Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποεκτιμημένες οι επιπτώσεις των φλεβικών παθήσεων στην υγεία

Υποεκτιμημένες οι επιπτώσεις των φλεβικών παθήσεων στην υγεία

Αφιερωμένο στις φλεβικές παθήσεις, που δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την Πολιτεία, ειναι αφιερωμένο το διήμερο συνέδριο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας (28-29 Ιουνίου, Αθήνα), κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν και δωρέαν εξετάσεις για το κοινό.

Αφιερωμένο στις φλεβικές παθήσεις, που δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την Πολιτεία, ειναι αφιερωμένο το διήμερο συνέδριο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας (28-29 Ιουνίου, Αθήνα), κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν και δωρέαν εξετάσεις για το κοινό.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο φλεβικές παθήσεις, την Θρομβοεμβολική Νόσο και την Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια.

«Με τον όρο Θρομβοεμβολική Νόσος, εννοούμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση) και την πνευμονική εμβολή. Είναι δε μια υποεκτιμημένη ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου», εξηγεί ο Κυριάκος Κτενίδης, αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ και απερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

«Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ μετά από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%», σημειώνει ο Δημήτρης Μάρας, Αγγειοχειρουργός, διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» και εισερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη biο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

Τα φυσικά φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera – AS 195), το οποίο περιέχεται σε εξειδικευμένα προϊόντα και έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως και έχουν δείξει, μέσω κλινικών ερευνών, ότι βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων (ενάντια στους κιρσούς τις ευρυαγγείες ) και την αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως οίδημα (πρησμένα πόδια), κόπωση, αίσθημα βαρύτητας (δημιουργία αισθήματος ανάλαφρων κάτω άκρων).

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας έχει μεγάλη σημασία τόσο ιατρικά, όσο κοινωνικά καθώς επίσης και ιατροοικονομικά. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η ελαστική κάλτσα, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση δραστικών σκευασμάτων, όπως φλαβονοειδή, αποτελούν τους πυλώνες της μη επεμβατικής αντιμετώπισής της. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΧΦΑ με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).

health.in.gr

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024