Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοποριακή ρινοπλαστική αποκαθιστά χρόνιο πρόβλημα αναπνοής

Πρωτοποριακή ρινοπλαστική αποκαθιστά χρόνιο πρόβλημα αναπνοής

Με μια πρωτοποριακή μέθοδο ρινοπλαστικής κατάφεραν να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα αναπνοής ασθενούς που είχε σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και τον ταλαιπωρούσε το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Με μια πρωτοποριακή μέθοδο ρινοπλαστικής κατάφεραν να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα αναπνοής ασθενούς που είχε σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και τον ταλαιπωρούσε το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Ο 55χρονος άνδρας παρουσίαζε μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης –τα πλαϊνά τοιχώματα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο– με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέλθει ο αέρας και η αναπνοή του να πραγματοποιείται με δυσκολία. Ιδιαίτερα όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί η κατάσταση γινόταν αφόρητη.

Αν και είχε προσφύγει σε δυο ιατρούς, πλαστικό χειρουργό και ΩΡΛ, δεν είχε κατορθώσει να λύσει το πρόβλημά που χρόνο με το χρόνο χειροτέρευε. Όσο μεγάλωνε σε ηλικία -αυξήθηκε και το βάρος του- τα προβλήματα αθροίστηκαν και του προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα άπνοιας (πλήρης ή μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου) καθώς και σημαντικές καρδιακές αρρυθμίες, που για να κοιμηθεί έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχάνημα άπνοιας.

Η πρώτη επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προ δεκαετίας ήταν ρινοπλαστική μαζί με διόρθωση του διαφράγματος. Προ τριετίας έκανε ακόμη μια επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε, η δυσκολία στην αναπνοή παρέμεινε το κύριο πρόβλημα και όχι μόνο δεν διορθώθηκε αλλά επιδεινώθηκε.

Η διάγνωση

Για τη σωστή θεραπεία θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διάγνωση. Ωστόσο, οι προηγούμενοι ιατροί δεν παρατήρησαν και δεν διόρθωσαν το πλάγιο ρινικό τοίχωμα. Η ρινοπλαστική δε που έγινε ήταν παλαιού τύπου, αφαίρεσε αρκετά τη χόνδρινη και οστέινη ράχη της μύτης, προκαλώντας μεγαλύτερη αδυναμία του σκελετού της μύτης και των πλάγιων τοιχωμάτων. Το διάφραγμα ήταν καλό αλλά με μεγάλες αφαιρέσεις χόνδρου, ιδιαίτερα στο πρόσθιο τμήμα του. Στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και ένα τέλειο ρινικό διάφραγμα δεν θα βοηθούσε καθόλου, αφού στην εισπνοή έχουμε σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κι ο αέρας δεν εισέρχεται.

Η χειρουργός ΩΡΛ Αργυρώ Κυπραίου* και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν προσπέλαση ανοιχτής ρινοπλαστικής για να διαπιστωθεί το κύριο πρόβλημα, δηλαδή η παράδοξη εκ κατασκευής κλίση των πλάγιων χόνδρων της μύτης. Ήταν κοίλοι, αντί για κυρτοί που όφειλαν να είναι. Διαπιστώθηκαν στο χειρουργείο, επίσης, οι ελλείψεις στήριξης χόνδρινου και οστέινου σκελετού που απέφεραν οι προηγούμενες επεμβάσεις χωρίς κανένα λόγο.

Η επέμβαση
Στη διάρκεια του χειρουργείου υιοθετήθηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος: γυρίστηκαν οι πλάγιοι χόνδροι της μύτης ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο -στην πραγματικότητα η χειρουργική ομάδα δημιούργησε κάτι σαν ομπρέλα- μεγάλωσε το κενό ανάμεσα στους δύο πλαϊνούς χόνδρους, επιτρέποντας τη δίοδο του αέρα.

Η χειρουργός έκρινε πως ήταν απαραίτητο να τοποθετηθούν ενισχυτικά μοσχεύματα κάτω από τους χόνδρους, για να είναι πιο σταθερό και μόνιμο το αποτέλεσμα στον χρόνο. Σχεδιάστηκε έτσι ένα πρωτοποριακό μόσχευμα που ενισχύει ταυτόχρονα τις έσω και έξω ρινικές βαλβίδες και τοποθετήθηκε κατάλληλα. Τα μοσχεύματα ελήφθησαν από το χόνδρο του αυτιού με τεχνική που δεν αφήνει κανένα σημάδι, ούτε στο αυτί, ούτε φυσικά στη μύτη.

Το πρόσθιο τμήμα του διαφράγματος αποκαταστάθηκε επίσης με διπλά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση και το σχήμα της κορυφής. Έτσι έγινε πλήρης αποκατάσταση. Η λειτουργία και η αεροδυναμική της μύτης είναι τώρα τελείως διαφορετική. Ο αέρας εισέρχεται χωρίς σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κατά την εισπνοή και κατά την κατάκλιση.

«Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις το μόσχευμα αλλά πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Η τέχνη της σμίλευσης και οι λεπτές ραφές μεταξύ των μοσχευμάτων κάνουν τη διαφορά στη μοντέρνα ρινοπλαστική», επισημαίνει η κ.Κυπραίου και συνεχίζει «πρέπει να γνωρίζεις τη φιλοσοφία, τη δυναμική της μύτης, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Με τις δυο επεμβάσεις που προηγήθηκαν όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα αλλά θα έλεγα πως χειροτέρεψε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε λύσεις για μια ολόκληρη δεκαετία και μετά από μια μελετημένη και άρτια εκτελεσμένη επέμβαση έπαψε πλέον να χρησιμοποιεί τη μάσκα οξυγόνου και η υγεία του αποκαταστάθηκε».

Το αποτέλεσμα
«Είχαμε απόλυτη βελτίωση στη λειτουργία της μύτης και λύθηκε το σύνδρομο της άπνοιας. Τώρα πια μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται», συνοψίζει η κ.Κυπραίου.

Παρόλο που τον ασθενή δεν τον απασχολούσε το αισθητικό μέρος, καθώς η λύση του προβλήματος της αναπνοής αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης, το αποτέλεσμα ήταν μια καλύτερη μύτη τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Για τον ίδιο δεν υπήρξε ταλαιπωρία ή πόνος και όπως αναφέρει ο ίδιος, η διαδικασία ήταν πιο εύκολη σε σχέση με τις παλαιότερες επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη.

Η πρωτοποριακή μέθοδος θα παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρινοπλαστικής, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Όσλο.

* H Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός ΩΡΛ, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου.

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024