Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς ο καλός γείτονας

Ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς ο καλός γείτονας

Μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα άτομα που διατηρούν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα άτομα που διατηρούν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Κιμ, υποστηρίζουν ότι η διαβίωση σε περιβάλλον με έντονη κοινωνική συνοχή μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια περισσότερους από 5.000 ενήλικες, κατά μέσο όρο 70 ετών, χωρίς διαγνωσμένο καρδιακό πρόβλημα. Τα δύο τρίτα του δείγματος ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 184 θάνατοι εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 7 σημείων, το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινότητα, την ύπαρξη γειτόνων που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλημάτων ή το αίσθημα εμπιστοσύνης που τους διακατέχει απέναντι στην πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν το υψηλότερο σκορ κοινωνικής συνοχής, είχαν κατά 67% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εν αντιθέσει με εκείνους που είχαν το χαμηλότερο σκορ.

Ο συσχετισμός αυτός εξακολουθούσε να ισχύει και όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι μείζονες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο τρόπος ζωής, το σωματικό βάρος και συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Δρ Κιμ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και τονίζει ότι πρόκειται για μια μελέτη η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή «οριστικών συμπερασμάτων» . Ωστόσο η έρευνα αναδεικνύει την αξία της «γειτονιάς και του κοινωνικού περιβάλλοντος» καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευεργετικές συμπεριφορές, όπως η σωματική άσκηση και η ευδιάθετη συμπεριφορά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024