Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χημειοθεραπεία: Θα χάσω τα μαλλιά μου; Όχι πια

Χημειοθεραπεία: Θα χάσω τα μαλλιά μου; Όχι πια

Μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης του καρκίνου, οι ασθενείς αγωνιούν για τη θεραπεία που θα υποβληθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στο άκουσμα της λέξης «χημειοθεραπεία» εύλογα διερωτώνται «θα χάσω τα μαλλιά μου;». Μέχρι πρότινος, δυστυχώς η απώλεια των μαλλιών ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, η τεχνική HOS-2 αντιμετωπίζει επιτυχώς την προσωρινή απώλεια του τριχωτού της κεφαλής στους ογκολογικούς ασθενείς.

Μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης του καρκίνου, οι ασθενείς αγωνιούν για τη θεραπεία που θα υποβληθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στο άκουσμα της λέξης «χημειοθεραπεία» εύλογα διερωτώνται «θα χάσω τα μαλλιά μου;». Μέχρι πρότινος, δυστυχώς η απώλεια των μαλλιών ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, η τεχνική HOS-2 αντιμετωπίζει επιτυχώς την προσωρινή απώλεια του τριχωτού της κεφαλής στους ογκολογικούς ασθενείς.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τον ρόλο της θετικής ψυχολογίας στην καλή έκβαση της θεραπείας του καρκίνου. Δυστυχώς, όμως, τα χημειοθεραπευτικά σχήματα που χορηγούνται συνήθως στους πάσχοντες από καρκίνο, συντελούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στην απώλεια των μαλλιών.

«Η δοκιμασία να χάνει ο ασθενής τα μαλλιά του κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει τη δύναμη να παλέψει την ασθένειά του είναι εξαιρετικά δυσχερής και αυτό από μόνο του μπορεί να ισοπεδώσει την αυτοπεποίθησή του περισσότερο και από την ίδια την ασθένεια. Παρά το γεγονός ότι, αποτελεί αναμενόμενο στάδιο για τις περισσότερες αγωγές χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας και πρόκειται για μια προσωρινή και αναστρέψιμη τριχόπτωση φαίνεται ότι η απώλεια των μαλλιών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρχικά την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εξάλλουν, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς δεν θέλουν να βιώσουν το αίσθημα της απότομης τριχόπτωσης όταν χτενίζονται και χάνουν μεγάλη ποσότητα μαλλιών. Παράλληλα η λύση της περούκας δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς καθώς αισθάνονται μεγάλο βάρος στο κεφάλι, έχουν απώλεια αίσθησης των εξωτερικών ερεθισμάτων και το καλοκαίρι έντονη αίσθηση ζέστης», σύμφωνα με τον Χρήστο Χρηστάκη, Χειρούργο-Ογκολόγο.

Η απώλεια των μαλλιών εξαιτίας των αντικαρκινικών θεραπειών οφείλεται στη δράση των κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών ουσιών που επιδρούν στα κύτταρα και μεταφέρονται στις ρίζες των τριχών μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αρχικά λοιπόν, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει ως λογική λύση για τη μείωση της τριχόπτωσης τον περιορισμό της αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, προτάθηκε η εφαρμογή τοπικής ψύξης με διαφόρων τύπων κάσκες που ψύχονται πριν την τοποθέτησή τους στο κεφάλι. Γρήγορα όμως η μέθοδος αυτή άρχισε ν’ αποφεύγεται λόγω συγκεκριμένης αιτιολογίας.

HOS-2: Εξατομικευμένη λύση
Επειδή είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει την καλύτερη δυνατή επιλογή στη διατήρηση της εξωτερικής του εμφάνισης, για να έχει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καθημερινότητα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την τεχνική Hollywood On the Streets (HOS-2), το πρώτο ιατρικό προϊόν αποκατάστασης μαλλιών. Ενδείκνυται για περιπτώσεις απώλειας μαλλιών λόγω ιατρικών καστάστασεων και διαφοροποιείται πλήρως από την περούκα παθήσεως.

Να σημειωθεί ότι, η τεχνική HOS-2 πήρε το όνομά της από την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ αφού αρχικά είχε αναπτυχθεί για να καλύπτει τις ανάγκες μεταμόρφωσης των ηθοποιών ανάλογα τον ρόλο που καλούνταν να υποδυθούν.

Η τεχνική HOS-2 βασίζεται στην κατασκευή ενός πανομοιότυπου συστήματος τριχωτού με τα φυσικά μαλλιά (χρώμα, μήκος, στυλ κ.α.) του ασθενή. Πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, εξειδικευμένη ιατρική ομάδα φωτογραφίζει τον ασθενή και λαμβάνει δείγμα από το τριχωτό της κεφαλής του, το οποίο αποστέλλονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία. Εκεί δομείται, πάνω σε μια ειδική υποαλλεργική μεμβράνη, το νέο τριχωτό με φυσικά μαλλιά (από δότη), ίδιας ποιότητας και χρώματος, με αυτά του ασθενή. Εν συνεχεία, η μεμβράνη τοποθετείται με χρήση ειδικού τζελ στο κεφάλι (που έχει προηγούμενως ξυριστεί με ειδική τεχνική) του ασθενή, ώστε παραμένει σταθερή και να μην είναι δυνατή η αφαίρεσή της.

Το υλικό της μεμβράνης είναι τέτοιο που επιτρέπει στο δέρμα του κρανίου να αναπνέει, ενώ λόγω της εξαιρετικής λεπτότητάς του δίνει στο άτομο πλήρη αίσθηση των εξωτερικών ερεθισμάτων (αέρας, κρύο, ζέστη, υγρασία κ.α.).

Το σύστημα HOS-2 πλεονεκτεί έναντι άλλων λύσεων καθώς:

  • Η εφαρμογή είναι μόνιμη, δηλαδή παραμένει τοποθετημένο όλο το 24ωρο και δεν αφαιρείται, όπως η περούκα.
  • Διατηρείται η αρχική εικόνα των μαλλιών, όπως ήταν πριν την έναρξη των θεραπειών, καθώς η τεχνική εξασφαλίζει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Έτσι, δεν παρουσιάζεται καμία διαφορά σε σχέση με το πριν και το μετά.
  • Η φροντίδα του είναι ακριβώς ίδια όπως στα φυσικά μαλλιά (λούσιμο, χτένισμα, βαφή κ.α.).
  • Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το ποσό των 200 ευρώ για την αγορά του HOS-2, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται στα 1.500 ευρώ (και το μηνιαίο κόστος συντήρησης ανέρχεται στα 50 ευρώ).

Το σύστημα HOS-2 διατίθεται στην Ελλάδα από τα εξειδικευμένα επιστημονικά κέντρα της Bergmann Kord (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ρόδο, Ηράκλειο).
Για δωρεάν ραντεβού πληροφόρησης μπορείτε να καλείτε στο 800 11 00 111 (γραμμή χωρίς χρέωση από σταθερό για όλη την Ελλάδα).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024