Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2014 (7 Απριλίου) είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Ο απώτερος στόχος της ημέρας αυτής είναι η πρόληψη και η μείωση των νοσημάτων αυτών μέσα από την ενημέρωση γιατους τρόπους μετάδοσης, την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και ατομικά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2014 (7 Απριλίου) είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Ο απώτερος στόχος της ημέρας αυτής είναι η πρόληψη και η μείωση των νοσημάτων αυτών μέσα από την ενημέρωση γιατους τρόπους μετάδοσης, την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και ατομικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στις 7 Απριλίου, ως επέτειος της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται για την ημέρα αυτή ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές στην Ελλάδα

Τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ατζέντα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τέσσερα έτη (2010-2013) υπήρξαν στην Ελλάδα εξάρσεις κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ ένα άλλο ένα νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές, η ελονοσία, έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και μείζον εθνικό πρόβλημα, με την επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων, κάθε έτος, από το 2009 και μετά.

Όσον αφορά σε άλλα επιτηρούμενα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές στην Ελλάδα:
– καταγράφονται ετησίως κρούσματα λεϊσμανίασης,
– έχει καταγραφεί ένα κρούσμα Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό (το 2008).
– έχει καταγραφεί πρόσφατα (2012) ένα κρούσμα εγκεφαλίτιδας από ιό Toscana που μεταδίδεται με σκνίπες
– δυνητικά, εκτιμάται ότι υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης και Δάγκειου πυρετού, καθώς σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχει ο κατάλληλος διαβιβαστής κουνούπι, που μπορεί να μολυνθεί από εισαγόμενα κρούσματα (δηλαδή από ασθενείς που ταξίδεψαν πρόσφατα σε ενδημική χώρα).

Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν καταγραφή κρουσμάτων και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές στην Ελλάδα, είτε με τσιμπούρια και ψύλλους (π.χ. ρικετσιώσεις), είτε με κουνούπια (π.χ. διροφιλαρίαση), τα οποία δεν επιτηρούνται στην Ελλάδα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ως εκ τούτου για τα νοσήματα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια), σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού θα πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα αυτή και να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (π.χ. για τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές: μέτρα ατομικής προστασίας από διαβιβαστές, χημειοπροφύλαξη για ελονοσία, συνιστώμενοι εμβολιασμοί).

Πληροφορίες σχετικές με θέματα ταξιδιωτικής ιατρικής μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όσον αφορά στα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από κουνούπια, στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι διαθέσιμα:

Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα:
– για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών (π.χ. σήτες, εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και στα ρούχα) και
– για να μειώνουμε τις εστίες που αποθέτουν τα αβγά τους γύρω μας (στο σπίτι και στην αυλή μας), απομακρύνοντας τα στάσιμα νερά (ακόμη και μικρές συλλογές νερού) και καλύπτοντας όσες συλλογές νερού δεν μπορούμε να απομακρύνουμε.

Επιπρόσθετα, είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους), στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Όσον αφορά στα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τσιμπούρια, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι διαθέσιμο: Ενημερωτικό υλικό «Προστασία από τα τσιμπούρια».

health.in.gr

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024