Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική η έγκαιρη πρόληψη του ιού του Δυτικού Νείλου

Σημαντική η έγκαιρη πρόληψη του ιού του Δυτικού Νείλου

Τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου επεσήμαναν επιστήμονες του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ, κατά τη διάρκεια του 5ου Forum Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη.

Τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου επεσήμαναν επιστήμονες του
Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ, κατά τη διάρκεια του 5ου Forum Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ζωοανθρωπονόσο, που προσβάλλει ζώα (κυρίως πτηνά και άλογα) αλλά και τους ανθρώπους και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Κάθε χρόνο καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, με την πλειονότητα αυτών να είναι ασυμπτωματικά, ενώ περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό από ανθρώπους και άλογα που θα μολυνθούν, μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν στη χώρα μας τέσσερις διαδοχικές επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, με μοιραία κατάληξη ορισμένων εξ’ αυτών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν κρούσματα εγκεφαλίτιδας σε άλογα, εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών καταπολέμησης κουνουπιών 2,5 μήνες πριν από την έναρξη των κρουσμάτων σε ανθρώπους και ζώα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη στα αλογα, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την επιστημονική μελέτη που υλοποιείται στη χώρα μας την τελευταία τριετία με τη συνεργασία της Ζoetis Hellas SA, με στόχο την αξιολόγηση ενός αδρανοποιημένου εμβολίου κατά του ιού.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία σε άλογα, έναντι φυσικών λοιμώξεων από στελέχη του εξελικτικού κλάδου 2 του ιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις επιδημίες στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία των αλόγων και επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα δεδομένα και για τη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο.

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024