Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνική πρόκληση η ορθή διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ

Κοινωνική πρόκληση η ορθή διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ

Τεράστια πρόκληση για την κοινωνία αποτελεί η ορθή διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας δείχνουν έως και τριπλασιασμό των πασχόντων, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Τεράστια πρόκληση για την κοινωνία αποτελεί η ορθή διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας δείχνουν έως και τριπλασιασμό των πασχόντων, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), σήμερα 44 εκατομμύρια άτομα ζουν με άνοια, παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει στα 67 εκατ. το 2030 και σε 115,4 εκατ. το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται σε 200.000, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Το κόστος της νόσου, παγκοσμίως, ανερχόταν στα 604 δισεκατομμύρια δολάρια του 2010, αναλογώντας στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στη χώρα μας το κόστος πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Οι ειδικοί σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι, εάν η άνοια ήταν χώρα θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Παρασκευή Σακκά, πρόεδρο της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, «η άνοια αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και δικαίως χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Φορτίο που με την εξέλιξη της νόσου και την μετάβαση του ασθενή από το ήπιο στάδιο προς το μέτριο και το σοβαρό πολλαπλασιάζεται. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για το οικογενειακό περιβάλλον και τους περιθάλποντες, η παραμονή των ασθενών όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ηπιότερα στάδια της νόσου».

H Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, επισημαίνει την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.

«Οι σωστές έγκαιρες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μειώνουν το φορτίο επιβάρυνσης των φροντιστών και τους καθιστούν ικανούς για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη διάγνωση. Είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές, είτε στις νοητικές τους λειτουργίες (Μνήμη, Λόγος, Προσανατολισμός, Προσοχή, Συγκέντρωση, Λύση προβλημάτων), είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό τους.
Όταν η διάγνωση της ήπιας άνοιας είναι πραγματικότητα υπάρχει ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων που μπορεί να βοηθήσει και τον ασθενή και τον φροντιστή, έτσι ώστε να μην αλλάξει σημαντικά η ζωή τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι δυνατό. Η εκπαίδευση των ασθενών και των περιθαλπόντων και η ψυχολογική τους στήριξη -είτε στα Κέντρα Ημέρας είτε μέσω διαδικτύου- είναι η πρώτη παράμετρος, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις των ασθενών με νοητικές και σωματικές ασκήσεις -είτε στα Κέντρα Ημέρας είτε μέσω διαδικτύου- είναι η δεύτερη παράμετρος και η αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή είναι η τρίτη και ίσως η πιο σημαντική παράμετρος σήμερα και ελπίζουμε να γίνει ακόμη πιο σημαντική στο μέλλον. Θεραπείες που επιτρέπουν την γρήγορη και έγκαιρη κλιμάκωση θεραπείας και την επίτευξη πολύ υψηλών δόσεων φαρμάκου, όπως το νέο διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3mg αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια των ιατρών», σύμφωνα με την κ.Τσολάκη.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ
Η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, ενημερωτική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109), στις 19:00 μ.μ..

Η κ.Σακκά θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης το οποίο συγκροτήθηκε από ειδική ομάδα εργασίας, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο θέτει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και ιατρικών επιπτώσεων της άνοιας στη χώρα μας, και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και δομών Υγείας.

Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτυγχάνετια:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας.
  • Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα.
  • Πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες.
  • Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια.
  • Εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών.
  • Αναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας, ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια. Η Άνοια πλήττει όλη την οικογένεια ως σύνολο και την απομυζά οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά.
  • Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Συνεργασία των αρμοδίων φορέων σε εθνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάχυση καλών πρακτικών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024