Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεκόρ γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ το 2012

Ρεκόρ γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ το 2012

Το 2012 γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων, από το 1980 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).

Το 2012 γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων, από το 1980 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το δίκτυο των 379 κλινικλων της SART, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% και πλέον των κλινικών γονιμότητας στις ΗΠΑ, το 2012 πραγματοποίησαν 165.172 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (IVF), οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση 61.740 παιδιών. Τα παιδιά αυτά ήταν κατά περίπου 2.000 περισσότερα από εκείνα που γεννήθηκαν με την ίδια διαδικασία το 2011.

Από το σύνολο των 3,9 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2012, αυτά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύουν το 1,5% του συνόλου, το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Το αυξανόμενο ποσοστό αντικατοπτρίζει, εν μέρει, την κατά μέσον όρο αυξανόμενη ηλικία στην οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί, καθώς τα προβλήματα γονιμότητας γίνονται συχνότερα όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Η μέση ηλικία σήμερα κατά την οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι τα 26 χρόνια. Το 1970 ήταν τα 21,4 χρόνια.

Παρόλο που ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση υποδηλώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πλέον μια συνήθης και διαδεδομένη πρακτική, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι οι αριθμοί, ιδιαίτερα στα ποσοστά επιτυχίας, κρύβουν μεγάλες διαφορές.
«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι οι γυναίκες άνω των 35 έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας», σχολιάζει η Μίριαμ Ζολ, συγγραφέας του βιβλίου «Cracked Open: Liberty, Fertility and the Pursuit of High Tech Babies» (2013).

Προηγούμενα στοιχεία από τη SART έδειξαν ότι το ποσοστό των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης που οδήγησαν σε γεννήσεις ζώντων παιδιών είναι δεκαπλάσιο στις γυναίκες κάτω των 35 σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 42. Ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων γυναικών, λιγότερες από τις μισές κυήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση οδηγούν στη γέννηση ζώντων παιδιών.

Η Μίριαμ Ζολ προσθέτει ότι «οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτυγχάνουν σταθερά κατά τα δύο τρίτα από τότε που η μέθοδος αυτή εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά, το 1978, όταν γεννήθηκε το πρώτο ‘παιδί του σωλήνα’», στη Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά έντονες επικρίσεις των γιατρών που εμφυτεύουν πολλαπλά έμβρυα στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης (αλλά αυτό συχνά οδηγεί στην γέννηση τριδύμων ή περισσοτέρων παιδιών, με επικίνδυνα μικρό σωματικό βάρος και άλλους κινδύνους για την υγεία) οι κλινικές γονιμότητας το 2012 εμφύτευσαν λιγότερα έμβρυα ανά προσπάθεια γονιμοποίησης, έναντι του 2011. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση του αριθμού των πολύδυμων κυήσεων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024