Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εννέα σημάδια πως βρίσκεσαι σε μια συναισθηματικά ανθυγιεινή σχέση

Εννέα σημάδια πως βρίσκεσαι σε μια συναισθηματικά ανθυγιεινή σχέση

Η κάθε σχέση που δημιουργούμε με το αντίθετο φύλλο είναι μια υποσυνείδητη έκφραση ή καταπίεση συναισθηματικών αναγκών που ίσως δεν γνωρίζουμε. Με τον καιρό, υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε κολλημένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο το οποίο μας δημιουργεί στρώματα συναισθηματικών αδιεξόδων. Ο λόγος που πιστεύουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιαπέραστο οδόφραγμα είναι γιατί πιθανόν μας φαντάζει αδιανόητο να αποδεχτούμε πως έχουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που επιλέγουμε την κάθε σχέση μας.

Η κάθε σχέση που δημιουργούμε με το αντίθετο φύλλο είναι μια υποσυνείδητη έκφραση ή καταπίεση συναισθηματικών αναγκών που ίσως δεν γνωρίζουμε. Με τον καιρό, υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε κολλημένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο το οποίο μας δημιουργεί στρώματα συναισθηματικών αδιεξόδων. Ο λόγος που πιστεύουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιαπέραστο οδόφραγμα είναι γιατί πιθανόν μας φαντάζει αδιανόητο να αποδεχτούμε πως έχουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που επιλέγουμε την κάθε σχέση μας.

Σημαίες Πολέμου
Τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την επιλογή μιας σχέσης είναι πολλά. Παρόλο που η κατανόηση τους μπορεί να είναι πολύπλοκη, υπάρχουν αυτό που ονομάζω κόκκινες σημαίες. Οι κόκκινες σημαίες σε μια σχέση είναι χαρακτηριστικά τα οποία υποδηλώνουν κάποιο είδος συναισθηματικής κακοποίησης.

Όταν αναφέρομαι για πρώτη φορά στην λέξη κακοποίηση οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλουν. Συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση είναι οποιοδήποτε μοτίβο πράξεων, λεκτικών και μη, το οποίο επαναλαμβάνεται και έχει ως αποτέλεσμα να μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, ενοχής και φόβου. Ένα διαρκές και ατέρμονο ναρκοπέδιο όπου το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά.

Τα συγκεκριμένα μοτίβα έχουν πολύ συχνά ως πυρήνα την επιβεβαίωση της προσωπικής μας αξίας στο άτομο με το οποίο βρισκόμαστε σε σχέση. Το ζήτημα βέβαια δεν βρίσκεται μόνο στην προσπάθεια επιβεβαίωσης αλλά και στο τρόπο με τον οποίο αυτή αμφισβητείται. Αν γίνεται συχνά τότε έχουμε αύξηση της συναισθηματικής πίεσης η οποία δημιουργεί μια θολή και άκρως αναποτελεσματική έκφραση των δικών μας αναγκών.

Όταν το άτομο που βρισκόμαστε σε σχέση ζητάει με διάφορους τρόπους να του αποδείξουμε την αξία μας, να του προσφέρουμε συνεχώς προσοχή ή ασφάλεια τότε οι πρώτες σημαίες αρχίζουν να σηκώνονται.

Το ζητούμενο δεν βρίσκεται στις ανασφάλειες των άλλων αλλά στο πως εκφράζουμε και καλύπτουμε τις δικές μας

Ασφάλεια – Μια ψευδαίσθηση
Τι ζητάς από μια σχέση; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω και σχεδόν κάθε φορά παίρνω τις ίδιες απαντήσεις: ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμός και κατανόηση.

Πιστεύεις ότι προσφέρεις στην σχέση σου αυτά τα χαρακτηριστικά; Αυτή είναι συνήθως η δεύτερη ερώτηση και η απάντηση που παίρνω είναι συνήθως θετική. Το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει ουσιαστική μορφή όταν αντιστρέφω την ερώτηση:

Εσύ με ποιους τρόπους λαμβάνεις αυτά τα χαρακτηριστικά από την σχέση σου; Σιωπή!

Παρόλο που μπορεί να δηλώνουμε συνειδητά το τι θέλουμε από μια σχέση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τι κάνουμε όταν δεν τα έχουμε. Αν μια σχέση μας προκαλεί ανασφάλεια ή πίεση και ταυτόχρονα δηλώνουμε πως αυτά τα χαρακτηριστικά αναζητάμε, φανερώνει μια πικρή και πολύ σκληρή αλήθεια:

Αυτό που θέλουμε και επιλέγουμε υποσυνείδητα δεν είναι η ασφάλεια

Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια. Είναι σαν να υπογράφουμε λευκή κόλλα πως παραδίδουμε τον έλεγχο σε μια εξωτερική δύναμη και να στέλνουμε σε σύνταξη τις επιλογές μας.

Συναισθηματική ασφάλεια μπορούμε να παρέχουμε μόνο οι ίδιοι στον εαυτό μας

Η σχέση μας είναι και πάντα θα είναι ένδειξη σταθερότητας στην ζωή μας και κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Όταν όμως η σταθερότητα αυτή δεν υπάρχει η κάθε μορφή εθελοτυφλίας μπορεί να οδηγήσει σε περίεργα μονοπάτια.

Σημάδια πως βρίσκεσαι σε ένα περιοριστικό μοτίβο συναισθηματικής έκφρασης

  • Χρειάζεται να δουλεύεις συνεχώς σκληρά για να κερδίσεις θετικά σχόλια.
  • Πρέπει να είσαι τέλειος/α σε ότι και αν κάνεις επειδή φοβάσαι την κριτική.
  • Κρύβεις τις δικές σου ανάγκες ή δεν τις εκφράζεις πλήρως.
  • Καταπιέζεις την άποψη σου ακόμα και όταν μια συμπεριφορά δεν σου αρέσει καθόλου.
  • Συγκεντρώνεσαι μόνο στα θετικά χαρακτηριστικά που έχει η σχέση σου αγνοώντας πλήρως τα αρνητικά.
  • Μειώνεις τις κοινωνικές σου συναναστροφές για να αποφύγεις εκρήξεις θυμού ή κριτικής.
  • Η ικανοποίηση του συντρόφου σου έχει μεγαλύτερη σημασία από την δική σου.
  • Έχεις την τάση να προσπαθείς διακαώς να φτιάχνεις τα προβλήματα των άλλων, ακόμα και όταν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν.
  • Παρόλο που έχεις υψηλές προσδοκίες σπάνια εκπληρώνονται.

* Ο Χρήστος Παπανίκας, είναι Life Coach και ιδρυτής του HumanAdvanced.com. Με βαθιές γνώσεις πάνω στην Ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, γράφει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη.

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024