Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κ. Πάντος: Η Ελλάδα πόλος έλξης για τα υπογόνιμα ζευγάρια διεθνώς

Κ. Πάντος: Η Ελλάδα πόλος έλξης για τα υπογόνιμα ζευγάρια διεθνώς

Με αφορμή την ελληνική «εξαγωγή» επιστημονικής τεχνογνωσίας στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ο γυναικολόγος Δρ Κωνσταντίνος Πάντος*, μας εξηγεί γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, πόσο ασφαλής είναι και πόσες προσπάθειες μπορεί να κάνει το ζευγάρι.

Με αφορμή την ελληνική «εξαγωγή» επιστημονικής τεχνογνωσίας στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ο γυναικολόγος Δρ Κωνσταντίνος Πάντος*, μας εξηγεί γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, πόσο ασφαλής είναι και πόσες προσπάθειες μπορεί να κάνει το ζευγάρι.

Μπορεί στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης πολλοί παραγωγικοί τομείς να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που όχι απλώς «ανθούν» αλλά εδραιώνουν τη χώρα μας, διεθνώς. Ο επιστημονικός τομέας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής εδώ και χρόνια έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας, χάρη στις επιτυχίες των ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, με σχεδόν 30 χρόνια πείρας στη Μαιευτική και Γυναικολογία και 25 χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, από τη θέση του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής προσφάτως υπέγραψε πρωτόκολλο αδελφοποίησης της ελληνικής και ρουμανικής επιστημονικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Κύριε Πάντο, πίσω από την αδελφοποίηση των δύο επιστημονικών εταιρειών «κρύβεται» ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και μια επιτυχημένη ελληνική σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σωστά;

Πολύ σωστά. Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ιδιωτική Κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» έχει αναπτύξει το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) με τη χρήση Καινοτόμων Μεθόδων, στο εκπαιδευτικό αντικείμενο της «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένης εκπαίδευσης στη Βιολογία, Γενετική και Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πτυχιούχοι ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών να γίνουν κοινωνοί των αρχών και των μεθόδων διερεύνησης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.
Η παρακολούθηση γίνεται μέσω διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας αλλά και εκπαίδευση με δια ζώσης πρακτική άσκηση στην «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ».
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγινε και η αδελφοποίηση των εταιρειών Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μεταξύ του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία καθηγητών από τις δύο χώρες και εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Τι όφελος προκύπτει κατ’ αρχάς για την Ελλάδα και εν συνεχεία για τη Ρουμανία από την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου;
Για τη χώρα μας, η εξωστρέφεια εκπαίδευσης στο χώρο της υπογεννητικότητας όπως εκφράζεται με το e-learning πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιατρούς, βιολόγους, μαίες και νοσηλευτές οδηγεί:
α) Στην αναγνώριση σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τόσο των γενικών όσο και των εξειδικευμένων γνώσεων στον τομέα της υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στη νέα τεχνογνωσία ως και τη θεραπευτική αντιμετώπιση,
β) Στο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τα δίδακτρα των εκπαιδευομένων και,
γ) Στις συνοδές οικονομικές παράπλευρες ωφέλειες εκ μέρους του υπογόνιμου ζευγαριού που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού με σκοπό την διερεύνηση των αιτίων και την αντιμετώπισή τους.
Όσον αφορά τη Ρουμανία, τα οφέλη θα είναι καταρχήν η αποκόμιση νέας γνώσης και τεχνολογίας στην ιατρική και συγκεκριμένα στο χώρο της ανθρώπινης αναπαραγωγής, με σκοπό τη διερεύνηση και αντιμετώπισή της και τη συνεργασία σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο με τη χώρα μας, υπό την αιγίδα και την πιστοποίηση των αντίστοιχων Πανεπιστημίων.
Πέραν τούτων, η σύσφιξη πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων οδηγεί σε ισχυρότερη και αμοιβαία αντιμετώπιση σοβαρών γεωπολιτικών θεμάτων με στόχο την ευδαιμονία και την ειρήνη των πολιτών.

Πιστεύετε λοιπόν, ότι η Ανθρώπινη Αναπαραγωγή μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και της ενίσχυσης της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα;
Δεδομένου ότι, την Κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ» επισκέπτονται ζευγάρια από 32 χώρες, τα οποία βοηθάμε να γευτούν τη χαρά της μητρότητας και της πατρότητας, αντίστοιχα, που τόσο πολύ αναζητούν, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για την Ελλάδα στον τομέα αυτό. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή τύπο, καθώς και τα ρεπορτάζ σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα που προβάλλουν τις επιτυχίες τη χώρας μας στην αναπαραγωγική ιατρική.
Δοθείσης της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε μεταξύ άλλων ότι, από εμάς γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων, απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία το 2004, επίσης εδώ γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο, απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο (που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του το 2005), ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εγκυμοσύνη μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH, το 2010.
Συνεπώς, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τα υπογόνιμα ζευγάρια γεγονός που όχι μόνο βοηθά να δοθεί χαρά και ελπίδα σ’ αυτά τα ζευγάρια αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο η Πολιτεία οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσει οφέλη και ο δημόσιος τομέας. Επιπλέον η Πολιτεία, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ενέργειες προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού, μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και να διαφημίσει τα επιστημονικά επιτεύγματα ώστε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των «ξένων» για τη χώρα μας. Τέλος, η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να είναι υπό μορφήν διοργάνωσης συνεδρίων, κοινών συνεντεύξεων τύπου, κοινών εκδηλώσεων και εν τέλει κοινών διεκδικήσεων πόρων ΕΣΠΑ για τον Ιατρικό Τουρισμό.

