Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δυο πρώην αθλητές μιλούν για τη σημασία της άσκησης στη διαχείριση του διαβήτη

Ο Gary Mabbutt, MBE, πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας, και ο Καθηγητής Greg Whyte, διακεκριμένος αθλητής που έχει λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και επιστήμονας ειδικευμένος στην άθληση και ειδικός σε θέματα σωματικής δραστηριότητας, μιλούν με ειλικρίνεια για το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας και της ελεγχόμενης πρόσληψης ζάχαρης στη διαχείριση και την πρόληψη του διαβήτη.

Ο Gary Mabbutt MBE, πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας με διαβήτη τύπου 1, και ο Καθηγητής Greg Whyte, διακεκριμένος αθλητής που έχει λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και επιστήμονας ειδικευμένος στην άθληση και ειδικός σε θέματα σωματικής δραστηριότητας, συνεργάστηκαν με τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (International Sweeteners Association) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day), με στόχο να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει η σωματική δραστηριότητα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Στο βίντεο της συνέντευξης που παραχώρησαν στη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (http://bit.ly/1iaqw2C), ο Gary Mabbutt μιλά με ειλικρίνεια για τους φόβους του από τότε που διαγνώστηκε με διαβήτη σε ηλικία 17 ετών, καθώς και για την ανησυχία του ότι δεν θα μπορούσε πλέον να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εξηγεί τις προσαρμογές που έκανε στον τρόπο ζωής και στη διατροφή του, ώστε να απολαμβάνει τις γλυκές γεύσεις. Λέει στη συνέντευξη: «Συνήθιζα να απολαμβάνω τη ζάχαρη στο τσάι μου και τα αναψυκτικά. Ανακάλυψα ότι το να αντικαθιστώ τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μου επέτρεπε να συνεχίσω να απολαμβάνω αυτές τις γλυκές γεύσεις».

Έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία την προσωπική του κατάσταση, ο Mabbutt τονίζει τη σημασία της άσκησης: «Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλους, όχι μόνον για τα άτομα με διαβήτη. Η άσκηση θα βοηθήσει να μειώσουμε το βάρος μας, να μειώσουμε το ζάχαρο στο αίμα μας, να μειώσουμε τη χοληστερόλη και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Ως άτομο που έχει διαβήτη για 35 χρόνια, μπορώ κατηγορηματικά να πω ότι όσο φροντίζουμε τον εαυτό μας… ο διαβήτης δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο διαβήτης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation), μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 66,5 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη στην Ευρώπη. Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Οι συνηθέστεροι τύποι διαβήτη είναι ο τύπος 1, ο τύπος 2 και ο διαβήτης κυήσεως (διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αν και οι ακριβείς αιτίες του διαβήτη είναι άγνωστες, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συνηθέστερος τύπος διαβήτη και ο πιο ραγδαία αυξανόμενος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί.

Έχει αποδειχτεί ότι οι απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Ο Καθηγητής Greg Whyte, διακεκριμένος αθλητής που έχει λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και επιστήμονας ειδικευμένος στην άθληση, εξηγεί στο ίδιο βίντεο ότι: «Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται πολύ περισσότερο με παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, ιδίως παράγοντες όπως η καθιστική ζωή, η κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες και ο ελλιπής έλεγχος του σωματικού βάρους».

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) προσέθεσε: «Περισσότερα από 371 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν διαβήτη, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει μέρα με τη μέρα. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας θυμίζει τη σημασία που έχουν οι διαρκείς πρωτοβουλίες όπως αυτή, που βοηθούν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον διαβήτη στην καθημερινή ζωή και με τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Ως ειδικοί στο πεδίο αυτό, οι Mabbutt και Whyte μπορούν να βοηθήσουν ώστε να τονιστεί η σημασία των αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής – όπως η τακτική σωματική άσκηση και ο έλεγχος της πρόσληψης ζάχαρης μέσω της χρήσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Η εμπειρία του Gary, ειδικότερα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους όσους έχουν την πάθηση αυτή, αλλά και για τους φίλους και τις οικογένειές τους, καθώς και απόδειξη της σημασίας που έχει η ακλόνητη πίστη στα όνειρά μας».

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024