Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή παιδιών και ενηλίκων

Η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή παιδιών και ενηλίκων

Ο τρόπος εκφοράς του λόγου ανέκαθεν θεωρούνταν από τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το «φυσιολογικό» έθετε το άτομο στο περιθώριο. Με αφορμή την Πανελλάδική Ημέρα Λογοθεραπείας, ο λογοθεραπευτής Ιωάννη Μπουρδάκη*, μας εξηγεί πως η κατάλληλη θεραπευτική τακτική μπορεί να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα λόγου.

Ο τρόπος εκφοράς του λόγου ανέκαθεν θεωρούνταν από τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το «φυσιολογικό» έθετε το άτομο στο περιθώριο. Με αφορμή την Πανελλάδική Ημέρα Λογοθεραπείας, ο λογοθεραπευτής Ιωάννη Μπουρδάκη*, μας εξηγεί πως η κατάλληλη θεραπευτική τακτική μπορεί να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα λόγου.

Κύριε Μπουρδάκη, τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με προβλήματα λόγου. Που το αποδίδετε αυτό, στα καλύτερα διαγνωστικά μέσα, στην ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών ή σε άλλους παράγοντες;

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες λογοθεραπείας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια γιατί η υπηρεσίες λογοθεραπείας προσφέρονται κυρίως από ιδιώτες. Ωστόσο, είναι λογικό να υπάρχει μια σχετική αύξηση που όμως κοινωνικά καταγράφεται μεγαλύτερη.
Αρχικά η συνεχής πρόοδος στην επιστήμη της λογοθεραπείας και σε άλλες συναφείς επιστήμες οδηγεί σε βελτίωση των διαγνωστικών κριτηρίων και κατά συνέπεια αυξάνεται ευαισθησία των εργαλείων που ανιχνεύουν τις εκάστοτε διαταραχές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζονται περισσότερα παιδιά με δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, η ενημέρωση για θέματα ανάπτυξης λόγου και ομιλίας που έχουν πια άλλοι ειδικοί (παιδίατροι, ΩΡΛ, νευρολόγοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί κ.α.) οδηγεί περισσότερα παιδιά στο λογοθεραπευτή. Μέσα από αυτό το δίκτυο ειδικών -κυρίως παιδίατρο ή/και νηπιαγωγό- οι γονείς μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τη λογοθεραπεία και ευαισθητοποιούνται νωρίτερα αλλά και περισσότερο από ότι παλιότερα.
Η αύξηση της γνώσης γύρω από τα προβλήματα επικοινωνίας και η ευαισθητοποίηση μείωσαν το κοινωνικό στίγμα για τα άτομα και τις οικογένειές του. Έτσι κοινωνικά τα προβλήματα λόγου γίνονται περισσότερο γνωστά κάτι που συντελεί στην εντύπωση πως αυξήθηκαν δραστικά τα περιστατικά διαταραχών λόγου και ομιλίας.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λογοθεραπευτές στην Ελλάδα; Η συχνότητα κάποιων εκ των προβλημάτων αυτών αιτιολογείται επιστημονικά; Παρατηρείται αντίστοιχη τάση παγκοσμίως;

Μπορούμε να πούμε πως οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία παραπομπής σε λογοθεραπευτή. Αυτές περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και ομιλίας καθώς και τα παιδιά με διαταραχές στην άρθρωση/φωνολογία. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για παιδιά που υστερούν σε σχέση με παιδιά της ηλικίας τους στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας. Ενώ, στις διαταραχές άρθρωσης/φωνολογίας περιλαμβάνονται τα λάθη στην παραγωγή ήχων (σωστότερα: φωνημάτων) της Ελληνικής γλώσσας όπως /ρ/ ή /σ/. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας αποτελούν το ειδικό θέμα των φετινών μας εκδηλώσεων.
Πέραν αυτών, οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος αποτελούν επίσης σημαντική αιτία παραπομπής στο λογοθεραπευτή. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα επικοινωνίας είναι τόσο σοβαρά ώστε χρήζουν μακροχρόνιας λογοθεραπευτικής παρέμβασης και τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (εργοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών, παιδοψυχολόγων, παιδοψυχίατρων κ.α.).
Επιπλέον, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν συχνά τμήμα της δουλειάς του λογοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία (δηλαδή πλήρη και μόνιμη λύση των δυσκολιών) αλλά για αντιμετώπιση, δηλαδή διαχείριση των δυσκολιών με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας του ατόμου.
Αναφορικά με τη συχνότητα των διαταραχών, αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα π.χ. για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος, στην Ελλάδα υπάρχουν κατά προσέγγιση 4.000-5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με τυπικό αυτισμό και 20.000-30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης. Παρόμοια τάση παρατηρείται παγκοσμίως.

Ποιο είναι το συχνότερο ηλικιακό ορόσημο εκδήλωσης των προβλημάτων λόγου; Και πως μπορεί το οικογενειακό περιβάλλον να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια για την αντιμετώπισή τους;

Στα παιδιά υπάρχουν ηλικιακά ορόσημα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας για κάθε χρονολογική ηλικία. Για παράδειγμα, ένα παιδί 1-2 ετών μπορεί να παράγει οικείες λέξεις (κυρίως ουσιαστικά), προσπαθεί να μιμηθεί τη μελωδικότητα της φωνής των ενηλίκων, ακολουθεί απλές εντολές, αναγνωρίζει 1 με 3 μέρη του σώματος κ.α. Ενώ, ένα παιδί 2-3 ετών μπορεί να ζητάει αντικείμενα με το όνομά τους, να κάνει ερωτήσεις με 1 ή 2 λέξεις, να χρησιμοποιεί φράσεις 3-4 λέξεων με υποκείμενο – ρήμα – αντικείμενο, να χρησιμοποιεί περίπου 27 φωνήματα (ήχους της γλώσσας) κ.α.. Κάθε στάδιο είναι σημαντικό για την εξέλιξη και το πέρασμα από μια δεξιότητα σε μια άλλη. Έτσι εάν ένα παιδί 1-2 ετών δεν παράγει καμία οικεία λέξη δεν μπορούμε να περιμένουμε να παράγει μικρές φράσεις σε ηλικία 2-3 ετών κ.ο.κ
Στα παραπάνω ηλικιακά ορόσημα συνυπολογίζονται άλλα στοιχεία όπως διαφορές ανάλογα με το φύλο και άλλα χαρακτηριστικά (π.χ. το κληρονομικό ιστορικό, το αναπτυξιακό ιστορικό και το γενικότερο ιατρικό ιστορικό του παιδιού). Ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός που μπορεί να αξιολογήσει όλα τα παραπάνω δεδομένα και να ενημερώσει πληρέστερα τους γονείς. Η επίσκεψη στο λογοθεραπευτή δεν σημαίνει απαραίτητα την ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο λογοθεραπευτής παρέχει μόνο συμβουλές στους γονείς ή παραπέμπει σε άλλους ειδικούς. Δυστυχώς η διαταραχές ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτικές ικανότητες του παιδιού καθώς και στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Συνεπώς η λήψη συμβουλών από ειδικούς το συντομότερο κρίνεται απαραίτητη.
Με σκοπό την ενημέρωση του κοινού γι’ αυτά τα θέματα ο ΣΕΛΛΕ κάθε χρόνο διανέμει σε όλη την Ελλάδα ενημερωτικά φυλλάδια που αναφέρουν αναλυτικά τις δεξιότητες των παιδιών ανάλογα με τη χρονολογική τους ηλικία. Επιπρόσθετα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το ΣΕΛΛΕ (www.selle.gr) και να μάθει τους επαγγελματίες λογοθεραπευτές στην περιοχή του.

Ποιος είναι ο θεραπευτικός στόχος ενός κύκλου λογοθεραπείας και ποια η διάρκεια του; Μπορούμε να ελπίζουμε σε οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Μήπως υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και πως θα την αντιμετωπίσουμε;

Η επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών στόχων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά κρίνεται απαραίτητη η λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού του παιδιού που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για την ανάπτυξη, το ιατρικό ιστορικό, το κληρονομικό ιστορικό και άλλα στοιχεία που παρέχουν κυρίως οι γονείς. Έπειτα το είδος της διαταραχής είναι καθοριστικό για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης. Συνεπώς, άλλες είναι οι προτεραιότητες για ένα παιδί με μια απλή διαταραχή άρθρωσης στο φώνημα /ρ/ και άλλες για ένα παιδί με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία και η διάρκεια της λογοθεραπείας κρίνεται από παράγοντες όπως η φύση της διαταραχής, η σχέση του θεραπευτή με το παιδί αλλά και η αφοσίωση των γονέων στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η λογοθεραπεία περιλαμβάνει δραστηριότητες για το σπίτι. Όταν οι γονείς ακολουθήσουν τις συμβουλές του λογοθεραπευτή τότε η θεραπευτική διαδικασία επιταχύνεται.
Υπάρχουν περιπτώσεις που στη λογοθεραπεία δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία/αποκατάσταση των διαταραχών αλλά για αντιμετώπιση. Τέτοια περίπτωση αποτελούν οι διαταραχές ροής και συγκεκριμένα ο τραυλισμός. Τα συμπτώματα του τραυλισμού δεν θεραπεύονται. Ωστόσο το άτομο με τραυλισμό μπορεί να μειώσει δραστικά την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων με πολύ θετικά αποτελέσματα για την επικοινωνία του. Σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει υποτροπή. Ο λογοθεραπευτής ενημερώνει κατάλληλα τους γονείς για την πιθανότητα υποτροπής και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της.

Εκτός από το πάσχον άτομο, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στη θεραπεία του προβλήματος;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής μπορεί να χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Γι’ αυτές τις αλλαγές χρειάζεται η συμμετοχή άλλων μελών της οικογένειας (γιαγιά, παππούς, θείοι) ή συμμαθητών και φίλων. Έτσι, παραδείγματος χάριν, για ένα παιδί με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ο λογοθεραπευτής δίνει συμβουλές στους γονείς, τους άμεσους συγγενείς (αδέρφια, γιαγιά, παππού κ.α.) και τους συμμαθητές/δασκάλους για τον τρόπο που πρέπει να απευθύνονται στο παιδί, πώς να ενισχύουν την επικοινωνία ή πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στο λόγο του παιδιού. Η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη θεραπευτική διαδικασία διευκολύνει τα παιδιά και τους γονείς και αυξάνει τις πιθανότητες ομαλής ένταξης του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η λογοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά, θα θέλαμε να μας πείτε εάν μπορεί να είναι αποδοτική και σε ενήλικα άτομα, που δεν έτυχαν θεραπευτικής προσέγγισης όταν έπρεπε;

Η λογοθεραπεία ως επιστήμη ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φωνής και κατάποσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που μπορεί να έχουν προβλήματα από τη γέννηση τους ή να τα εμφάνισαν στην πορεία της ζωής τους. Στην ενήλικη ζωή υπάρχουν διαταραχές που εμφανίζονται ξαφνικά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση από ατύχημα. Επίσης ο λογοθεραπευτής συχνά καλείται να αντιμετωπίσει διαταραχές επικοινωνίας και διαταραχές σίτισης/κατάποσης σε ασθενείς με άνοια ή νόσο του Πάρκινσον.
Μια διαταραχή που δεν έτυχε λογοθεραπείας στην κατάλληλη ηλικία αποτελεί αρνητικό προγνωστικό παράγοντα. Είναι λογικό να περιμένουμε πως π.χ. ένα παιδί με τραυλισμό θα έχει καλύτερη ανταπόκριση σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα από έναν ενήλικα που έχει χρόνιο επίμονο τραυλισμό. Η αποκατάσταση μιας διαταραχής που επιμένει για χρόνια έχει μεγαλύτερο βαθμό περιπλοκότητας από μια διαταραχή λίγων μηνών. Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει το ιστορικό του ενήλικα και τη φύση τις διαταραχής ενημερώνοντας το άτομο για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στις 10 Μαΐου με αφορμή την Πανελλαδικής Ημέρας Λογοθεραπείας, ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) διοργανώνει, ομιλίες ενημέρωσης και Ημερήσιο Συμβουλευτικό Σταθμό για δωρεάν ατομικές συναντήσεις με επαγγελματίες λογοθεραπευτές. Μιλήστε λιγάκι για το σκεπτικό της δράσης αυτής; Από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, τι συμπεράσματα προέκυψαν και πως αξιοποιήσατε τα στοιχεία που συλλέξατε;

Η θέσπιση της Πανελλαδικής Ημέρας Λογοθεραπείας από το ΣΕΛΛΕ είχε ως σκοπό την οργάνωση ενημερωτικών και συμβουλευτικών δράσεων για θέματα λογοθεραπείας τοπικά σε όλη την Ελλάδα. Φέτος οργανώνουμε Ημερήσιους Συμβουλευτικός Σταθμούς για θέματα λογοθεραπείας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα. Επιπλέον πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες και διανομή ενημερωτικών εντύπων σε 18 πόλεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα για την Αθήνα ο Ημερήσιος Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργήσει στις 10 Μαΐου στο Μερόπειον Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (Δ. Αρεοπαγίτου 45). Στόχος είναι, μέσα από ατομικές συναντήσεις με επαγγελματίες λογοθεραπευτές, οι γονείς και το ευρύτερο κοινό να λύσουν απορίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης.
Αντίθετα με άλλες χώρες τις Ευρώπης η αξιολόγηση του λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας δεν είναι ενσωματωμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης από εκπαιδευτικούς, γονείς ακόμη και γιατρούς. Η θέσπιση της Πανελλαδικής Ημέρας Λογοθεραπείας αποτελεί δέσμευση του ΣΕΛΛΕ για συνεχή, τακτική ενημέρωση του κοινού με σκοπό την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των διαταραχών που σχετίζονται με τη λογοθεραπεία.
Στις περσινές μας εκδηλώσεις ενημερώθηκαν πάνω από 1.000 οικογένειες και διανεμήθηκαν 10.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε 19 περιοχές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν σε επαφή μαζί μας συγγενείς ή φίλοι ατόμων με προβλήματα λόγου και όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Αυτό είναι ενδεικτικό του ιδιαίτερου κοινωνικού φορτίου που φέρουν οι διαταραχές λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας. Ο ΣΕΛΛΕ με τις εκδηλώσεις του συντελεί στη σταδιακή μείωση αυτό του φορτίου και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας παιδιών και ενηλίκων με τέτοιου είδους δυσκολίες.

Φέτος, το θέμα των εκδηλώσεων είναι οι Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας. Μιλήστε μας λίγο πιο αναλυτικά γι’ αυτό ώστε να καταλάβει το κοινό σε τι αναφέρεται ο όρος και τι αναλογία ατόμων αφορά συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Οι Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές του λόγου και της ομιλίας αφορούν την καθυστέρηση της ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας του παιδιού σύμφωνα με την χρονολογική του ηλικία. Εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και αφορούν το 7-10% του παιδικού πληθυσμού. Τονίζεται πως οι διαταραχές αυτές δεν οφείλονται σε αισθητηριακές διαταραχές, νευρολογικές δυσλειτουργίες, ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον οι νοητικές ικανότητες αυτών των παιδιών είναι συνήθως εντός των φυσιολογικών ορίων.

Αναλυτικότερα οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές χωρίζονται σε:

  • Ειδική διαταραχή της άρθρωσης/φωνολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προφορικός λόγος των παιδιών παρουσιάζει λάθη κατά την παραγωγή κάποιων ήχων (φωνημάτων) της γλώσσας όπως η αντικατάσταση του φωνήματος /ρ/ με το /γ/. Έτσι μπορεί το παιδί να λέει /γολόι/ αντί /ρολόι/.
  • Διαταραχές στην έκφραση του λόγου. Σε αυτή την περίπτωση οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν αφορούν φωνολογικά λάθη (π.χ αντικατάσταση /δ/ με /β/ στο λόγο των παιδιών), συντακτικά λάθη ( π.χ /μαμά πήγε φέρει γάλα/) και γραμματικά λάθη (με λανθασμένη χρήση των χρόνων ή/και των καταλήξεων των λέξεων όπως /εγώ πάει βόλτα/). Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις ή να έχει περιορισμένο λεξιλόγιο (π.χ. το παιδί λέει /αυτό που κόβουμε/ αντί για /μαχαίρι/). Συχνά είναι και τα λάθη στην πραγματολογία δηλαδή στη χρήση εκφράσεων ευγένειας (πχ /Γεια σας κυρία Καίτη/), την ικανότητα έναρξης και διατήρησης μιας συζήτησης, την επιλογή κατάλληλων λέξεων ανάλογα με τον συνομιλητή, την κατανόηση μεταφορικών εκφράσεων (πχ /έριχνε καρεκλοπόδαρα/) κ.α.
  • Αντιληπτική διαταραχή του λόγου. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή αναπτυξιακής διαταραχής, η οποία εμφανίζεται με δυσκολία στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει τον προφορικό ή γραπτό λόγο, να ακολουθήσει εντολές και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

Πιστεύετε ότι οι λογοθεραπευτές, όπως και άλλες επιστημονικές ειδικότητες σχετικές με την ψυχοσωματική ανάπτυξη του ατόμου, θα έπρεπε να είναι ενταγμένες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε πολίτες που δεν δύνανται να καλύψουν μόνοι τους το κόστος θεραπείας;

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάθε χώρας, αντανακλά και διαμορφώνεται ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της. Για την Ελλάδα αποτελεί πραγματικότητα πως ελάχιστος αριθμών λογοθεραπευτών απασχολούνται σε μόνιμες θέσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επιπλέον, εξαιτίας του φόρτου εργασίας σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ρόλος του λογοθεραπευτή περιορίζεται στη διάγνωση και πολύ σπάνια περνάει στη θεραπεία. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε πως η λογοθεραπεία (διάγνωση και θεραπεία/αποκατάσταση) στην Ελλάδα παρέχεται κυρίως από ιδιώτες λογοθεραπευτές που έχουν έμμεση σχέση με τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ο ασφαλιστικός φορέας αποδίδει στην συνέχεια τις προβλεπόμενες δαπάνες στους ασφαλισμένους.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη θεσμοθέτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή. Δυστυχώς, πάνω από 10 χρόνια διαρκούς προσπάθειας δεν έχουν οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και έτσι, μία επιστήμη η οποία απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες συχνά ασκείται από άτομα που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται συνεχώς νομικά προβλήματα και εντείνεται η ανασφάλεια των ενδιαφερομένων σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) αναπτύσσει κοινωνική δράση σε περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν το θεραπευτικό κόστος; Τα μέλη σας παρέχουν της υπηρεσίες τους σε κοινωνικές δομές, όπως τα κοινωνικά ιατρεία;

Ο ΣΕΛΛΕ αποτελεί επαγγελματικό-επιστημονικό σύλλογο με κύριο επιστημονικό σκοπό την προαγωγή της επιστήμης της λογοθεραπείας. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΛΛΕ διοργανώνει σε ετήσια βάση εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το επάγγελμα της λογοθεραπείας. Μέσα από αυτές τις δράσεις προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που συχνά συνδέει τη λογοθεραπεία αποκλειστικά με τις μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία.
Στο παρελθόν ο ΣΕΛΛΕ έχει προσφέρει βοήθεια, κατά τόπους και σε περιπτώσεις που ευαισθητοποιήθηκαν οι δημοτικές αρχές, προσφέροντας δωρεάν αξιολογήσεις σε νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση η διοργάνωση δωρεάν δράσεων απαιτεί τη δραστηριοποίηση των φορέων που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των εκάστοτε δομών (νηπιαγωγεία, σχολεία, κοινωνικά ιατρεία κ.α.) Είναι γεγονός πως ο ΣΕΛΛΕ ενημερώνει τα μέλη του για κάθε αίτημα παροχής δωρεάν υπηρεσιών και αρκετά μέλη μας έχουν ευαισθητοποιηθεί ανάλογα στο παρελθόν.
Σε αυτό το κλίμα, η οργάνωση συμβουλευτικών σταθμών στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Λογοθεραπείας, τα τελευταία 2 χρόνια, αποτελεί προσπάθεια παροχής δωρεάν συμβουλών σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πριν αυτή τη δυνατότητα. Φέτος καθένας μπορεί να επισκεφτεί τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα και να μιλήσει με επαγγελματίες λογοθεραπευτές δωρεάν. Με την εμπειρία που αποκομίζουμε από τις παραπάνω διοργανώσεις ευελπιστούμε στο σύντομο μέλλον να μπορούμε να παρέχουμε σε μόνιμη βάση τέτοιες υπηρεσίες δωρεάν για το κοινό.

Ιωάννης Μπουρδάκης είναι λογοθεραπευτής ΜSc, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του
Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ).

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024