Απ’ αυτά που έχετε αναφέρει μέχρι τώρα, θα συμπέραινε κανείς ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι συχνότερα. Είναι όντως έτσι; Μήπως υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τις σύγχρονες γενιές από τις παλαιότερες, αναφορικά με την υπογονιμότητα;
Tα προβλήματα υπογονιμότητας είναι όντως συχνότερα και αυτό οφείλεται αφενός στις διαφορετικές προτεραιότητες, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, οι οποίοι καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γονιμοποιητική ικανότητα, κυρίως στις γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται αυξημένα προβλήματα γονιμότητας και στους άνδρες, εξαιτίας κυρίως του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, της καθιστικής ζωής, των φυτοφαρμάκων που περνούν στην τροφική αλυσίδα και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Μια διαφορά επίσης σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι, πλέον τα ζευγάρια προσφεύγουν στους ειδικούς με μεγαλύτερη ευκολία. Από τη μία πλευρά, η πιο σωστή πληροφόρηση, και από την άλλη η αποδοχή από πλευράς των ανδρών ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος, οδηγούν τα ζευγάρια στην πόρτα του ειδικού. Επιπλέον, ο κόσμος συνειδητοποίησε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι κάτι «εκτός φύσης» αλλά απλά αποτελεί διευκόλυνση της γονιμοποίησης των γαμετών και παράκαμψη διαφόρων προβλημάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ποιο είναι το « όριο» πέραν του οποίου ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό, προκειμένου να αποκτήσει παιδί;
Ένα ζευγάρι πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό προκειμένου να διερευνήσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που εμποδίζει την επιθυμητή εγκυμοσύνη, μετά από δύο χρόνια ελεύθερων σχέσεων (εάν είναι σε σχετικά μικρή ηλικία). Εάν όμως συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ζευγαριών που επιλέγουν σε ωριμότερη ηλικία να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό νωρίτερα, μετά τον πρώτο χρόνο ανεπιτυχών προσπαθειών για σύλληψη. Ο ειδικός θα διερευνήσει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, του άνδρα αλλά και τον «συνδυασμό» των δυο (ως ζευγαριού) ώστε να εντοπίσει το ιδιαίτερο πρόβλημα τους και να το αντιμετωπίσει ξεχωριστά και εξατομικευμένα.
Σήμερα, έχουμε πλέον την δυνατότητα να αναγνωρίζουμε ότι το κάθε ζευγάρι έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και έτσι επικεντρώνουμε την κάθε προσπάθεια μας σε αυτό και μόνο, και σε ότι ταιριάζει στις ανάγκες του. Όταν δούμε ότι η προσπάθεια δεν τελεσφορεί αλλάζουμε μέθοδο έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει.

Στην Ελλάδα, νομικά το 50ο έτος της ηλικίας της γυναίκας σηματοδοτεί και το τέλος των προσπαθειών απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίησης. Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με ηλικιακό περιορισμό. Πιστεύετε ότι αυτό είναι σωστό, ή θα πρέπει να καταργηθεί δεδομένου ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια κάνουν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία;
Θεωρώ ότι το όριο ηλικίας της γυναίκας, ίσως και να πρέπει να παραταθεί για τρεις λόγους, πρώτον λόγω της σύγχρονης τάσης καθυστέρησης της τεκνοποίησης εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων (επάγγελμα-καριέρα), δεύτερον διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις πλέον παρατηρούμε ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τους άνδρες και τρίτον λόγω του αυξημένου προσδόκιμου επιβίωσης.

Όπως προαναφέρατε κύριε Πάντο, οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν εξατομικευτεί τα τελευταία χρόνια. Όμως, μια συχνή απορία των υποψηφίων ζευγαριών είναι πόσο ασφαλείς είναι, τόσο για την υγεία της γυναίκας, όσο και του κυοφορούμενου εμβρύου;
Από τις πληθυσμιακές μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, κυρίως στην Αυστραλία, την Αγγλία και τις Η.Π.Α, όπου ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση χιλιάδες γυναίκες για δεκαετίες, διαπιστώθηκε ότι, τα φάρμακα είναι απολύτως ασφαλή και δεν δημιουργούν προβλήματα στην υγεία της γυναίκας ή του κυοφορούμενου εμβρύου μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Επειδή όμως πάντα υπάρχει καχυποψία στα ζευγάρια ότι κάτι «τρέχει» με τα φάρμακα, επειδή πρόκειται για ορμόνες, πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση και να δίνεται ενημερωτικό υλικό στα ζευγάρια προκειμένου να κατανοήσουν ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από τη χρήση των ορμονικών σκευασμάτων.

* Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης, Αυστραλία, 1987-1989) είναι επιστημονικός διευθυντής της Κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», καθώς και διευθυντής του Τμήματος Υπογονιμότητας στη «ΓΑΙΑ» – Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHERE), της Εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024