Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενημερώσου για την Ηπατίτιδα C και κάνε μια δωρεάν εξέταση

Ενημερώσου για την Ηπατίτιδα C και κάνε μια δωρεάν εξέταση

Με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ηπατίτιδα C. Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε πέντε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπου έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κίτρινο «C», για να ενημερώσουν το κοινό και να προσφέρουν μια μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν.

Με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ηπατίτιδα C. Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε πέντε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπου έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κίτρινο «C», για να ενημερώσουν το κοινό και να προσφέρουν μια μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν.

Η φιλοδοξία του «Προμηθέα» είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και το Ηράκλειο.

Το μεγάλο κίτρινο «C» το οποίο φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει» στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία:

  • περίπου 180.000 έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C
  • από τον γενικό πληθυσμό μόνο 1 στους 3 έχει εξεταστεί
  • το 40-50% όσων έχουν εξεταστεί και διαγνωστεί δεν κάνει θεραπεία, λόγω αδιαφορίας και φόβου για τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής
  • σε θεραπεία υποβάλλονται μόνο 13.000 άτομα
  • ενώ 20.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Οι ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μεταξύ 30 έως 70 ετών. Στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μας -οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980- είναι πιθανό να ανακαλύψουν, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους ηπατική νόσο», σημειώνει ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του «Προμηθέα».

«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδα κρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και των ασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα «πολεμήσουν» την ηπατίτιδα. Τα στοιχεία μίας πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, μιλούν από μόνα τους για την έλλειψη ενημέρωσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι η ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», υπογραμμίζει ο Achim Kautz, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος.

Χωρίς πρόσβαση στη θεραπεία
«Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες. Στις υπο ανάπτυξη χώρες, όμως, μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη θεραπεία τους. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες και καμπάνιες ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς και να μαζικοποιήσουμε τις δράσεις πρόληψης», εξηγεί ο Γιάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος θεραπείας των ασθενών με ηπατίτιδα C, με ριμπαβιρίνη και πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη, ενώ για τα νεότερα σκευάσματα ο ασθενής πρέπει να περάσει από επιτροπή, η οποία αξιολογεί την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα τους. Το θεραπευτικό κόστος ανά μήνα για τα δύο υπάρχοντα φάρμακα, ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ για τα νεότερα φτάνει και τα 7.000 ευρώ.

Δυσχέρειες ωστόσο αντιμετωπίζει και όποιος επιθυμεί να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για τη νόσο, καθώς ενώ παλαιότερα καλύπονταν από το ΙΚΑ, πλέον ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνον την εξέταση αντισωμάτων (η οποία στοιχίζει περίπου 10 ευρώ), που μπορεί να συνταγογραφηθεί και από παθολόγο. Ωστόσο, εάν κάποιος βρεθεί να είναι θετικός στα αντισώματα του ιού της ηπατίτιδας C, παραπέμπεται για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, το κόστος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Η ηπατίτιδα C μπορεί να νικηθεί
«Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, αλλά μπορεί να εκριζωθεί», σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό.

«Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η έγκριση νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εκρίζωσης του ιού σε 90% και δίνοντας την ευκαιρία για θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες, η συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης, συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς σχεδόν το 80% του συνόλου των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 50% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνουν τις σημερινές θεραπείες. Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας, καθώς σκοντάφτει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε. Η Πολιτεία, απ’ τη δική της μεριά, είναι αναγκαίο να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμα για την στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», καταλήγει ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

health.in.gr

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024