Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο παραγωγικοί όσοι εργάζονται σε «πράσινα» γραφεία

Πιο παραγωγικοί όσοι εργάζονται σε «πράσινα» γραφεία

Τα φυτά στον χώρο εργασίας συντελούν σε αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Psychology: Applied.

Τα φυτά στον χώρο εργασίας συντελούν σε αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Psychology: Applied.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ και του Έξετερ, στη Μ. Βρετανία, συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Κρόνινγκεν, στην Ολλανδία, και του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, και συνέκριναν τους χώρους εργασίας με και χωρίς φυτά, όσον αφορά την επίπτωσή τους στην ποιότητα του αέρα στον χώρο, την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων, την ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Μάρλον Νιουβενχούις, μελέτησαν δύο μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία.

Τελικά, η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι, οι εργασιακοί χώροι με φυτά και λουλούδια υπερτερούσαν σε ότι αφορά την παραγωγικότητα και αυτο-ικανοποίηση των εργαζομένων. Προηγούμενες μελέτες, που είχαν γίνει σε εργαστηριακό περιβάλλον είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, οι εταιρείες αξίζει να επενδύσουν στην δημιουργία ενός πιο φιλικού και ευχάριστου εργασιακού χώρου, καθώς μακροπρόθεσμα ευνοεί την παραγωγικότητα. Έτσι αναιρείται η πεποίθηση ότι, ένα λιτό γραφείο ειναι πιο ευνοϊκό για την αποδοτικότητα του υπαλλήλου. Ωστόσο, ένα «πράσινο» γραφείο τελικά ενθαρρύνει σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά τους εργαζόμενους να συνδεθούν καλύτερα το με το αντικείμενο εργασίας, αλλά και τον χώρο.

Ο Δρ Κρεγκ Νάιτ, μέλος της επιστημονικής ομάδας σημειώνει ότι ένα πραγματικά «έξυπνο» γραφείο δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην τεχνολογία, αλλά να είναι και σε αρμονία με τη φύση. Από την πλευρά του ο καθηγητής Ψυχολογίας, Αλεξ Χασλαμ, συμπληρώνει ότι, «η μελέτη αμφισβητεί ξεκάθαρα τη διαδεδομένη αντίληψη πως το λιγότερο είναι καλύτερο. Μερικές φορές, το λιγότερο (σ.σ. ένα γυμνό γραφείο χωρίς φυτά) είναι απλώς λιγότερο».

Η Δρ Νιουβενχόις επισημαίνει ότι «απλώς με το να προσθέτει κανείς φυτά σε ένα ‘σπαρτιάτικο’ χώρο εργασίας, η παραγωγωγικότητα αυξάνεται κατά 15%, μια βελτίωση παρόμοια με αυτή που έχει προκύψει στα εργαστηριακά πειράματα μέχρι σήμερα. Αυτή η διαπίστωση αντικρούει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική ‘μόδα’ και τις σύχρονες τεχνικές περί ‘λιτού’ μάνατζμεντ, δείχνοντας το δρόμο για πιο ικανοποιητικούς, άνετους και τελικά πιο κερδοφόρους χώρους εργασίας».

Ο Κένεθ Φρίμαν της εταιρείας σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Ambius, που συμμετείχε στη νέα έρευνα, καλεί τις επιχειρήσεις «να αναθεωρήσουν τις ‘λιτές’ πρακτικές τους, όχι μόνο για χάρη της υγείας των εργαζομένων, αλλά και για την οικονομική υγεία της επιχείρησης». Και φυσικά, προτρέπει τους εργαζόμενους να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ««πρασινίσουν» τα γραφεία τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024