Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σχολαστικός έλεγχος της γλυκόζης ωφελεί τη στοματική υγεία

Ο σχολαστικός έλεγχος της γλυκόζης ωφελεί τη στοματική υγεία

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις βακτηριακές μολύνσεις και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης των βακτηριδίων που εισβάλλουν στα ούλα και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα στα δόντια. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη δεν γνωρίζουν τους κινδύνους της στοματικής υγιεινής, καθώς η πλειοψηφία αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ της κατάστασης της στοματικής υγείας και του κινδύνου ανάπτυξης επιπλοκών γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία.

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις βακτηριακές μολύνσεις και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης των βακτηριδίων που εισβάλλουν στα ούλα και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα στα δόντια [1]. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη δεν γνωρίζουν τους κινδύνους της στοματικής υγιεινής, καθώς η πλειοψηφία αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ της κατάστασης της στοματικής υγείας και του κινδύνου ανάπτυξης επιπλοκών[2]&[3] γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία. Η φλεγμονή από πρησμένα ούλα μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα του διαβήτη, να χειροτερέψει καρδιαγγειακές παθήσεις και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Από την άλλη πλευρά ο διαβήτης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων[4]. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο μακροχρόνιος και μη επαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης επιταχύνει την πρόοδο των ασθενειών των ούλων, κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Κατ’ επέκταση, η σχολαστική στοματική φροντίδα με σωστό βούρτσισμα και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο καθώς και ο τακτικός έλεγχος γλυκόζης είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τα άτομα που ζουν με χρόνια πάθηση.

Εάν τα επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη δεν ελέγχονται επαρκώς, τα άτομα με διαβήτη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιοδοντικές μολύνσεις. Σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών υπάρχουν περισσότερες επιβλαβείς πρωτεΐνες στον ουλώδη ιστό, γεγονός που προκαλεί καταστροφικές μολύνσεις στα ούλα. Οι επωφελείς πρωτεΐνες μειώνονται εμποδίζοντας την επούλωση της μόλυνσης. Για αυτό το λόγο, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά μετά από χειρουργική επέμβαση στη στοματική κοιλότητα. Η σχολαστική μέτρηση των τιμών γλυκόζης είναι βασική πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από κάθε είδους οδοντιατρική αγωγή. Στην περίπτωση που τα επίπεδα γλυκόζης δεν είναι ισορροπημένα πρέπει να αποφεύγεται κάθε μη αναγκαία διαδικασία. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος προκαλώντας πλάκα και αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα. Ως αποτέλεσμα, πιθανά στοματικά προβλήματα για άτομα με διαβήτη είναι η ξηροστομία που προκαλεί πόνους, μολύνσεις ή κενά στα δόντια.

Συχνά τα άτομα με διαβήτη δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια των προβλημάτων μέχρι το σημείο που πλέον έχει προκληθεί σημαντική ζημιά. Πιθανά συμπτώματα ασθενειών των ούλων είναι τα ματωμένα και κόκκινα πρησμένα ούλα, η κακοσμία του στόματος, το επίπονο μάσημα ή η αλλαγή στη θέση και στη σταθερότητα των δοντιών. Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους άμεσα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μολύνσεων του ουλώδη ιστού, η περιοδοντίτιδα αναπτύσσεται και τα ούλα αρχίζουν να απομακρύνονται από τα δόντια. Το κενό που σχηματίζεται ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια μπορεί να γεμίσει με βακτήρια που καταστρέφουν τα γύρω οστά. Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα δόντια μπορεί να πέσουν ή να πρέπει να αφαιρεθούν.

Για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα στοματικής υγιεινής, η καλή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης, η ισορροπημένη διατροφή και η καλή στοματική φροντίδα είναι μείζονος σημασίας για τα άτομα με χρόνια πάθηση.

Η νέα σειρά προϊόντων αυτομέτρησης του τομέα Διαβήτη της Bayer Contour™ Next επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν εύκολα τα επίπεδα γλυκόζης τους, είναι γρήγορα και εύκολα στη χρήση δίνοντας ακριβή αποτελέσματα και έγκυρες πληροφορίες για τα επίπεδα γλυκόζης. Το καθημερινό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα καθώς και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα αφαιρεί τα στοιχεία που προκαλούν πλάκα. Οι ειδικοί συνιστούν προγραμματισμένους ελέγχους για την παρακολούθηση της γενικής στοματικής υγιεινής και για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Λόγω των εξειδικευμένων αναγκών της φροντίδας των δοντιών, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενημερώνουν τους οδοντιάτρους τους για τις αλλαγές της κατάστασής τους, για τη διαχείριση του διαβήτη και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν. Οι αρμόδιοι ιατροί διαβήτη και στοματικής υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. Με σωστό προγραμματισμό της κατάλληλης αγωγής, οι αρμόδιοι ιατροί μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών.

Βιβλιογραφία:

[1] Petersen Erik P, Ogawa HJ, trengthening the Prevention of Periodontal Disease: the WHO Approach“.

Periodontal 76 (12), 2005

[2] Taylor GW, Borgnakke WS. Periodontal disease:associations with diabetes, glycemic control and
complications. Oral Diseases 2008; 14:191-203.

[3] Bowyer V, Sutcliffe P, Ireland R, Lindenmeyer A, Gadsby R, Graveney M, Sturt J, Dale J. Oral health
awareness in adult patients with diabetes: a questionnaire study. Br Dent J. 2011 Sep 23; 211 (6):E12.
Doi: 10.1038/sj.bdj.2011.769.

[4] Taylor GW, Borgnakke WS. Periodontal disease:associations with diabetes, glycemic control and
complications. Oral Diseases 2008; 14:191-203.

health.in.gr

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024