Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι άνδρες φταίνε για την εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν καναδοί επιστήμονες

Οι άνδρες φταίνε για την εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν καναδοί επιστήμονες

Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, όλες δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες της εμμηνόπαυσης μπορούν να αποδοθούν στους άνδρες, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, όλες δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες της εμμηνόπαυσης μπορούν να αποδοθούν στους άνδρες, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Computational Biology, εξελικτικοί γενετιστές του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ υποστηρίζουν ότι η τάση των ανδρών να επιλέγουν νεότερες ηλικιακά συντρόφους, κατέστησε στο πέρασμα του χρόνου τη γονιμότητα άνευ σημασίας για τις μεγαλύτερες γυναίκες. Άρα λοιπόν, αυτή η εξελικτική διαδικασία οδήγησε στην εμμηνόπαυση.

Επιλεκτικό ζευγάρωμα
Οι επιστήμονες αρκετά χρόνια τώρα προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι τα μόνα είδη όπου τα θηλυκά δεν μπορούν να αναπαραχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σύμφωνα με παλαιότερες θεωρίες αυτό αποδίδεται στην «επίδραση της γιαγιάς», δηλαδή οι γυναίκες χάνουν τη γονιμότητά τους σε ένα ηλικιακό ορόσημο όπου είναι πιθανό να μην ζήσουν αρκετά ώστε να δουν το παιδί τους να μεγαλώνει, αλλά αντ’ αυτού είναι διαθέσιμες να φροντίσουν τα παιδιά των νεότερων γυναικών, δηλαδή τα εγγόνια τους.

Η εμμηνόπαυση λοιπόν είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τις μεγαλύτερες γυναίκες να συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Αλλά η θεωρία των καναδών ερευνητών υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι είναι η έλλειψη της αναπαραγωγής που δίνει το έναυσμα στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές λοιπόν από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ, χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για να καταλήξουν στην θεωρία ότι το «επιλεκτικό ζευγάρωμα» είναι η εξελικτική απάντηση, δηλαδή οι άνδρες όλων των ηλικιών επιλέγουν νεότερες γυναίκες για συντρόφους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «δεν υπάρχει λόγος» για τις μεγαλύτερες γυναίκες να συνεχίσουν να είναι γόνιμες.

Πάντως οι ερευνητές δεν αποκλείουν μια μετάλλαξη αυτού του προτύπου, δεδομένου ότι η μέση γυναίκα σήμερα μπαίνει στην φάση της εμμηνόπαυσης σε ηλικία 52 ετών περίπου, ενώ αναμένεται να ζήσει επιπλέον 30 χρόνια.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, συνδυαστικά με την τεκνοποίηση πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία, ενδεχομένως να μεταβάλλουν χρονικά και την εμμηνόπαυση στο μέλλον.

Άρα λοιπόν οι γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν ίσως να μπουν και αργότερα στην εμμηνόπαυση και έτσι να μεταβιβάσουν αυτή την γενετική καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης και στις κόρες τους.

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024