-IT μετείχαν περισσότεροι από 18.000 ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με στεφανιαία νόσο και διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη εζετιμίμπης στην ήδη χορηγούμενη στατίνη σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, μείωσε τα εμφράγματα του μυοκαρδίου κατά 13% και τα εγκεφαλικά κατά 21%.

Οι μέσες τιμές της LDL στους ασθενείς της μελέτης έφτασαν τα 53 mg/dl και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προς τα κάτω αναπροσαρμογή των στόχων της τιμής της LDL σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (σήμερα είναι στα 70 mg/dl).

Στην IMPROVE-IT, στα 7 χρόνια παρακολούθησης, το 32,7% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εζετιμίμπης/σιμβαστατίνης εμφάνισαν κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα, συγκριτικά με 34,7% των ασθενών που έλαβαν μονοθεραπεία με σιμβαστατίνη (λόγος κινδύνου 0,936 , p=0,016).

Επίσης, ο κ. Ρίχτερ αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για το αντίσωμα που μπλοκάρει το PCSK9, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στη γέννηση της LDL, και το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα μελέτες. Το αντίσωμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει το μελλοντικό σύμμαχο των ήδη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας και των επιπλοκών της.

Η αλιροκουμάμπη (όπως και η εβολοκουμάμπη, η οποία χορηγείται με ένεση κάθε 2 ή 4 εβδομάδες), όπως είναι η ονομασία του μονοκλωνικού αυτού αντισώματος, χορηγείται με ένεση κάθε δύο εβδομάδες. Σε μελέτη με 2.338 εθελοντές οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κινδύνευαν να τα εκδηλώσουν, το 40% όσων πήραν το νέο φάρμακο μαζί με μία στατίνη είδαν την LDL τους να μειώνεται μέσα σε έναν χρόνο σε επίπεδα κάτω από 28 mg/dl.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου αναμένεται να αναλυθούν οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας και αφορούσαν σημαντικά σημεία της καθημερινής κλινικής πρακτικής και συγκεκριμένα: α) Στην επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, β) στην διάγνωση και αντιμετώπιση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, γ) στην διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων της αορτής, δ) στην διάγνωση και αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής και ε) στην αντιμετώπιση των ασθενών πριν από χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τούσουλη, καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μειώνεται πλέον ο απαιτούμενος χρόνος χορήγησης διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής στους ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένη «εν ψυχρώ» αγγειοπλαστική. Πλέον η απαιτούμενη διάρκεια της περιορίζεται στους 6 μήνες για τα DES, από τους 6 έως 12 μήνες που ήταν πριν.

Επίσης, για πρώτη φορά μπαίνουν στον θεραπευτικό αλγόριθμο στην αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής τα νεότερα αντιπηκτικά, που έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη χρήση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη και κατόπιν βαρφαρίνης, ενώ παράλληλα μειώνουν κατά 50% περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024