Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελάχιστοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας

Ελάχιστοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πλένει τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Environmental Health.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων (95%) δεν πλένει τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Environmental Health.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Μπορτσγκρέβινκ παρατήρησαν τον τρόπου που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.

Μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούσαν σαπούνι, ένας στους δέκα δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο σχολαστικές στο πλύσιμο των χεριών συγκριτικά με τους άνδρες. Επίσης, μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούσαν σαπούνι, το 15% δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 78% και 7% αντίστοιχα.

Παρά τις συστάσεις των ειδικών για καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι (για 15-20 δευτερόλεπτα) μετά τη χρήση της τουαλέτας, ο μέσος άνθρωπος πλένει τα χέρια του μόλις για έξι δευτερόλεπτα, ενώ αυτοί που αφιερώνουν στην υγιεινή των άνω άκρων περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα είναι μόνο 5%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όσο πιο βρώμικος ήταν ο νιπτήρας της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά έπλεναν οι συμμετέχοντες τα χέρια τους, ενώ όσο πιο καθαρός ήταν, τόσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς για το πλύσιμο.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το πρωί οι άνθρωποι πλένουν συχνότερα τα χέρια τους, ενώ αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές σημάνσεις που υπενθυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.

Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών. Τα ακάθαρτα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024