Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με διάχυτο σωματικό πόνο σχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος

Με διάχυτο σωματικό πόνο σχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος

Αν όταν ξυπνάτε το πρωί αισθάνεστε κουρασμένοι, τότε το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης εκδήλωσης διάχυτου πόνου, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatology.

Αν όταν ξυπνάτε το πρωί αισθάνεστε κουρασμένοι, τότε το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης εκδήλωσης διάχυτου πόνου, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatology.

Οι ερευνητές της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Έρευνα της Αρθρίτιδας στο Πανεπιστήμιο Κηλ, με επικεφαλής τον Δρ Ρος Γουίλκι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.326 ενήλικες από το βόρειο Σταφορντσάιρ της Αγγλίας.

Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών και δεν υπέφεραν από πόνους στην αρχή της μελέτης, αν και 2.764 είχαν κάποιον τοπικά εντοπισμένο πόνο.

Οι ερευνητές του ρώτησαν για τυχόν πόνους που βίωναν, σωματικά και συναισθηματικά, καθώς και για τον τρόπο ζωής τους, στην αρχή της μελέτης. Το ίδιο επαναλήφθηκε και τρία χρόνια αργότερα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά την επαναξιολόγηση το 19% υπέφερε από διάχυτο πόνο, με τις γυναίκες να είναι πιθανότερο να υποφέρουν έναντι των ανδρών.

Όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον διάχυτο πόνο το διάστημα μεταξύ των δύο εξετάσεων, παρατήρησαν ότι όσοι είχαν αναφέρει κάποιας μορφής πόνο στην αρχή της έρευνας, καθώς και άγχος, η σωματική και γνωστική τους υγεία, καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, αποτελούσε ισχυρό προγνωστικό δείκτη.

Αλλά, ο κακής ποιότητας ύπνος ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο του ατόμου να έχει διάχυτο πόνο, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα ύπνου.

«Στους ηλικιωμένους ο διάχυτος πόνος, δηλαδή που επηρεάζει πολλαπλά σημεία του σώματος, είναι συχνός και σχετίζεται με την κινητικότητα και την αναπηρία, καθώς και την κακή συναισθηματική υγεία και την μειωμένη σωματική λειτουργικότητα. Από την μελέτη διαπιστώσαμε ότι ο μυοσκελετικός πόνος είναι συχνός σχεδόν στους μισούς ανθρώπους που ανέφεραν κάποιο άλγος και στο ένα τέταρτο εκείνων με διάχυτο πόνο. Ο μη ποιοτικός ύπνος είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης για τον απαρχόμενο διάχυτο πόνο. Πρόκειται όμως για έναν τροποποιήσιμο παράγοντα. Επίσης, εκτός από τον ύπνο, η οστεοαρθρίτιδα, η γνωστική εξασθένηση, το άγχος και η σωματική υγεία είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες του διάχυτου πόνου, άρα αποτελούν σημαντικούς θεραπευτικούς στόχους», εξηγεί ο Δρ Γουίλκι.

Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας, μιας πάθησης που επηρεάζει το 15% των γυναικών και το 10% των ανδρών άνω των 50 ετών. Ωστόσο, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση του διάχυτου πόνου με την πάροδο της υγείας δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024