Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφικό συμπλήρωμα υπόσχεται περιορισμό των παρενεργειών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Διατροφικό συμπλήρωμα υπόσχεται περιορισμό των παρενεργειών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Το health.in.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας μίλησε με τον Δρ Μάριο Παντζαρή, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, για την προσπάθεια που καταβάλλει από κοινού με τους Δρ Ι.Πατρίκιο και Γ.Λουκαίδη για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που στόχο έχει τον περιορισμό των παρενεργειών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Η 29η Μαΐου είναι ημέρα αφιερωμένη στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στους νέους που πάσχουν από τη νόσο, αφού είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα από Πολλαπλή Σκλήρυνση πάσχουν 2,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περισσότερους από 10.000, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο.

Κι ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί παγκόσμια επιστημονική ανησυχία, τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ανά τον κόσμο, δημιουργούν εύλογη αισιοδοξία για μελλοντική αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Το health.in.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας μίλησε με τον Δρ Μάριο Παντζαρή, Ανώτερο Νευρολόγο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Διευθυντή της Γ’ Νευρολογικής Κλινικής που παρακολουθεί πέραν από χίλιους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) και Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, για την προσπάθεια που καταβάλλει από κοινού με τους Δρ Ιωάννη Πατρίκιο και Γιώργο Λουκαίδη για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που στόχο έχει τον περιορισμό των παρενεργειών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

«Μαζί με τους συνεργάτες μου Δρ Ιωάννη Πατρίκιο, Ανοσολόγο-Λιπιδολόγο, καθηγητή Ιατρικής Βιοχημίας της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γιώργο Λουκαΐδη, Διαιτολόγο και Κλινικό Διατροφολόγο Υποψήφιο Διδάκτορα, δουλεύουμε μαζί τα τελευταία 10 χρόνια στο θέμα της διατροφής και της ΠΣ και πιο ειδικά στη σχέση της παθογένειας και εξέλιξης της νόσου σε σχέση με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Αυτά τα μόρια φαίνεται ότι βρίσκονται σε ανεπάρκεια στον οργανισμό των ασθενών με ΠΣ. Εμπλέκονται δε, σχεδόν σε όλους τους γνωστούς παθογενετικούς δρόμους της ΠΣ και όχι μόνον. Έτσι χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση στην θεραπεία της ΠΣ χρησιμοποιήσαμε ειδικά ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε συγκεκριμένες αναλογίες και ποσότητες μαζί με μικρές ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων και τα συνδυάσαμε με αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α και για πρώτη φορά τη γ-τοκοφερόλη (ισομερές της βιταμίνης Ε) σε μια προσπάθεια να παρέμβουμε σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, νευροπροστατευτικούς μηχανισμούς και ίσως και σε μηχανισμούς επαναμυελίνωσης, δηλαδή επούλωσης των απομυελινωτικών βλαβών της νόσου. Το συγκεκριμένο προϊόν, είναι ένα ιατρικό διατροφικό συμπλήρωμα, σε μορφή σιροπιού, το οποίο βρίσκεται στην τελική αξιολόγηση του για παροχή προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων (πατέντα) τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε πρώτη φάση χορηγείται ως επιπρόσθετο σε υφιστάμενη θεραπευτική αγωγή προσφέροντας σημαντική επιπλέον μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπών της νόσου όσο και της πιθανότητας προόδου της αναπηρίας αυτών των ασθενών. Θεωρούμε, ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα διαθέτει επίσης και δυνατότητες προληπτικής επίδρασης στην εξέλιξη της πορείας της νόσου, κάτι για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός δοκιμής του στο μέλλον», μας εξηγεί ο Δρ Παντζαρής.

Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες που υλοποιούνται για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κύπριος ερευνητής υπογραμμίζει ότι «σε μικρή φάσης ΙΙ μελέτη που σχεδιάστηκε από την ομάδα μας και πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε 80 ασθενείς με Υποτροπιάζουσα ΠΣ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου μεταξύ 2007-2010, παρατηρήθηκε ότι στην ομάδα που λάμβανε το συγκεκριμένο σκεύασμα, που φέρει την κωδική ονομασία PLP10, είχαμε στατιστικά σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπών καθώς και σημαντική ελάττωση της πιθανότητας προόδου της αναπηρίας των ασθενών. Το αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης του σκευάσματος παρατηρήθηκε από τον πρώτο χρόνο της θεραπείας και διατηρήθηκε σταθερό για όλη τη διάρκεια της νόσου. Βρισκόμαστε σήμερα στη φάση προετοιμασίας φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης σε 200 ασθενείς με Υποτροπιάζουσα ΠΣ με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τριών πανεπιστημιακών κέντρων από τον ελλαδικό χώρο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2013 και να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015. Το όφελος των ασθενών από αυτό το σκεύασμα αναμένετε να είναι μακροπρόθεσμο εφόσον και εάν αυτό θα λαμβάνεται μακροχρόνια».

Στο ερώτημά μας για τις παρενέργειες του φαρμάκου και την διαχείρισή τους από τους ασθενείς, που πήραν μέρος στις κλινικές μελέτες, ο Δρ Παντζαρής διευκρινίζει ότι «κατά τη πραγματοποίηση της πρώτης κλινικής φάσης ΙΙ μελέτης διάρκειας συνολικά 42 μηνών, εκτός από τις συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες λόγω της οσμής και της γεύσης των ιχθυελαίων (έγινε σημαντική προσπάθεια βελτίωσης τους με τη χρήση ειδικής αρωματικής ουσίας με άρωμα κίτρου), δεν παρατηρήθηκε καμιά σημαντική άλλη παρενέργεια. Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες μικρές κλινικές μελέτες ότι η γεύση κα το άρωμα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν ο σημαντικότερος λόγος διακοπής της λήψης αυτών των ουσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη νέα, φάσης ΙΙΙ κλινική μελέτη που θα πραγματοποιήσουμε έχει γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής διατροφικών συμπληρωμάτων όπως βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η γεύση και οσμή του διαλύματος, ώστε να πετύχουμε μικρότερα ποσοστά διακοπής της θεραπείας».

Στο ερώτημά μας για το πόσο σύντομα θα είναι έτοιμος ο φάκελος υποβολής του αιτήματος έγκρισης του φαρμάκου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ο Δρ Παντζαρής μας δίνει την αισιόδοξη είδηση ότι «βρισκόμαστε εδώ και αρκετό χρόνο σε διεργασία εκμετάλλευσης του προϊόντος, με συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με συμπληρώματα διατροφής και με τη προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών ώστε να γίνει δυνατή αυτόνομη παραγωγή του και προσπάθεια εξαγωγής και διακίνησης του σε άλλες χώρες. Με το πέρας της νέας φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτής (2015-2016), θα ακολουθήσει κατάθεση φακέλου έγκρισης χορήγησης του σκευάσματος PLP10 στην ΠΣ, τόσο στον FDA όσο και στον EMA».

Μιλώντας λοιπόν για ένα σχετικά άμεσα διαθέσιμο φαρμακευτικό προϊόν για την βελτίωση της θεραπείας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, μας δημιουργείται η εύλογη απορία, αν θα πρέπει να αναμένουμε και μείωση του κόστους της αγωγής, μετά την εμπορική διάθεση του νέου φαρμάκου.

«Το συγκεκριμένο σκεύασμα αναμένεται να χορηγείται ως επιπρόσθετο στην υφιστάμενη θεραπεία της νόσου. Φυσικά το κόστος του δεν θα είναι σημαντικά ακριβό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο μέλλον θα το δοκιμάσουμε στα αρχικά κλινικά στάδια της νόσου, ή ακόμα και σε άτομα με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης της ΠΣ, στα άτομα δηλαδή που παρουσιάζουν αυτό που ονομάζουμε ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο (ασυμπτωματικά άτομα στα οποία η μαγνητική τους τομογραφία καταδεικνύει εστίες συμβατές με απομυελίνωση) ως μονοθεραπεία πρόληψης εκδήλωσης της υποτροπιάζουσας ΠΣ», εξηγεί ο Δρ Παντζαρής.

Και προσθέτει ότι το διατροφικό συμπλήρωμα, σε μορφή σιροπιού, θα μπορούσε να χορηγηθεί και σε άλλες παθήσεις πέραν της ΣκΠ. «Η χρήση και η ερευνητική δοκιμή των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών βιταμινών έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η εμπλοκή διάφορων βασικών ανοσολογικών και οξειδωτικών μηχανισμών φαίνεται να είναι κοινή και σε αρκετές άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον και Αλτσχάϊμερ, καθώς και σε παθήσεις ανάπτυξης ισχαιμικών βλαβών, όπως ισχαιμική νόσος μυοκαρδίου και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και έτσι ανοίγεται ο δρόμος δοκιμής τέτοιων θεραπευτικών σκευασμάτων και στις πιο πάνω παθήσεις. Φυσικά αυτό αποτελεί πεδίο σχεδιασμού και εκτέλεσης κλινικών μελετών στο μέλλον».

Ερωτώμενος κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και γενικά οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, θα είναι δυνατόν να προληφθούν ή να θεραπευθούν εντελώς, ο Δρ Παντζαρής τονίζει ότι «ρεαλιστικό είναι να είμαστε πάντα αισιόδοξοι. Η προσπάθεια βελτίωσης και διόρθωσης των ανεπαρκειών της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής ικανότητας του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και η ενίσχυση των ενδογενών μηχανισμών νευροπροστασίας και αποκατάστασης μπορεί στο μέλλον να μας βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης πολλών νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Φυσικά η επιτυχής ανακάλυψη της πραγματικής αιτίας όλων των πιο πάνω νευρολογικών παθήσεων θα αποτελέσει το μόνο σίγουρο εφαλτήριο το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε και θα καταφέρουμε να βρούμε τη ριζική θεραπεία για κάθε μια από αυτές τις χρόνιες αθεράπευτες παθήσεις».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024