Ο φόρος του στίγματος της παχυσαρκίας

Όλο και περισσότεροι γονείς «παραβλέπουν» τα περιττά κιλά του παιδιού τους

Όλο και περισσότεροι γονείς «παραβλέπουν» τα περιττά κιλά του παιδιού τους
Μεταξύ 1988 και 2010, ο αριθμός των γονέων που μπορούσαν να κρίνουν σωστά αν το παιδί τους ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο μειώθηκε σημαντικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας «Jiann-Ping Hsu» του Πανεπιστημίου της Νότιας Τζόρτζια, με επικεφαλής τον Δρ Τζιαν Ζανγκ, μελέτησαν το ύψος και το βάρος 2.871 παιδιών, 6-11 ετών, που συμμετείχαν στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey την περίοδο 1988-1994 και τα συνέκριναν με 3.202 παιδιά, της ίδιας μελέτης αλλά την περίοδο 2005-2010.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς των παιδιών ερωτήθηκαν αν θεωρούσαν το παιδί τους, «υπέρβαρο», «λιποβαρές», «περίπου φυσιολογικού βάρους» ή «δεν ξέρω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1988-1994, το 78% των γονέων ενός υπέρβαρου αγοριού και το 61% των γονέων ενός υπέρβαρου κοριτσιού, χαρακτήρισαν το παιδί τους ως «περίπου φυσιολογικού βάρους». Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 83% των αγοριών και το 78% των κοριτσιών, την περίοδο 2005-2010.

Ομοίως, για τα παχύσαρκα αγόρια, το 26% των γονέων τα θεωρούσε περίπου φυσιολογικά το 1988, συγκριτικά με το 37% το 2010.

Όπως και οι γονείς τους, πολλά παιδιά επίσης θεωρούσαν τον εαυτό τους περίπου φυσιολογικού βάρους, ακόμη και όταν επρόκειτο για παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Μάλιστα αυτά τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η γονεϊκή αντίληψη για τον βάρος του παιδιού τους, επηρεάζει την τάση της οικογένειας προς υγιεινές συμπεριφορές και υποεκτιμά τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία του παιδιού από το περιττό σωματικό βάρος. Αυτό ενδεχομένως και να σχετίζεται με το κοινωνικό στίγμα που βαραίνει τα παχύσαρκα άτομα», εξηγεί ο Δρ Ζανγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr