Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πείνα είναι ικανή να υποσκάψει τα «θεμέλια» του γάμου

Η πείνα είναι ικανή να υποσκάψει τα «θεμέλια» του γάμου

Τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συνδυαστικά με το αίσθημα της πείνας αυξάνουν τα ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας μεταξύ του ζευγαριού υποσκάπτοντας τον έγγαμο βίο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συνδυαστικά με το αίσθημα της πείνας αυξάνουν τα ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας μεταξύ του ζευγαριού υποσκάπτοντας τον έγγαμο βίο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον Δρ Μπραντ Μπούσμαν, επιιβεβαιώνουν επιστημονικά ότι όταν ο άνθρωπος πεινάει θυμώνει ευκολότερα, απ’ όταν είναι χορτασμένος. Επίσης, αποδεικνύεται για πρώτη φορά, πως ένας απλός, αλλά υποτιμημένος μέχρι σήμερα βιολογικός παράγοντας, η πείνα, καθώς υποσκάπτει τον αυτοέλεγχο, μπορεί να παίζει ρόλο στην ποιότητα και πορεία ενός έγγαμου βίου, ακόμα και στον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν για 21 συνεχόμενες ημέρες τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σε 107 παντρεμένα ζευγάρια. Οι μετρήσεις γίνονταν κάθε πρωί και βράδυ.

Όταν το σάκχαρο ήταν σε χαμηλά επίπεδα, σε έναν εκ των δύο συντρόφων, τότε ήταν πιθανότερο να έχει προηγηθεί μεταξύ τους κάποια φιλονικία. Μάλιστα, όταν οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν συστηματικά μειωμένα επίπεδα σακχάρου είχαν την τάση να φωνάζουν στον/στην σύντροφό τους, με περισσότερη ένταση και για μεγαλύτερη διάρκεια, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές μάλιστα για να τεκμηριώσουν τις επιθετικές τάσεις των συμμετεχόντων, τους έδωσαν από μια κούκλα-βουντού η οποία αντιπροσώπευε τον/την σύντροφο και την οποία μπορούσαν να τρυπούν όποτε αισθάνονταν θυμό. Ανάλογα με το πόσες βελόνες είχε καρφώσει καθημερινά κάθε συμμετέχοντες στην κούκλα, και πόσο βαθιά, υπολογίστηκαν τα αρνητικά συναισθήματα του ατόμου προς τον/την συντροφό του.

Όσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο του σακχάρου τις βραδινές ώρες, τόσες περισσότερες βελόνες είχαν καρφώσει οι συμμετέχοντες στην κούκλα-βουντού. Μάλιστα, αυτό δεν συσχετίστηκε με τον τρόπο που είχαν αξιολογήσει τον γάμο τους οι εθελοντές, σε σχετικό ερωτηματολόγιο που είχαν συμπληρώσει πριν την έναρξη της μελέτης.

«Όταν έπεφτε το σάκχαρό τους, ένιωθαν πιο θυμωμένοι και ξεσπούσαν στην κούκλα – σύζυγό τους. Ακόμη κι αυτοί που, κατά δήλωσή τους, είχαν πολύ καλή σχέση με το ταίρι τους», εξηγεί ο Δρ Μπούσμαν και συμπληρώνει ότι «οι άνθρωποι τρελαίνονται, όταν πεινάνε. Το αίσθημα πείνας μπορεί να επηρεάσει με άσχημο τρόπο τη συμπεριφορά μας, ακόμα και με τους ανθρώπους που συνδεόμαστε πιο στενά». Δίνει μάλιστα μια απλή συμβουλή: «Προτού κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με τον σύντροφό σας, φροντίστε να μην πεινάτε και το σάχκαρό σας να μην είναι πεσμένο».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, ο λόγος που η μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος συντελεί σε έξαρση του θυμού και της επιθετικότητας, είναι επειδή το σάκχαρο αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, ενώ ο αυτοέλεγχος απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική ενέργεια. Όταν λοιπόν το «καύσιμο» γι’ αυτή την ενέργεια μειώνεται, τότε και ο αυτοέλεγχος περιορίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξηθούν γρήγορα με την κατανάλωση υδατανθράκων ή τροφώνπου περιέχουν ζάχαρη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024