Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βοηθήστε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Βοηθήστε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τη συνδρομή όλων μας ζητούν γιατροί, ασθενείς και φροντιστές των πασχόντων από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο, με στόχο την πρόληψη και την καλύτερη θεραπεία των πασχόντων.

Τη συνδρομή όλων μας ζητούν γιατροί, ασθενείς και φροντιστές των πασχόντων από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο, με στόχο την πρόληψη και την καλύτερη θεραπεία των πασχόντων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ που οραματίζονται οι σύλλογοι ασθενών και φροντιστών ανά την Ελλάδα, αλλά και οι ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται άμεσα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας
  • Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια
  • Διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπαρχόντων υπηρεσιών και δομών
  • Πρόσβαση όλων των ασθενών σε φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
  • Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών
  • Θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια
  • Εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών
  • Επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια
  • Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ
  • Συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο
  • Διάχυση καλών πρακτικών

Δεδομένου ότι η άνοια είναι πλέον μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα, καλούμαστε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια για την έμπρακτη εφαρμογή του σχεδίου δράσης, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρούμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.alzheimer‐drasi.gr, η οποία αποστέλλεται αυτόματα στους αρμοδίους φορείς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και διαμόρφωσης των πολιτικών υγείας.

Σήμερα υπάρχουν 196.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Το κόστος της Άνοιας παγκοσμίως (έμμεσο και άμεσο) ήταν 604 δισ. εκατ. δολάρια για το 2010 και κάθε χρόνο αυξάνεται δραματικά, ώστε να απειλεί με χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα υγείας (δημόσια και ιδιωτικά). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν στρατηγικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με Άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι ‐ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς‐ να συνεργαστούν για να γίνει η Άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους καθώς και να πιέσουμε την Πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών μέσω εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024